Kirjakuisti

« Kirjamessut lukijana, kirjailijana ja ohjelmapäällikkönä | Miten selvitä kirjamessuilla kolme päivää? »

Lukijoiden ketju

Aihe Yleinen, 28.9.2017 6:00, Kirjoittaja

Kotimme kirjahyllyyn ei mahdu enää yhtäkään uutta teosta, vaikka olen siirtänyt osan kirjoista huomaamattomiksi pinoiksi yöpöydälle, olohuoneen vitriinikaappiin sekä lattialle työhuoneen nojatuolin taakse. Kaikki piilotusyritykseni ovat paljastuneet ja minusta puristettiin ulos lupaus olla tänä vuonna hankkimatta enää yhtäkään uutta kirjaa. Olen onnistuneesti pelastunut tilanteesta ostamalla antikoista vanhoja.

Olen muutenkin aina viihtynyt antikoissa. Takavuosina eräs turkulainen kaupanpitäjä tapasi jopa soitella minulle saatuaan käsiinsä jonkin mielestään kiinnostavan kotimaisen opuksen, varsinkin jos siinä oli kiinnostavan näköinen kansikuva. Siksi minulla on laaja kokoelma suomalaisia nidottuja klassikoita, joiden kannet muistuttavat 50-luvun horror-elokuvia. Varsinkin erään Juhani Ahon Juha-painoksen pääpari tuo mieleen kaunottaren ja hyvin hyvin kuppaisen hirviön.

Etsiskelen antikoista myös lapsuuden ajan sarjakuvia. Pienenä pidin kovasti kotikirjastoni Alix-sarjakuvien jännittävistä seikkailuista, mutta valitettavasti ne oli jo kaikki luettu repaleiksi. En ikinä saanut tietää, miten Oribalin kruunu -albumi loppui, sillä kaksi viimeistä sivua oli revennyt irti. Vasta vuonna 2013 sain tietää tarinan päätöksen, kun löysin sarjiksen Turun kirjamessujen antikvariaattien pitkistä sarjispöydistä. Sen jälkeen olenkin tavannut joka vuosi hankkia kirjamessuilta uuden albumin, nyt kun tiedän, että sieltä niitä saa.

Pidän ajatuksesta, että olen vain yksi niistä monista, jotka teosta lukevat. Että kaikkea ei tarvitse hankkia uutena saati heittää pois, vaan ajatuksia herättävät kirjat voivat kiertää ja löytää uusia koteja, joiden asukkaille ne voivat tehdä samat kysymyksensä, joilla ne avarsivat aiempien lukijoiden maailmaa.

Antikvariaatteja kiertäessä hämmästelee myös sitä, miten lyhyt nykyään on kirjan kaari. Joulumarkkinoille painettuja teoksia ei enää keväällä hyllyistä löydä, ja muutama vuosi sitten ilmestyneitä on turha kysellä edes kustantamoilta. Antikoiden hyllyjä plaratessa löydän sellaisia, joiden arvostelut olen kyllä lukenut mutta jotka jäivät ilmestyessään jostakin syystä lukematta. Kas, täällä on se, jota työkaverini suositteli! Tuossa taas se, jonka juonen intoutunut äitini referoi puhelimessa. Kirjakaupoissa näihin teoksiin ei enää törmää, vain täällä.

Sellaisia kannan nyt kotiin ja pinoan työpöytäni taakse piiloon.

Tommi Kinnunen

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS