Kirjakuisti

« Suunnista kirjaan! | Taivas Turun yllä »

Buchmesse Turku –keskustelua maahanmuutosta

Aihe Yleinen, 26.9.2016 13:32, Jenni Haukio

Maahanmuutosta keskustellaan nyt kaikkialla – niin myös kulttuurin ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuvilla Turun Kirjamessuilla tulevana viikonloppuna. SuomiAreena on jo kolmatta kertaa mukana SuomiAreena Goes Kirjamessut –ohjelmakonseptillaan, jossa tällä kertaa kysytään, miten maahanmuutto myllersi maatamme – mitä opimme, mikä yllätti ja miten tästä eteenpäin? Keskustelijoina pe:na 30.9. klo 11.50-12.30 ovat kansanedustajat Jani Toivola ja Laura Huhtasaari, teatteriohjaaja-kirjailija Ritva Siikala sekä kirjailija-toimittaja Roman Schatz.

Saksan kirjamessuohjelmiston johtoteemoina ovat maahanmuutto ja –maastamuutto. Goethe-Institut Finnlandin mukaan nimenomaan saksankielisen kirjallisuuden kenttä olisi hyvin erilainen ilman maahanmuuttoa. Tematiikkaa valotetaan niin saksalaisesta kuin maahanmuuttajien omasta näkökulmasta ja esiin nousevat myös Euroopan nykyhistoria sekä kysymys juutalaisesta identiteetistä nyky-Saksassa. Keskiössä ovat maahanmuuton aikaansaamat muutokset, haasteet ja mahdollisuudet maahanmuuttajia vastaanottavien maiden omaan kirjallisuuteen.

Eräs mielenkiintoisimmista Turkuun saapuvista saksalaiskirjailijoista on Jenny Erpenbeck, jonka teoksen Gehen, ging, gegangen on luonnehdittu käsittelevän maahanmuuttokysymystä ”intensivisemmin, analyyttisemmin ja kerronnallisemmin kuin yksikään toinen vuoden 2015 saksalainen romaani”. Vuonna 1967 Itä-Berliinissä syntynyt ja romaaneistaan lukuisia palkintoja saanut Erpenbeck esiintyy Agricola-lavalla la:na klo 14.35-15.00.

Turkuun saapuu myös niin ikään vuonna 1967 syntynyt Wladimir Kaminer, joka muutti synnyinkaupungistaan Moskovasta Berliiniin vuonna 1990 osaamatta juuri sanaakaan saksaa. Tänä päivänä Kaminer on yksi Saksan suosituimmista kirjailijoista, jonka teosten suomalaiskustantaja on 20-vuotisjuhlaansa viettävä Sammakko. Kaminer kertoo Venäläiset naapurini –lyhytproosakokoelmastaan Agricolalla la:na klo 14.05-14.35 sekä tuo legendaarisen ”Ryssändiskonsa” iltaklubille Dynamoon pe:na klo 20 alkaen.

Turun Kirjamessuilla esiintyvät myös saksalaiset Marica Bodrožić, Mirna Funk, Mark Terkessidis, Wilhelm Schmid, Sylvia Löhken, Marion Brasch, Terézia Mora, Stefan Moster, Jan Costin Wagner sekä sveitsiläiset Jonas Lüscher ja Alain Claude Sulzer.

Eino-ohjelmatilassa pe:na 30.9. pohditaan Saksan sodanjälkeisen historian arpia Suomen arvostelijain liiton keskustelussa, johon Marja-Leena Hakkaraisen ja Outi Ojan lisäksi osallistuvat kirjailijat Terhi Rannela ja Katarina Baer, joiden teoksissa Frau (Rannela) ja He olivat natseja (Baer) on vahva kytkös Saksan menneisiin vuosikymmeniin. Su:na 2.10. Jukola-ohjelmatilassa pohditaan Saksan kulttuurin vaikutuksia suomalaiseen nykykirjallisuuteen. Keskustelijoina ovat kirjailijat Karin Ehrnrooth ja Iida Rauma.

Kokonaisuudessaan monimuotoiseen ja laajamittaiseen Saksa-ohjelmistoon voi ennakkotutustua TS OPUS –ohjelmalehteä lukemalla – Opuksen löydät nyt myös verkosta osoitteesta: http://tsopus.ts.fi/

Jenni Haukio
Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS