Kirjakuisti

« Katri Helena, Toni Wirtanen, Sophia Jansson & muita kulttuuripersoonia | Ruotsi-teema: Liza Marklundista David Lagercrantziin »

Tuhansia tarinoita jo vuodesta 1990!

Aihe Yleinen, 21.9.2015 12:10, Jenni Haukio

Suomen ensimmäinen kirjamessutapahtuma käynnistyi Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa lokakuussa 1990. Ajatus kirjamaailmaa yhdistävästä tapahtumasta oli jo jonkin aikaa kypsynyt Kari J. Kettulan mielessä. Suomessa ei vielä ollut tapahtumaa, jossa kirja-alan eri ammattiryhmät voisivat kohdata. Tarvittiin yhteinen foorumi lukijoille, tekijöille ja kustantajille.

Turun Kirjamessut siis viettää 25-vuotisjuhlavuottaan. Kuinka kaikki tarkalleen ottaen alkoi? Siitä messujen avauspäivänä perjantaina 2.10. klo 16.05-16.50 Fiore-lavalla keskustelevat Kari J. Kettula, Messukeskuksen ent. toimitusjohtaja Tuomas Kyttä, Kirjamessujen päätoimikunnan ensimmäinen puheenjohtaja, ministeri Jaakko Numminen sekä päätoimikunnan pitkäaikainen puheenjohtaja ja jäsen, Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva.

Juuri ennen Kirjamessujen 25-vuotiskeskustelua klo 15.25-16.05 Fiore-lavalla puidaan Suomen saavutuksia maailman suurimman kirjamessutapahtuman, Frankfurtin Kirjamessujen teemamaana vuonna 2014. FINNLAND. COOL. –projektista Fiorella keskustelevat Saksasta Turkuun saapuva Frankfurtin Kirjamessujen johtaja Juergen Boos, FILI:n johtaja Leena Majander-Reenpää ja kirjailija Juha Itkonen. Keskustelua moderoi Iris Schwanck.

Turun Kirjamessuilla pieni ja suuri, tunnettu ja vähemmän tunnettu, kaupallisesti enemmän ja vähemmän vetovoimainen ovat kaikki yhtä arvokkaita, yhtä merkityksellisiä. Messuja rakennetaan läheisessä yhteistyössä lukemattomien erilaisten kustantamojen, kirja-alan toimijoiden ja kulttuurijärjestöjen kanssa. Minulle messujen syvin olemus kiteytyy ajatukseen tapahtumasta, jolla on sydän. Ajatukseen ihmisen kokoisesta tapahtumasta. Mitä se tarkoittaa? Tervetuloa ottamaan selvää! Teemoinamme 2.-4.10.2015 ovat Ruotsi, Saamenmaa ja Kustavi. Niistä lisää tämän blogin tulevissa kirjoituksissa.

Kirjamessujen järjestelyihin on vuosien varrella osallistunut lukematon määrä yksittäisiä henkilöitä, yhdistyksiä, yrityksiä ja muita tahoja, joiden merkitys tapahtuman menestykselle on ollut korvaamaton. Lauantaina 3.10. klo 10.25-10.40 jaamme messujen päätoimikunnan puheenjohtajan Reetta Kettusen kanssa Kuisti-lavalla kaikkien aikojen ensimmäiset Turun Kirjamessujen Hyvä Henki- ja Hyvä Hengetär –tunnustukset. Huomionosoitukset saavat henkilöt, jotka läsnäolollaan ja omistautumisellaan ovat luoneet messutapahtumaan henkeä, innostusta ja lämpöä. Juuri tällaisia tulenkantajia Kirjamessut tarvitsee tulevaisuudessakin.

Erästä monivuotista tulenkantajaamme, mestari Peter von Baghia ja hänen elämäntyötään messuilla muistellaan sunnuntaina 4.10. klo 14.10-15.10 Jukola-ohjelmatilassa, jossa keskustelevat Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi ja tuottaja Jouko Aaltonen. Saman päivän aamuna klo 10.20-11.30 esitetään Eino-ohjelmatilassa von Baghin Muisteja – Pieni elokuva 50-kuvun Oulusta.

Ennen kaikkea: Turun Kirjamessuja ei olisi olemassa ilman messuille saapuvaa yleisöä, ilman teitä tuhannet ja yhä tuhannet kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät, jotka teette tapahtumastamme ainutlaatuisen. Sydämelliset kiitokset teille siitä, että olette olleet ja olette toivottavasti tulevaisuudessakin mukana kirjoittamassa Turun Kirjamessujen tuhansia tarinoita!

Jenni Haukio

Kirjamessujen nettisivut
facebook.com/turunkirjamessut
Twitter: @kirjamessut

Kommentoi


Kirjoittajat

  • Tommi Kinnunen
    Turkulainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Luostarivuoren yläkoulussa ja lukiossa. Kirjailija (Neljäntienristeys, Lopotti). Syntynyt 1973 Kuusamossa. Muuttanut Turkuun 1992 opiskelemaan suomen kieltä, puheviestintää ja kotimaista kirjallisuutta.


  • Salla Simukka
    Tamperelainen vapaa kirjailija, kääntäjä. Syntynyt 1981 Tampereella. Opiskellut Turun yliopistossa pohjoismaista filologiaa, suomen kieltä, yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS