Kirjakuisti

« Miten selvitä kirjamessuilla kolme päivää? |

Kaiken takana oma suuri maailmansa

Aihe Yleinen, 5.10.2017 6:02, Kirjoittaja

Usein taiteesta keskustellessa meihin iskee näköharha. Kirjan on tehnyt kirjailija ja teatteriesityksen näyttelijä, patsaan kuvanveistäjä ja litografian graafikko. Kiinnittämällä lopputulos vain yhden tekijän ansioksi unohdamme kaikki ne muut, jotka ovat olleet osallisena sen tekemiseen. Kukaan ei ajattele sitä, kuka grafiikanlehden vedosti tai kuka Porthanin patsaan valoi.

Teatteria katsoessa ei tule kiinnittäneeksi huomiota niihin kymmeniin, jossakin tapauksissa satoihin ihmisiin, jotka toimivat katsojien silmien tavoittamattomissa: dramaturgeihin, lavastajiin, puvustajiin, ohjaajiin, näyttämömestareihin, työverstaan johtajiin, pukijoihin tai valo- ja ääniteknikkoihin. On sääli, että esityksen päätyttyä taputamme vain heille, joiden panos on helposti huomattavissa.

Kirjailijan roolissa olen havahtunut siihen, kuinka monta ihmistä luovuttaa työpanoksensa teoksen eteen. Toki kirjoittaja tekee ison työn, mutta niin myös häntä lehmänhermoisesti paimentama kustannustoimittaja. Valmis kirja tarvitsee syntyäkseen muitakin kuin nämä kaksi. Lopputulokseen vaikuttavat kustantaja sekä graafikko, markkinoinnin sekä myynnin väki. Jos teoksen käännösoikeuksia myydään, on iloisen tapahtuman takana toimistollinen väkeä, joka osaa tarjota ulkomaisille kustannustaloille juuri heidän profiiliinsa sopivia teoksia. Silti kiitokset kerää vain kirjailija.

Tänä vuonna olen Kirjamessujen ohjelmapäällikkönä saanut nähdä, kuinka suuri joukko on järjestämässä tätä valtavaa tapahtumaa. Yhdessä Sallan ja Sirin kanssa aloitimme tämän vuoden messujen teeman ja ohjelmiston suunnittelun jo vuosi sitten, mutta jo ennen sitä oli koneisto jo pyörähtänyt käyntiin. Suuri joukko ihmisiä on istunut neuvottelupöytien ääressä, sopinut suuria linjauksia ja mahdollistanut niiden toteutumisen. Mitä lähemmäs avajaisia mennään, sen tarkemmiksi ovat yksityiskohdat muuttuneet. Kenen kuvat valikoidaan messuesitteeseen? Millaiset tuolit asetellaan päälavalle? Missä kohtaa lavojen vastaavat pitävät ruokatauon?

Nyt kaiken pitäisi olla valmista, enkä voi enää muuta kuin jännittää, sujuuko kaikki niin kuin oletimme. Aivan kohta messukeskus on täynnä kirjallisuuden ystäviä, jotka kuuntelevat haastatteluita, kiertelevät näytteillepanijoiden osastoja ja selailevat satunnaisia teoksia. Ehkäpä joku hetken ajan miettii, kuinka monta työntekijää on tarvittu siihen, että kirjailijan sanat muuttuivat oikeaksi kirjaksi ja sattui päätymään juuri tähän paikkaan, tälle myyntipöydälle.

Tommi Kinnunen

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS