Kirjakuisti

« Miten palapeli kootaan? | Jotta meillä olisi kirjamessuja 50 vuodenkin kuluttua »

Nakurun pinkit flamingot

Aihe Yleinen, 8.9.2017 7:00, Kirjoittaja

Kakarana asuin Kuusamon kirjastossa. Menin sinne heti koulun jälkeen ja lähdin kotiin päivällisen alla vain siksi, että muuten äiti olisi huhuillut parvekkeelta niin lujaa, että varmasti olisi kuulunut lukusaliin asti. Mikäänhän ei saa koululaista liikkumaan nopeammin kuin nolatuksi tulemisen pelko.

Pohjois-Pohjanmaan kaukaisimmasta kulmasta ei paljon reissailtu, sillä jo lähimpään kaupunkiin oli matkaa parisensataa kilometriä. Mutta ei minun tarvinnutkaan, sillä kirjaston kirjat avasivat ovia ja ikkunoita aivan toisiin todellisuuksiin. Lainailin uutterasti paitsi romaaneja myös tietokirjoja, jotka kertoivat vieraista paikoista ja kulttuureista. Erityinen suosikkini oli kahdeksankymmentäluvun taitteessa julkaistu Maailman nähtävyydet -niminen kahdeksanosainen, 2670-sivuinen sarja, jonka osia kannoin vuoron perään kotiin. Koillismaan kaamos unohtui, kun pääsin seikkailemaan Machu Picchulla, Abu Simbelissä tai Kielletyssä kaupungissa. Kahdeksatta osaa, luonnonnähtävyyksiä esittelevää kirjaa en lainannut koskaan, sillä minusta luontoa löytyi Kuusamostakin riittämiin. Nakuru-järven vaaleanpunaisten flamingojen parvet eivät jaksaneet kiinnostaa.

Lähtemättä ulos, kotoa poistumatta tai postiautoon nousematta sain tietää, miltä maailma näytti eri puolilla maailmaa. Muistan vieläkin, kuinka ihmettelin Angor Vatin Bayon-temppelin torneihin ikuistettuja kuningas Jayavarman VII tai ihailin Nazcan alkuperäiskansojen autiomaan hiekkaan uurtamia salaperäisiä eläinkuvioita. Temppeliaukion kirkkoonkin tutustuin kirjan kautta niin läpikotaisin, että vaivauduin katsomaan oikeata rakennusta vasta 2000-luvun alussa. Minähän tunsin sen jo!

Tämän vuoden keväällä kiersimme Sallan kanssa suomalaisia kustantamoita tutustumassa tänä vuonna julkaistaviin kirjoihin. Siinä, kustantamon sohvalla istuessa ja kuunnellessa intoutuneita esityksiä romaaneista, tietokirjoista, runokokoelmista tai lasten kuvateoksista mielessäni alkoi kuplia samanlainen löytämisen riemu kuin 35 vuotta aiemmin Kuusamon kirjastossa. Että tällaistakin maailmassa on! Että tällaisestakin aiheesta on olemassa kirja! Että näin uskomattoman hienon juonikuvion joku on osannut keksiä!

Innostus jatkui myös ohjelmistoa kootessa. Oli kiinnostavaa pohtia, mitkä teokset ja kirjailijat voisi sijoittaa kahdestaan lavalle avaamaan messuyleisölle saman aiheen eri puolia. Voisiko tämän tietokirjan jälkeen lavalle nousta tuo toinen, jolla onkin aivan toinen näkökulma? Voisivatko nämä tekijät esiintyä kaikki yhdessä, muodostaa paneelikeskustelun tai jopa seminaarin?

Nyt ohjelmisto on valmis ja julkaistu osoitteessa http://www.kirjamessut.fi/home/ohjelma/. Itse aion istua visusti penkeissä ja kuunnella esityksiä jostakin uudesta ja yllättävästäkin, kenties vanhenemisesta, kaunokirjallisuuden kääntämisen ongelmista tai siitä, miten oppikirjat muokkaavat kansallista identiteettiä. Kenties, jos oikein tiukasti suljen silmäni, saatan hetken olla taas nuori poikanen istumassa Kuusamon pääkirjastossa, mutta tällä kertaa voisin haluta kuulla niistä flamingoistakin!

Tommi Kinnunen

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS