Kirjakuisti

« Nakurun pinkit flamingot | Älä ole yksin »

Jotta meillä olisi kirjamessuja 50 vuodenkin kuluttua

Aihe Yleinen, 13.9.2017 6:30, Kirjoittaja

Yksi hienoimpia asioita kirjamessuissa on se, että ne kokoavat yhteen hyvin eri-ikäisiä ihmisiä. Kirjallisuus on kirjallisuutta, ilman ikärajoja. Saman teoksen äärellä voivat intoilla niin 15-vuotias kuin 50-vuotiaskin. Kirjailijakunnastakin löytyy väkeä parikymppisistä yli 80-vuotiaisiin.

Viime vuosina ollaan kuitenkin oltu (ja monessa mielessä syystäkin) huolissaan lasten ja nuorten lukemisesta. Varsinkin keskittyvä, pitkäjänteinen, syvällisesti ymmärtävä lukeminen on vähentynyt. Syyllisiksi on nimetty milloin pelit, milloin kännykät. Varmasti nykyinen aikamme erilaisine viihdykkeineen tarjoaa hiljaisiin hetkiin paljon muutakin puuhaa kuin lukemisen, paljon helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Aikojen ja tapojen voivotteleminen ei kuitenkaan johda mihinkään. On tehtävä konkreettisia tekoja, jotka tuovat lukemisen lähelle lasta ja nuorta.

En usko oikeastaan muihin vippaskonsteihin kuin oikean kirjan ja oikean lukijan yhdistämiseen keskenään. Ja siihen, että kun kirjat ovat osa jokapäiväistä elämää lapsuudesta saakka, muodostuu lukemisesta tärkeä harrastus (vaikka se joskus jäisi jopa pariksi vuodeksi tauolle).

Turun Kirjamessuilla olemme pyrkineet tekemään erilaisia konkreettisia tekoja lasten ja nuorten lukemisen ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden hyväksi:

1. Messuilla on uusi Lasten alue, jonka koko messuohjelma on rakennettu juuri lapsiyleisöä ajatellen. Lasten ei tarvitse olla vain kuuntelijoina vaan he pääsevät olemaan myös tekijöinä. Lasten alueeseen liittyy Sanataideparkki, jossa sanataideohjaajat luovat lapsiryhmille oman, elämyksellisen messukokemuksen. Lasten alueella on myös messukirjasto täynnä lastenkirjauutuuksia, joita saa tulla lueskelemaan alueelle.

2. Perjantaina, koululaispäivänä, on varsinkin Fiore-lavalla paljon nuorille suunnattua kirjallisuusohjelmaa. Perinteiseen tapaan Äidinkielenopettajien osastolla nuoret puolestaan itse haastattelevat kirjailijoita täysin aseistariisuvaan tyyliin, ja Nuorisokirjailijoiden osaston ohjelma sisältää tietenkin koko viikonlopun ajan lasten- ja nuortenkirjallisuuskeskusteluita.

3. Lasten- ja nuortenkirjallisuus ei kuitenkaan ole eikä voi olla vain lasten ja nuorten asia. Se on yhtä lailla meidän aikuisten asia. Siksi olemme nostaneet lavakeskusteluihin aiheita ja teemoja lasten- ja nuortenkirjallisuudesta niin, että ohjelman kohdeyleisönä on ensisijaisesti aikuiset. Kannattaa avartaa käsityksiään ja tulla kuuntelemaan uusien kuvakirjojen muotokielestä, kirjoittajan ja kuvittajan yhteistyöstä, lastenromaanien taivutetusta todellisuudesta ja sateenkaariteemoista lasten- ja nuortenkirjallisuudessa.

Mitä enemmän me kaikki kirjallisuudenrakastajat teemme konkreettisia tekoja edistääksemme lasten ja nuorten lukemista ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvostusta, sitä varmempia voimme olla siitä, että kirjamessuja järjestetään myös 50 vuoden kuluttua.

Salla Simukka

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS