Kirjakuisti

« Tapahtuma, jolla on sydän | Amerikkalaistähtiä Turussa! »

Somerolaista kulttuuria suorakylvönä

Aihe Yleinen, 27.9.2013 15:39, ts.kulttuuri@ts.fi

Turun kansainvälisillä kirjamessuilla on tänä vuonna mahdollisuus ottaa selvää, millaista hengenviljelyä harrastetaan juurevassa maalaiskaupungissa nimeltä Somero. Nimikkolavalla ja auditoriossa nähdään kolmen päivän aikana niin valtakunnallisesti kuin paikallisemmin tunnettuja kirjailijoita, mm. Kaari Utrio, Kai Linnilä, Risto Rasa, Manu Kärki, Leeni Tiirakari, Sari Savikko, sarjakuvataiteilija Heikki Paakkanen ja kuvittaja Keanne van de Kreeke. Keskusteluissa ja haastatteluissa käsitellään Finlandia-kirjailija Helvi Hämäläistä, lastenkirjailija Ester Ahokaista, muusikkoja Unto Mononen ja Rauli ”Badding” Somerjoki sekä kotiseutukirjallisuutta, sukututkimusta, omakustantamista ja kartanoelämää.

Messujen Somero-ohjelmaa seuraamalla saat käsityksen paitsi somerolaisten kirjailijoiden ja taiteilijoiden tuotannosta ja työskentelytavoista myös siitä, mikä on vetänyt heitä näinkin runsain joukoin ensi näkemältä aivan tavalliseen maalaispitäjään  – ja saanut heidät myös jäämään sinne. Selitys ei voi olla pelkästään sopiva sijainti Turun, Tampereen ja Helsingin välisessä kolmiossa. Olisiko asian kanssa jotain tekemistä paikkakunnan omaleimaisella tunnelmalla, jota kirjamessujen isä Kari J. Kettula on kuvannut sanalla saudade? Sen suomenkielinen vastine on kaiho. Ja luovuus syntyy monesti kaihosta, kaipuusta. Paratiisissa ei runoilla.

Yksi kaihon muodoista on kaukokaipuu, jonka somerolaislähtöinen professori Severi Parko on todennut olevan hyvin yleistä paljasjalkaisten keskuudessa. Messuilla puhutaan myös monista poismuuttaneista, esim. Kaija Aarikasta. Kari Poppis Suomelan kaukokaipuu on vienyt napamantereille saakka.
Somerolaiseen ja somerolaislähtöiseen kulttuuriin tutustumisen voi aloittaa jo tiedemessujen ja tuokamessujen kanssa yhteisissä avajaisissa, joissa paikkakunta esittäytyy teemakumppaninsa Yhdysvaltojen rinnalla. Edustuksestamme  vastaa M. A. Numminen, joka kajauttaa ”messu-uhon”. Avajaiset päättyvät herkullisen avantgardistiseen, Nummisen säveltämään ja sanoittamaan ja Someron Laulumiesten esittämään Someron rakennemuutoslauluun.

Rakennemuutos?  Kuntauudistus? Somerolla niin pienet kuin isotkin mullistukset otetaan rauhallisesti vastaan. Kuten Petri Tamminen jo kymmenen vuotta sitten kirjoitti Piiloutujan maassa: ”Kun maailma kerran palaa ja tuhon maininki lyö yli kansojen ja jättää jälkeensä rauniot ja valkenee se ensimmäinen hiljaisuuden aamu, aukeaa Someron korvessa pirtin ovi ja emäntä ravistaa kynnysmaton.”

RISTO RASA

Kirjakuisti-blogissa kerrotaan, kuinka Turun kansainväliset kirjamessut, Turun ruoka- ja viinimessut, tiedemessut sekä levymessut syntyvät. Blogia voit seurata viikon ennen tapahtuman käynnistymistä sekä tapahtumaviikonloppuna.

 

Kommentoi


Jenni Haukio

  • Jenni Haukio on Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö. Myös runoilijana tunnettu Haukio kertoo blogissaan kokoamansa kirjamessuohjelman taustalla olevista tarinoista.

    Marica Bodrožić on syntynyt 1973 Dalmatian Svibissä, nykyisessä Kroatiassa. Hän on asunut vuodesta 1983 Saksassa ja asuu nykyisin Berliinissä. Bodrozic kirjoittaa runoja, romaaneja, kertomuksia ja esseitä. Hänet tunnetaan eeppisistä Euroopan nykyhistoriaa käsittelevistä teoksistaan. Hän on perehtynyt etenkin Balkanin sodanjälkeiseen historiaan. Bodrozic on saanut lukuisia palkintoja ja stipendejä. Bodrozic työskentelee syyskuun ajan Turussa Goethe-Instituutin residenssikirjailijana.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS