Kremlin kellot

« Zjuganov Putinin apuna | Muutos voi alkaa paikallishallinnosta »

Toivo paremmasta viriää

Aihe Yleinen, 7.3.2012 17:01, ts.verkkotoimitus

Nyt on pari päivää sitten sulateltu Venäjän presidenttivaalien tulosta. Moskovassa on nähty iso joukko Putinin kannattajia karnevaalitunnelmissa ja sitten on nähty pienempi Putinin vastainen joukko, josta tunnetuimmat päätyivät vankilaan.

Venäjän pörssikurssit laskivat, ainakin hetkellisesti. Eri maiden johtajat ovat soitelleet Moskovaan onnitellakseen vastavalittua. Moskovan viranomaiset myönsivät uuden luvan Putinin vastaiselle mielenosoitukselle lauantaiksi ja Venäjän ulkominiteriö twiittasi oman näkemyksensä maanantai-illan pidätyksistä: ”Poliisit Pushkinin aukiolla olivat huomattavasti inhimillisempiä kuin ne poliisit, jotka hajottivat Valloita Wall Street -liikkeen mielenosoituksen.”

Suurin puheenaihe on kuitenkin Putinin vastaisen protestiliikkeen tulevaisuus – onko sitä? Skeptisimmät ovatkin huomauttaneet, etteivät keskiluokkaisen mielenosoittajaryhmän rahkeet riitä todelliseen Kremlin vallan haastamiseen. Työtätekevät koulutetut venäläiset eivät ehdi kaduille protestoimaan viikolla, saatikka jäämään sinne useammaksi päiväksi. Viikonloppuprotestiliikkeen ehkä Kremlkin on valmis hyväksymään. Ne jotka sitten uskovat todellisen muutoksen tapahtuneen, näkevät taas tilanteen niin, että aikaa on.

Jos ajatellaan Puolan Solidaarisuus-liikettä 1980-luvulla, niin vaikka liikkeen toiminta nitistettiin alussa kovalla kädellä, liikkeen henki ja tarkoitus jäivät elämään ja juurtuivat yhteiskuntaan. Ehkäpä juuri siksi kommunistisen vallan hajoaminen Itä-Euroopassa, ja jopa Neuvostoliiton kohdalla, tapahtui lähes ilman väkivaltaa. Ei ollut enää ketään yhteiskunnassa, joka olisi ollut valmis taistelemaan silloisten vallanpitäjien puolesta.

Venäjän mielenosoituksissa sitten viime vuoden joulukuun on ollut positiivinen lataus, välillä jopa talvikarnevaalien tunnelmaa. Pitkiä talviunia nukkunut kansalaisyhteiskunta on herännyt. Samalla on syntynyt uutta toivoa Venäjän tulevaisuudesta. Putinin edellisen presidenttikauden viimeiset vuodet saivat Venäjän kansan jonkinlaiseen horrostilaan.

Medvedevin kauden alkaessa oltiin varovaisen optimistisia mutta suhtauduttiin uuden presidentin puheisiin varauksella. Mitään ei tehty, odotettiin. Arkipäivän haasteet ja todellisten muutosten puute, saivat ihmiset surullisiksi. Energia katosi ja erityisesti nuoret alkoivat miettiä ulkomaille muuttoa.

Venäjältä on viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttanut noin kaksi miljoonaa hyvätuloista ja koulutettua kansalaista ulkomaille. Heistä 1,25 miljoonaa kolmen viimeisen vuoden aikana. Toivo paremmasta huomisesta oli Venäjältä kadonnut, mutta nyt sitä on saatu takaisin, vaalituloksesta huolimatta.

Paremman tulevaisuuden toivossa ihmiset ovat valmiita uhrauksiin ja kestävät synkkääkin arkea. Putin voi käyttää tilannetta kahdella tavalla hyväksi. Joko tuhota toivon paremmasta huomisesta ja sitä kautta hiljentää kansa. Tai sitten koittaa kääntää tilanteen omaksi eduksi, ehdottaa yhteistyötä paremman tulevaisuuden rakentamisessa ja näin kanavoida positiivinen katuenergia omaksi edukseen.

Molemmissa on ongelmansa. Yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan kanssa tarvitaan Venäjän ongelmien ratkaisemiseksi, jos maan modernisaatio on tavoitteena. Tuloksena voi kuitenkin olla että Venäjä vahingossa demokratisoituu.

Jos kansa alistetaan, ei oikein päästä eteenpäin ja eliitin on elettävä raaka-aine viennistä. Venäjä ei kehity. Sellainen tilanne voi räjähtää, raivokkaampana kuin aikaisemmin ja ajaa maan sekasortoon. Putinin sanotaan olevan hyvin isänmaallinen mies. Mielenkiintoista nähdä kumman vaihtoehdon hän kokee Venäjälle paremmaksi.

Kommentoi


Hanna Smith

  • Kirjoittaja on Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija, jonka vastuualueena on Venäjän sisä-, ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Hän on kirjoittanut teoksen Medvedevin Venäjä yhdessä Susanna Niinivaaran kanssa. Tässä blogissa seurataan poliittisia tunnelmia Venäjällä presidentinvaalien alla ja erityisesti sitä, mitä vaalien jälkeinen aika tuo tullessaan.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle