Kirjakuisti

« Kuuletko hiljaisuuden vai haluaisitko suklaajäätelön tötterössä? | Sammakko, kirjat & Patti »

Ennätysmäärä kustantamoja!

Aihe Yleinen, 19.9.2016 7:02, Jenni Haukio

Kirjatoimialan suhdannehaasteista huolimatta Turun Kirjamessuille 30.9.-2.10. osallistuu tänä vuonna ennätysmäärä kustantamoja – yli 40 eri tahoa Sammakosta Docendoon, Tammesta Lurra Editionsiin, Otavasta Kosmokseen ja Gummeruksesta Reunaan. Ohjelmantuottajaroolin lisäksi moni kustantamo on mukana myös näytteilleasettajana. Taloudellisesti hankalista ajoista huolimatta Turun Kirjamessuihin halutaan panostaa – ja siitä me järjestäjät tunnemme suurta kiitollisuutta ja iloa!

Muita ohjelmaa tuottavia tahoja on n. 60 – pitäen sisällään monenkirjavan joukon kirjallisuus- ja kulttuurialan yhdistyksiä, järjestöjä ja liittoja Suomen Kirjailijaliitosta Lastenkirjainstituuttiin, Varsinais-Suomen Monikulttuuristen yhdistysten liitosta Aleksis Kivi –kerhoon ja Svenska litteratursällskapetista Mirkka Rekola –seuraan. Kolmipäiväinen messutapahtuma on kaikille valtava voimainkoetus, jota loppujen lopuksi tehdään ennen kaikkea rakkaudesta kirjallisuuteen. Tapahtuma, jolla on sydän, sykkii kirjalle.

Messujen ohjelmapäällikkönä olen koonnut ja sovitellut ohjelmistoja kaikkien edelläsivuttujen yli 100 ohjelmantuottajatahon kanssa. 1990-luvulla lukiossa opituista pikakirjoitustaidoista on ollut apua, kun päivittäisten työsähköpostien määrä on helposti yltänyt muutamiin satoihin. Vaikka tyypillisesti 20 minuuttia kestävä yksittäinen lavaohjelma on ohi salamannopeasti, on jokaisen ohjelmanumeron – joita messuilla yhteensä on lähes 500 – takana lukuisia sähköposteja, säätöjä, sopimisia ja tarkistuksia. Siksi messut järjestäjän näkökulmasta solahtavatkin ohi aivan liian nopeasti. Kun messuhallit sunnuntai-iltana tyhjentyvät, on olo kuin penkkiurheilijalla olympialaisten jälkeen. Onneksi seuraavien Kirjamessujen valmistelut käynnistyvät välittömästi edellisten päätyttyä.

Kirjamessujen kattoteemoina ovat tällä kertaa Saksa –teemoinaan maahanmuutto ja maastamuutto sekä Satakunta – tunnuslauseenaan ”Sanojen Satakunta”. Yhteistyö Goethe-Instituutin sekä Satakuntaliiton ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa on ollut tehokkaan ammattimaista, mutta samalla lämminhenkistä ja innostunutta. Saksasta vieraaksemme saapuu vaikuttava joukko maan eturivin nykykirjailijoita; Kirjakuistille kirjoittava Marica Bodrožić, Marion Brasch,  Jenny Erpenbeck, Mirna Funk, Wladimir Kaminer, Sylvia Löhken, Terézia Mora, Stefan Moster ja Jan Costin Wagner. Satakuntalaiskirjallisuutta edustavat mm. Hanna-Riikka Kuisma, Elina Wallin, J-P Jakonen, Aira Savisaari, Leila Tuure, Hannes Tiira ja Taina Teerialho. Kannattaa tutustua kaikkiin esiintyjiin ja ohjelmiin ennakolta osoitteessa kirjamessut.fi. Satoja esiintyjiä, tuhansia tarinoita, uusia ystäviä ja taattua tunnelmaa – tervetuloa mukaan!

Jenni Haukio
Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS