Kirjakuisti

« Jotta meillä olisi kirjamessuja 50 vuodenkin kuluttua | Kirjamessut lukijana, kirjailijana ja ohjelmapäällikkönä »

Älä ole yksin

Aihe Yleinen, 19.9.2017 6:00, Kirjoittaja

Eräällä netin keskustelupalstalla toimi aikoinaan ryhmä nimeltään Kirjailijanalut, jossa kirjoittamisesta pitävät tapasivat keskustella siitä, miltä kirjoittaminen tuntui. Vuorovaikutus ei oikein koskaan päässyt kunnolla käyntiin, sillä kahden järkevän viestin jälkeen tuli se kolmas, jonka nimetön kirjoittaja haukkui karkein sanoin kaikki muut imbesilleiksi ja juonisynopsikset surkeiksi. Taisipa joku kehottaa toisia osallistujia tappamaan itsensäkin.

Vuonna 2014 porilainen dekkaristi Arttu Tuominen sai tarpeekseen ja perusti yhdessä kemijärveläisen novellisti Sari Pöyliön kanssa Facebookiin Kirjailijanloput-ryhmän, jossa keskustellaan kirjoista, kirjoittamisesta ja kirjailijan työstä omalla nimellä ja kannustavasti. Ryhmä laajeni nopeasti muutaman kymmenen hengen joukosta yli 1500 hengen yhteisöksi.

Tunnelma ryhmässä on lämmin. Joukossa on sekä jo julkaisseita kirjailijoita, niitä jotka vielä joku päivä tahtovat sellaisia olla että heitä, jotka kirjoittavat vain itselleen. Keskusteluketjuissa puidaan kaikenlaisia aiheita, kuten tekstin jännityksen luomista, henkilöhahmojen monipuolistamista tai kustantamolta tulleen kielteisen julkaisupäätöksen nostattamaa surua. Mikä tahansa päivitys, olipa se vaikeasta juonikuviosta johtuva tuskanvoihkaisu tai julkaisusopimuksen saaneen ilonkiljahdus, saa pian useita kymmeniä kommentteja, joissa kannustetaan jatkamaan tai onnitellaan onnistumisesta.

Facebook-ryhmä on onnistunut siinä, mikä usein kirjoittajalle saattaa tuntua hankalimmalta: luomaan yksinäiseen työhön yhteisöllisyyttä. Kun tarina tökkii, juoni karkaa tai hylkäyskirje surettaa, netistä löytyy vertaistukea, joku joka sanoo, että sanojen solmut saattavat aueta ja että jopa 12 kustantamoa hylkäsi J. K. Rowlingin Harry Potterin, ennen kuin löytyi se kolmastoista, joka uskoi tekstiin.

Turun Kirjamessuilla Kirjailijanloput-ryhmä järjestää Keskustelukerroksen Onerva-salissa lauantaina 7.10. paneelin Jaetut ilot ja surut – Missä kirjoittajat kohtaavat.

Tommi Kinnunen

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS