Kirjakuisti

« Taivas Turun yllä | Leikkejä ja heijastuksia »

Sanojen Satakunta – omaleimaisesti semmosia ja tommosia!

Aihe Yleinen, 28.9.2016 8:26, Jenni Haukio

Suomen vanhimpien Kirjamessujen kotimaisena teema-alueena on nyt ensi kertaa kokonainen maakunta – Sanojen Satakunta. Turun Kirjamessut järjesti heinäkuun SuomiAreenassa Porissa keskustelutilaisuuden, jossa murreilmaisustaan tunnetut runoilijattaret Heli Laaksonen ja Elina Wallin kertoivat suhteestaan kotiseutuun, satakuntalaiskirjallisuuteen sekä murteeseen kirjallisuuden kielenä. Tilaisuus keräsi kaupungintalon pihalle kaikkien aikojen ennätysyleisön, joka oli hieno osoitus messujen Satakunta-teeman vetovoimasta.

Sen lisäksi että Heli Laaksonen on Suomen varmasti rakastetuin ja suosituin runoilija, on hän myös Turun Kirjamessujen Hyvä hengetär – jaoimme tämän tunnustuksen Helille viime vuoden Kirjamessuilla. Hyvän hengen titteliä kantaa puolestaan emeritus ohjelmapäällikkömme, Kirjamessujen ”isä” Kari J. Kettula, jonka tänäkin vuonna voi bongata useammistakin ohjelmayhteyksistä.

Elina Wallin puolestaan on Porin oma hyvä hengetär, jolta Kirjamessuille ilmestyy maailman ensimmäinen porinkielinen lastenkirja Semmoset & Tommoset – Tapleti arvotus. Kirjan kuvituksesta vastaa Heli Laaksonen, jolle teos on debyytti kuvittajana! Myös Heliltä ilmestyy Kirjamessuille uutuusteos Sylvia, Tuija ja laulava patja, joka hänen omien sanojensa mukaan on ”vitsikäs ja kaihomiäline kaunokirja täys sutkauksi, suvantoi, hunteerauksi, runojaki.” Heliä ja Elinaa pääsee Kirjamessuilla kuulemaan oikeastaan kaikkina messupäivinä – yksin ja yhdessä. Erittäin vahva ohjelmavinkkisuositus!

Satakunnan upea ja moniääninen messuohjelmisto kattaa lähes sata osaajaa – kirjailijoita, elokuvataidetta, musiikkia, teatteria ja lähes kaikkea mahdollista taiteen ja kulttuurin saralta. Messutyön taustalla punaisena lankana on vaikuttanut halu edistää maakunnallista identiteettiä, kuten maakuntajohtaja ja itsekin ansioitunut kirjailija Pertti Rajala on luonnehtinut. Satakuntalaisia tai satakuntalaislähtöisiä kirjailijoita messuilla ovat mm. Aulikki Oksanen, Hanna-Riikka Kuisma, Taina Teerialho, Leila Tuure, Pertti Rajala, Arttu Tuominen, Mike Pohjola, Hannes Tiira ja Suvi Vehmanen. Satakunnan kirjallisuus nousee esille niin sarjakuvan, lastenkirjallisuuden, romantiikan, murhien, luonnonkauneuden, tarujen, tiedon, ruoan, hyvinvoinnin kuin runojenkin kautta.
Messujen avauspäivänä pe:na on auditoriossa ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä multitaiteilija Mika Rätön ohjaama elokuva, ”absurdiksi road movieksi” kuvailtu Samurai Rauni Reposaarelainen (K-12). Pori Sinfonietta tarjoilee perjantai-iltapäivän pienoiskonsertissaan Ludwig van Beethovenin Sinfonian Nro 1. Minun Satakuntani sanat –ohjelmasarjassa tunnetut henkilöt kertovat suhteestaan Satakuntaan – mukana ovat mm. Eino Grön, Simo Frangén, Kari Mäkinen, Mari Rantasila, Jorma Uotinen ja Annu Valonen.

Neljännen polven porilaisena – joskin puoliksi varsinais-suomalaisena, mutta syvästi satakuntalaisena en voi kuin tuntea suurta ylpeyttä maakuntani upeasta messuprojektista! Toivottavasti Satakunnasta saavutaan messuille sankoin joukoin – elämystä ei kannata jättää väliin. Heli Laaksosen sanoin: ”Kirjamessut ei ol pelkästäs kirjamessut, vaa nee o myäski elämämenomessut. Siäl näke ajankohtassi aihei, kuule hauskoi ja kiinnostavi haastattelui ja treffa jännittävi ihmissi”.

Juuri tässä hengessä: tervetuloa Turkuun Satakunta!

Jenni Haukio
Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS