Kirjakuisti

« Lukupiirit, Kirjalliset treffit ja Prinsessasalonki | Buchmesse Turku –keskustelua maahanmuutosta »

Suunnista kirjaan!

Aihe Yleinen, 23.9.2016 8:19, Jenni Haukio

Uusien lukija- ja kirjoittajasukupolvien kasvattaminen kirjallisuusharrastuksen pariin on osaltaan myös kirjamessutapahtumien tehtävä. Jos mielii nähdä Kirjamessuilla tuhansia ja yhä tuhansia kävijöitä vielä tulevinakin vuosikymmeninä, on messuohjelmistot syytä rakentaa tarjoten lasten ja nuorten näkökulmasta mahdollisimman mielenkiintoisia sisältöjä.

Se, mikä nuoria lukijoita kiinnostaa tai ei kiinnosta, voi olla yhtä kimurantti kysymys kuin kenen tahansa lukijan mieltymysten arviointi – monet lapset lukevat yhtä hyvin aikuisten kuin lasten- ja nuortenkirjallisuutta, yhtä hyvin tietoa kuin sarjakuvaa, yhtä hyvin runoutta, fantasiaa ja dekkarikirjallisuutta kuin myös asiaproosaa. Sama pätee ”kääntäen” myös aikuisiin – laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta voi lukea minkä ikäisenä tahansa. C.S. Lewisia siteeraten ”Kirja ei ansaitse tulla kymmenvuotiaan lukemaksi ellei se yhtä suurin tai jopa suuremmin ansioin kelpaa viisikymmenvuotiaan ja jopa sitä vanhemman lukemaksi.”
Turun Kirjamessuilla järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suunnista kirjaan – koululaistapahtuma, jossa yläasteen oppilaat sekä lukioiden ja ammattiopistojen opiskelijat tutustuvat messuihin ohjatusti. Tarkoituksena on nuoria aktivoimalla saada heidät kiinnostumaan kirjallisuuden eri lajeista, kirjan tekemisen vaiheista sekä lukemisesta ja tiedonhausta. Suomen Tietokirjailijoiden ja Äidinkielen opettajain liiton tapahtumaan saapuu yli 4 000 koululaista – tulevia kirjallisuuden suurkuluttajia, toivottavasti!

Kirjamessuilla on lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmia ja heitä todennäköisesti kiinnostavia esiintyjiä kaikkina messupäivinä. Mukana ovat mm. Mauri Kunnas, Timo Parvela, Sinikka ja Tiina Nopola, Salla Simukka, Maria Turtschaninoff, Reetta Niemelä, Siri Kolu, Esko-Pekka Tiitinen, Jukka-Pekka Palviainen, Kalle Veirto, Ville Hytönen sekä Viron suosituin lastenkirjailija Andrus Kivirähk. Varsinais-suomalaisten lasten- ja nuortenkirjailijoiden Valokeilassa! –kimara esittelee Agricola-lavan koko messujen ensimmäisenä ohjelmana perjantaina 30.9. klo 10.20-11.00 Magdalena Hain, Hannu Hirvosen, Roope Lipastin ja Tuula Sandströmin.

Joskus kipinä lukuharrastukseen syttyy sattuman kautta, kunhan vain ”altistuu” kirjallisille vaikutuksille – ja Kirjamessuilla siihen on erinomainen mahdollisuus. Tänä vuonna kirjan julkaisevat ja messuilla esiintyvät rap-yhtye JVG eli Jare ja VilleGalle, Paperi T eli Henri Pulkkinen sekä Robin mahdollisesti kokoavat Messukeskukseen myös sellaista yleisöä, jolle kirjaan ihmeet ovat vielä tuntemattomia. Messuvilskeessä kirjallisiin sisältöihin törmää väistämättä.

Erityisesti poikien lukuinnon herättämiseen tähtäävä Pojatkin lukee! –kampanja esittäytyy Kuisti-lavalla perjantaina klo 11.10-11.30, kun kampanjan ideoitsija Mikko Toiviainen sekä kustantaja Mikko Aarne (Kustannusosakeyhtiö Kosmos) kertovat, kuinka kannustaa poikia lukemaan. Pojat lukee, tytötkin lukee ja viimeistään Kirjamessujen jälkeen: Koko Suomi lukee!


Jenni Haukio
Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS