Kirjakuisti

« Lukijoiden ketju | Kaiken takana oma suuri maailmansa »

Miten selvitä kirjamessuilla kolme päivää?

Aihe Yleinen, 3.10.2017 6:08, Kirjoittaja

Toivottavasti mahdollisimman moni tämän blogin lukijoista aikoo suunnata askeleensa Turun Kirjamessuille ja vieläpä kaikkina kolmena päivänä! Kolmen päivän messuputki voi kuitenkin olla kokeneellekin kävijälle uuvuttava urakka, joten tässä muutamia vinkkejä siihen, miten pysyä hyvässä kirjamessuvireydessä loppuun saakka:

1. Älä ahnehdi liikaa ensimmäisenä päivänä

Monesti messuilla tulee tehtyä se virhe, että jo heti ensimmäisenä päivänä kävelee, kuuntelee, juttelee ja ostelee itsensä uuvuksiin. Kannattaa siis ennemmin tehdä niin, että ensimmäisenä messupäivänä tulee vain piipahtamaan pariksi tunniksi ja jättää itselleen sopivan messunälän seuraavia päiviä varten. Kiinnostavaa ohjelmaa riittää joka päiväksi, sen lupaan. Kirjatkaan ani harvoin loppuvat kesken.

2. Pidä taukoja

Messuilun lomassa on syytä välillä levähtää, istua alas kahville tai teelle tai kuohuviinille, selailla messulöytöjä tai vaihtaa ystävän kanssa kuulumisia. Nälkäisenä tai janoisena ei kukaan jaksa messuhulinaa. Kirjamessujen puolelta kannattaa piipahtaa hetkeksi Ruoka- ja viinimessujen puolelle. Tänä vuonna suosittelen rauhoittumispaikaksi myös Tekstiretriittiä, jossa kirjailijat lukevat teoksiaan ääneen. Jo puoli tuntia ääneenluvun kuuntelemista virittää taatusti mielen uusille ulottuvuuksille.

3. Jätä aikaa vapaalle kiertelylle

Vaikka messuohjelma onkin täynnä herkkuja (ja niitä todella on!), ei kannata aikatauluttaa päiväohjelmaansa liian tiukaksi, sillä yksi messujen parhaita juttuja on usein vapaa kiertely, kirjalöytöjen tekeminen ja tuttujen kanssa rupattelu. Vapaus mahdollistaa myös sen, että voikin jäädä kuuntelemaan jotain ohjelmaa, jota ei alunperin ollut listannut itselleen ylös – ja siitä voi tulla yllättäen paras messukokemus.

4. Pysähdy, istu alas ja kuuntele

Olen huomannut, että paras tapa saada aikaiseksi messu-uupumus nopeasti on pelkästään kierrellä päämäärättömästi ja ahdistua ihmispaljoudesta. Äänimaailman kakofoniakin käy silloin pian sietämättömäksi. Kannattaa siis valita joka päivälle joitakin ohjelmanumeroita, jotka käy kuuntelemassa rauhassa, hetkeen pysähtyen. Joskus kannattaa tehdä niinkin, ettei kiiruhda jatkuvasti lavalta toiselle vaan jää tarkoituksella pidemmäksi aikaa kuuntelemaan jonkun tietyn lavan ohjelmaa. Kun keskittyy kuulemaansa ja näkemäänsä, aistit eivät kuormitu liikaa kaikesta siitä muusta, mitä ympärillä tapahtuu.

5. Nauti

Kirjamessut eivät ole suorittamista tai pisteiden keräämistä. Jos jonain aamuna nukuttaa pidempään, tule silloin messuille myöhemmin. Jos jonain päivänä alkaa väsyttää jo parin tunnin messuilun jälkeen, mene hyvällä omallatunnolla kotiin (sillä pääsethän takaisin taas seuraavana päivänä!). Ota rennosti. Ja joskus ne kaikkein parhaat kirjamessut ovat varsinaisten messujen jälkeen, kun saa rauhassa tutustua kirjaostoksiinsa ja sukeltaa niiden maailmoihin.

Salla Simukka

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS