Kremlin kellot

« Neljä ehdokasta ja Putin | Zjuganov Putinin apuna »

Putin linjaa jo tulevaa

Aihe Yleinen, 4.3.2012 9:53, ts.verkkotoimitus

Venäjän presidentinvaalikampanjakausi on ollut mielenkiintoista seurattavaa. Vaaleihin päättyvä viikko alkoi Vladimir Zhirinovskin ja Gennadi Zjuganovin vaaliväittelyllä Venäjän ykköskanavalla. Väittely jäi kuitenkin muiden uutisten varjoon.

 

Uutispommina pyöri uutinen Vladimir Putinin salamurhaa suunnittelevien pidätyksestä. Toinen puhuttava uutisvuoto oli youtube-video, jossa näytetään miten vaalivilppiä tehdään vaaleissa, joita ei ole edes vielä käyty. Olivatko uutiset osa Putin kampanjaa vai aitoja uutisia, sitä ei oikein kukaan tiedä.

 

Putin itse julkaisi seitsemännen artikkelinsa, tällä kertaa Moskovskie Novasti -lehdessä, ulkopolitiikasta. Zjuganovkin ryhtyi julkaisemaan omia näkemyksiään Venäjän tulevaisuudesta Pravda-lehdessä. Mihail Prohorov lupasi perustaa epäpoliittisen poliittisen puolueen yhdistämään venäläinen yhteiskunta.

 

Loppuviikolla Putin ilmoitti, että hän kyllä aikoo tehdä Dmitri Medvedevistä pääministerin, mutta että hallitukseen tulee isoja henkilövaihdoksia. Putin puhui kuin valittu presidentti.

 

Opposition mielenosoituslupahakemukseen tuli myöntävä vastaus. Lupa tuli 30 000 mielenosoittajalle vaalipäivän jälkeiseksi päiväksi. Sunnuntai-illaksi myönnettiin 13 mielenosoituslupaa Putinin puolesta kaduille tuleville ryhmille. Näin varmaan yritetään varmistaa, ettei Kremliä lähelle tule tänään ainakaan muita kuin Putinin kannattajia.

 

Putinin julkaisema ulkopolitiikkaa kosketteleva artikkeli on Suomen kannalta ehkä tärkein osa Putinin seitsemästä artikkelista. Artikkeli antaa hyvän kuvan Putinin edustamista ja ilmeisesti myös ihan henkilökohtaisista näkemyksistä.

 

Koska on jo selvää, että Putin on Venäjän seuraava presidentti, on syytä tarkastella erityisesti hänen ajatuksiaan ulkopolitiikasta. Ulkopolitiikka oli politiikan osa, johon pääministerillä ei ole paljoakaan sanomista Venäjällä.

 

Putinin artikkeli oli vahvaa tekstiä. Jos artikkelit olivat osa Putinin presidenttikampanjaa, niin mielenkiintoista on se, ettei Putin missään kohdassa nostanut esiin vastaehdokkaidensa heikkouksia vaan lähinnä kääntyi syyttämään länttä lähes kaikesta.

 

Putin hyökkää sanoilla Natoa ja Yhdysvaltoja vastaan. Hän vaatii venäläisille yrityksille tasavertaisia mahdollisuuksia kaikilla markkinoilla, mutta ilmoittaa ettei Venäjää saa kukaan tulla riistämään.

 

Putin on huolissaan Venäjän imagosta maailmassa ja on sitä mieltä että venäjänkielisiä kaikkialla maailmassa pitää suojella ja auttaa Moskovasta käsin. Hän mainitsee erityisesti tilanteet joissa venäjänkieliset (ei siis edes aina Venäjän kansalaiset) joutuvat konfliktiin paikallisten viranomaisten kanssa. Silloin Putinin mukaan asiaan tulee reagoida nopeasti Venäjältä käsin. Tämä kohta voi osua lähelle myös meitä suomalaisia.

 

Putin ilmoittaa, että paras yhteistyö tapahtuu rakentavassa ilmapiirissä. Rauha on hänen mukaansa parempi kuin sota, mutta jotenkin tuntuu, että Putinin lähtökohtana rauhanrakentamisessa on Vegetiuksen, roomalaisen kirjailijan ja ajattelijan vanha viisaus, jonka mukaan rauhaa aikovan kannattaa varautua kuitenkin sotaan.

Kommentoi


Hanna Smith

  • Kirjoittaja on Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija, jonka vastuualueena on Venäjän sisä-, ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Hän on kirjoittanut teoksen Medvedevin Venäjä yhdessä Susanna Niinivaaran kanssa. Tässä blogissa seurataan poliittisia tunnelmia Venäjällä presidentinvaalien alla ja erityisesti sitä, mitä vaalien jälkeinen aika tuo tullessaan.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle