Mikko kisakaupungissa

« Oi Suomi on | Bolt Wembleyllä »

Ruisleipää ja mitalikahveja

Aihe Lontoon olympialaiset, Yleinen, 8.8.2012 14:36, Mikko Salminen

Pelastaako yksi purjelautailuhopea Suomen huippu-urheilun? Onko Tuuli Petäjän saavuttama hopea vain onnekas sattuma? Näitä kysymyksiä on purskahdellut pessimistisuomalaisten suusta eilisen mitalihumun jäljiltä.

Suomalaisten vastarannankiiskien isä Kalle Palander näyttelee keskisormea Olympiakomitealle. Ihmettelen vain, että eikö tässä kohtaa olisi syytä nostaa esiin aivan toisenlaisia asioita.

Tuuli Petäjä oli ensimmäinen urheilijamme näissä olympialaisissa, joka nosti tasoaan kovimmassa mahdollisessa paikassa. Suomalaisurheilijat purjehtijoita lukuun ottamatta ovat järjestäen alittaneet oman tasonsa Lontoossa. Vuosien työ menee likakaivoon hetkessä, kun kilpailussa puristetaan hampaista amalgaamipaikat irti. Kaikki vähänkin urheilua harrastaneet tietävät, että paras tulos syntyy ilman turhia tärinöitä, rentona. Tuuli Petäjä on ilmeisen poikkeuksellinen suomalainen, sillä hän sai mitalisaumasta lisää virtaa ja käänsi sen lisäenergiaksi.

Nykyaikana kilpailu on lähes joka lajissa niin kovaa ja varsinkin laajaa, että Petäjän suoritukselle on syytä nostaa silinterihattua. Eikä purjehtijoiden mitalisaumat tähän lopu. Perinteiset lajit kuten uinti ja yleisurheilu kyntävät pahasti ja purjehdus on nousemassa maamme ykköslajiksi kesäolympialaisissa. Tämä nyt käsillä oleva menestys olisi nyt hyödynnettävä fiksusti. Purjehduksesta voitaisiin rakentaa Suomen kesälajien lippulaiva pitkälle tulevaisuuteen. Optimistijollat vain vesille joka rannassa. Pitäisiköhän itsekin 15 vuoden tauon jälkeen käydä kokeilemassa.

Nautin petäjän kunniaksi mitalikahvit Lontoon Piccadilly Circuksen liepeillä skandinaavistyylisessä kahvilassa. Tarjolla oli korvapuusteja ja ruisleipää. Olikin jo ikävä kunnon tummaa ruisleipää.

Kommentoi

Mikko Salminen

  • Mikko Salminen on urheiluhullu opiskelija, joka suuntaa unelmansa perässä Lontoon olympialaisiin. Kisatapahtumien ohessa tarkastelun alla on kosolti kaikkea olympialaisiin ja kaupunkiin liittyvää. Tukikohtana toimii aito englantilainen kolmikerroksinen talo Pohjois-Lontoossa.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS