Mikko kisakaupungissa

« Bolt Wembleyllä |

Spice up your life

Aihe Lontoon olympialaiset, Yleinen, 12.8.2012 19:54, Mikko Salminen

Päättäjäiset pistävät näille unohtumattomille olympiakisoille viimeisen pisteen, kun illalla Lontoo ja Britannia tarjoaa vähintään avajaisten veroisen pop-tykityksen. Muse, Queen-kitaristi Brian May ja tietenkin ysäriklassikko Spice Girls muutamana esimerkkinä on kattauksena sellainen, johon miljoonayleisö näköradioidensa äärellä ei voi pettyä.

Puntia kuluu tukuittain, ruuhkat kasvavat ja onko terroristiryhmien maalitauluksi asettuminen järkevää. Kaikenlaisia soraääniä on Britanniassa ja Lontoossa erityisesti kaikunut kuluneen seitsemän vuoden aikana ennen kisoja.

Nyt 29 kultamitalia ja kokonaisuudessaan 65 mitalia myöhemmin koko maa on haltioissaan Britannian menestyksestä kotikisoissaan. Kisat ovat olleet piristysruiske kansalle ja kansoille, jotka ovat tehneet valtavasti töitä näyttääkseen maailmalle parhaat puolensa. Olympialaiset ovat osoittaneet, että miljoonia ihmisiä asuttava ja infrastruktuuriltaan liitoksistaan nitisevä kaupunki kykenee järjestämään tämän kokoluokan urheilutapahtuman.

Kaikesta ahtaudesta huolimatta kaikki kisaturistit on saatu majoitettua. Mutta mikä tärkeintä, kaikki liikkuminen kisapaikoilta toiselle ja ylipäätänsä julkinen liikenne on toiminut lähes moitteettomasti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Merkinnät ja vapaaehtoisten sijoittelua ei voi liikaa korostaa, sillä englantia taitamaton Pihtiputaan mummokin olisi osannut kisapaikoille ja takaisin. Sen verran tiuhaan kisajärjestäjien asuihin pukeutuneet henkilöt huutelivat ohjeita ja pinkin väriset kyltit ohjasivat ihmisiä oikeaan osoitteeseen.

Ennen kisoja puhututtaneet turvallisuusfirma G4S:n ongelmat saatiin ratkaistua armeijan avulla. Yhdestäkään läheltä piti –tilanteesta en ole joutunut lukemaan. Taskuvarkaudetkin on saatu pidettyä minimissä, sillä jokapäiväisessä Metro-lehdessä eikä muissa julkaisuissa ole ollut juttuja kisaturistien ryöstöistä.

Kestopuheenaihe sää on myös suosinut. Kuluvan vuoden kesäkuu oli yksi sateisimmista ja synkimmistä vuosisataan. Tämäkin varsinkin ulkotapahtumien kannalta merkittävä seikka sai onnellisen lopun. Koko runsaan kahden viikon kisarupeaman aikana on vettä tullut vain parina päivänä.

Ruuskanen ja aaltojen neidot toivat syytä juhlaan suomalaisittain tämän kahden viikon aikana. Esimerkiksi etelän vetelät Portugali ja Kreikka jäivät taakse. Siinä lisävipua eurooppalaisiin kabinetteihin Kataiselle ja kumppaneille.

Kommentoi

Mikko Salminen

  • Mikko Salminen on urheiluhullu opiskelija, joka suuntaa unelmansa perässä Lontoon olympialaisiin. Kisatapahtumien ohessa tarkastelun alla on kosolti kaikkea olympialaisiin ja kaupunkiin liittyvää. Tukikohtana toimii aito englantilainen kolmikerroksinen talo Pohjois-Lontoossa.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS