Airiston ApteekkiMiksi linnut ääntelevät muuttomatkallaan?

27.5.2008 kello 14:00, jyrki.oja

Kurki- ja hanhiaurojen kulku taivaalla on helppo havaita niiden kovasta ääntelystä. Useimmat linnut tehnevät muuttomatkansa hiljaa. Eikö jatkuva kalkutus/kaakatus vie voimia, ja mikä sen funktio voi olla? nim Nyymi 

Parvissa lentävien lintujen muuton fysiologiaa on paljon tutkittu. Aurassa lentäminen on aerodynaamisesti järkevää, sillä takana lentävät linnut pääsevät ikään kuin edellä lentävien lintujen ”peesissä” jolloin niiden ilmanvastus on pienempi ja lentämiseen kuluu vähemmän energiaa. Itse asiassa aika harva lintu tekee muuttomatkansa täysin hiljaa. Useimmat yksin tai hajaparvissa yöllä muuttavat linnut päästävät yhteysääniä, jolla varmistetaan että kuljetaan muiden mukana tai haetaan mahdollista samaan suuntaan lentävää lajikumppania. Kurjet ja hanhet pitävät lentäessään melkoista ääntä ja ääntely liittyy parven sosiaaliseen kanssakäymiseen. Luonnossa ei välttämättä ole kyse aina täysin rationaalisesta toiminnasta ja saattaa olla että linnut yksinkertaisesti nauttivat ääntelystä ja pitävät yllä matkahenkeä, vähän samalla tavoin kuin ihmisolion bussimatkojen yhteislaulut. Ääntelyn kuluttama energiamäärä esim. lentämiseen verrattuna on minimaalista eikä kuluta lintujen energiavaroja merkittävästi.

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

Blogin alkuun
Jyrki Oja
Biologi Jyrki Oja on Nousiaisissa asuva luonto- ja ympäristöalan ammattilainen.
Voit lähettää hänelle kysymyksen sähköpostitse jyma@saunalahti.fi
Sivut
Arkisto
Aihealueet
 • No categories
 • Linkit
  Etsi Blogista
   
  Sivun alkuun | Etusivulle
  Copyright © 2008 Radio Melodia
  Luontofoorumi on toteutettu WordPress MU ohjelmalla.