Kremlin kellot

« Toivo paremmasta viriää | Stalin tulee katukuvaan »

Muutos voi alkaa paikallishallinnosta

Aihe Yleinen, 13.3.2012 9:36, ts.verkkotoimitus

Nyt on sitten viikko vierähtänyt Venäjän presidentin vaaleista. Pienen odotuksen jälkeen Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamakin on soittanut Moskovaan ja onnitellut Vladimir Putinia vaalivoitosta. Venäjän valtakunnassa kaikki on ennallaan, mutta kuitenkin eri asennossa.

Putinin-vastainen liikehdintä on elossa mutta laimeampi kuin aikaisemmin. Tehokkaaksi linjaksi on osoittautunut Venäjän eri kaupunkien viranomaisten tapa suhtautua mielenilmauksiin. Jos on lupa ja sen mukaan mennään, kaikki sujuu rauhallisesti. Jos lupaa ei ole niin hyvin järjestäytyneet poliisivoimat hajottavat joukon ja pidättävät avainhenkilöt.

Lauantaina Moskovassa mieltään osoitti noin 20 000 ihmistä. Kaikki sujui hyvin Novij Arbatilla. Mielenilmaukselle oli siellä lupa. Ne, jotka yrittivät muualle tai muualla, pysäytettiin ja pidätettiin. Pietarissa ei saatu lupaa. Kuitenkin yritettiin. Seurauksena oli pidätyksiä ja pysäytys. Muutamia kymmeniä ihmisiä yritti myös muissa Venäjän kaupungeissa, mutta he kokivat saman kohtalon.

Presidentinvaalin ja siitä seuranneiden reaktioiden seuranta on vienyt niin paljon voimia, että jotain oleellista on ehkä jäänyt niin tiedotusvälineiltä kuin tutkijoilta huomaamatta. Samaan aikaan kun Venäjällä oli presidentinvaali, käytiin myös paikallisvaaleja useammalla paikkakunnalla.

Moskova on niistä mielenkiintoisin. Moskovassa useat aika tuntemattomat sitoutumattomat nuoret nappasivat Moskovan paikallishallinnossa valtuustopaikkoja. Samat henkilöt olivat myös paikalla lauantain mielenosoituksessa Moskovan keskustassa. Nämä nuoret saivat enemmän suosionosoituksia kuin lännessä tunnetut oppositiojohtajat, jotka myös olivat paikalla ja puhuivat.

Paikallisvaalit jäävät usein myös meillä Suomessa eduskuntavaalien ja presidenttivaalien varjoon. Venäjän kohdalla mielenkiintoista on kuitenkin se, että venäläiset uskovat paikallishallinnon valtaan ja mahdollisuuksiin saada aikaan muutosta enemmän kuin Duuma. Ehkä venäläiset ovat siinä oikeassa. Venäjää ei muuteta sillä, että vaihdetaan presidentti tai äänestetään Duuman vaalissa jotakin poliittista puoluetta.

Ehkä Venäjä muutetaan paikallishallinnossa tapahtuvan sukupolvenmuutoksen kautta. Alan itsekin kallistua tämän ajatuksen taakse. Sen, joka näkee Venäjän presidentin ja valtaeliitin muuttuvan ja päästävän valtaa käsistään, täytyy olla hyvin positiivinen luonne. Se, joka uskoo poliittisten puolueiden olevan ratkaisu Venäjän demokratia vajeeseen, on varmasti idealisti.

Mutta se, joka ajattelee että paikallishallinto on paikka, jossa ensisijaisesti hallintokulttuurinmuutos voi Venäjällä tapahtua, voi olla jopa realisti. Venäjän paikallishallinto on jopa hieman surullisen kuuluisa korruptoituneesta hallintokulttuurista ja läpinäkyvyyden puutteesta, mutta siellä henkilövaihdokset ovat huomattavasti merkityksellisempiä kuin federaatiotasolla. Paikallishallinolla on myös enemmän valtaa Venäjän arkipäivän asioissa kuin federaatiotasolla. Ruohonjuuritasolla voidaan päättää, miten toteutetaan Venäjän lainsäädäntöä.

Venäläiset, jotka ovat kaduille lähteneet kertomaan mielipiteensä, hakevat rehellisyyttä ja läpinäkyvyyttä juuri Venäjän hallintokulttuuriin. Viranomaisilta toivotaan kunnioittavaa kohtelua. Tyytymättömien joukko sosiaalisessa mediassa on isompi kuin kaduille tulleiden joukko. Hiljaisia tyytymättömiä on sitten ilmeisesti sitäkin enemmän mutta he eivät oikein uskalla vielä toivoa muutosta parempaan.

Kommentoi


Hanna Smith

  • Kirjoittaja on Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija, jonka vastuualueena on Venäjän sisä-, ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Hän on kirjoittanut teoksen Medvedevin Venäjä yhdessä Susanna Niinivaaran kanssa. Tässä blogissa seurataan poliittisia tunnelmia Venäjällä presidentinvaalien alla ja erityisesti sitä, mitä vaalien jälkeinen aika tuo tullessaan.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle