Kynäilyjä kesikseltä

« Kesis-leiri Sauvon Ahtelassa 10.-13.6.2008 | Leirin teemana olympialaiset »

Kesiksen tunnelmia

Aihe Yleinen, 12.6.2008 14:25, anu.valila

Kesis-leiri on mukava liikuntaleiri. Leirillä on ihan kivaa, jos ei sada. Täällä on paljon toimintaa ja hyvää ruokaa. Täällä pääsee tutustumaan uusiin hauskoihin lajeihin. -Jotkut lajit tuntuivat tylsiltä, mutta olivat kuitenkin hauskoja, sanoo Melissa Manninen.

Emmi Virta, 10 vuotta, Kaarina

Parkour

Parkour on neljällä raajalla liikkumista. Se on hauskaa ja sopii kaikille liikunnasta kiinnostuneille. Tasapaino kehittyy tässä lajissa. Laji on turvallinen. Hypystä laskeutuessa pitää joustaa polvista. Jos hyppää puomille, täytyy hypätä päkijöille, ettei loukkaa. Laji vaatii tasapainoa ja voimaa.

Vilppu Penttilä, 11 vuotta, Raisio

Parkour on hauska laji. Parkourissa hypitään paljon esteiden yli. Siinä käytetään paljon käsiä. Lajia voi harrastaa melkein missä vaan. Se vaatii hyvää tasapainoa. Aina kun hyppää, vaikka aidan päälle, pitää laskeutua päkijöille, koska muuten voi liukastua helposti. Parkour sopii kaiken ikäisille.

Janne Rissanen, 11 vuotta, Raisio

Parkour on hauska laji. Siinä ei tarvitse ottaa mittaa toisista eikä siinä tarvitse ottaa riskejä. Parkourissa on erilaisia hyppyjä, kuten pressu, reverse ja monkey. Parkourissa täytyy hallita tasapaino ja joustaa tarpeeksi jaloista. Parkour sopii kaikille kiinnostuneille, lapsille ja aikuisille.

Petteri Puranen, 12 vuotta, Kiikala

Kesis

Kesis kokoontuu nyt viidennentoista kerran Sauvon Ahtelaan, ja joukko reippaita lapsia on innolla mukana. Telttapaikat täyttyivät nopeasti leirin alkaessa tiistaina. Ensimmäisenä päivänä telttojen pystytyksen jälkeen kaikki leiriläiset kokoontuivat omien ohjaajien luokse. Söimme päivälliseksi makkarakeittoa. Ruoan jälkeen sai mennä kioskille. Sen jälkeen saimme ampua pyssyillä. Iltapalaksi oli lihapiirakkaa. Sen jälkeen menimme kuuntelemaan iltasadun. Ja sitten menimme nukkumaan.

Heidi Laakso, 10 vuotta, Masku

Kesis-leiri kokoontuu nyt viidennentoista kerran Sauvon Ahtelaan, ja joukko reippaita lapsia on innolla mukana. Ensimmäisenä päivänä teltanpystytyksen jälkeen kaikki leiriläiset kokoontuivat rannalle olympiahenkiseen kilpailuun, jossa kaikki joukkueet toimivat ryhmänä pujotteluradalla. Rannalta lähdettäessä leiriläiset saivat kylmän leirikasteen, kun yksi ohjaajista heitti vettä alsten päälle. Hetken kuluttua kaikki kastuivat oikein kunnolla, kun alkoi sataa. Sateen alkaessaa lajipaketti kolme oli jo harjoittelemassa ammuntaa ilmapistoolilla. Useimpien mielestä ammunta oli kivaa, joten valituksia sateli, kun se jouduttiin lopettamaan kesken sateen vuoksi. Pian sade kuitenkin loppui ja sama ryhmä pääsi kokeilemaan uutta lajia, nimittäin frisbeegolfia. Joillekin se oli uusi laji, mutta yli puolet oli kokeillut sitä aiemmin. Tunti meni heittelyn merkeissä nopeasti ja kaikilla oli hauskaa. Iltapalalla oli hyviä grahamlihapiirakoita ja jugurttia. Iltapalan jälkeen kuunneltiin iltasatu ja hiljaisuuden tullessa kaikki menivät hyvillä mielin nukkumaan ja odottelemaan, mitä seuraavana päivänä tapahtuu.

Maria Salonen, 12 vuotta, Masku

Juomapullovertailu

Adidas ulkomuoto: urheilullinen, mainostetaan Adidaksen nettisivuja, valkoinen ja hieno kuva tilavuus: hyvä, juuri sopiva täällä leirillä juomaosa: vuotaa helposti, vaikka olisikin kiinni sija: 3

Röhnisch ulkomuoto: pinkki, jossa lukee Röhnisch monta kertaa tilavuus: sopiva juomaosa: hyvä ei vuoda sija: 1

Better bodies ulkomuoto: valkoinen, kyljessä lukee Better bodies ja iso B tilavuus: hyvä juomaosa: ei vuoda sija: 2

Eveliina Kunnari, 11 vuotta, Nousiainen

Ohjaajan haastattelu

Mira Niinimäki, meidän toinen ohjaaja, on ollut kolme vuotta ohjaajana. Hänen mielestään kivoin laji on frisbeegolf. Mira on 17-vuotias ja hän kuuntelee kaikkea mahdollista paitsi ei heviä. Mira harrastaa kaikenlaista nuorisotoimintaa.

Inka Kortetmäki, 12 vuotta, Lokalahti

Sinna Niemi, 12 vuotta, Lokalahti

Kurahousut

Kurahousut ovat epämiellyttäviä, koska ne liimautuvat märkinä ihoon kiinni. Miksi ei voida keksiä vaikka farkkujen tapaisia sadehousuja? Esimerkiksi ystäväni oli leirillä punaiset kurahousut päällä ja oli aivan nolona luokkalaisten poikien edessä. Voisivatko housut olla sellaiset, joissa ei tarvitsisi hävetä silmiä päästä? Ja pitäisivätkö 11-18-vuotiaatkin kurahousuja, jos ne olisivat muodikkaat?

Julia Mökkönen, Kaarina

Frisbeegolf

Frisbeegolfissa yritetään saada kiekko maaliin, jossa on ketjut. Kiekko heitetään pitkän matkan päästä maaliin mahdollisimman vähin heitoin.

Milla Lindström, 11 vuotta, Masku

Julia Kiviniemi, 11 vuotta, Masku 

Netta Karru, 11, Pyhäranta

Emmi Lehtonen, 11 vuotta, Pyhäranta

Haastattelu

Nukkuisitko mieluummin teltassa vai mökissä? -Nukun mieluummin mökissä, koska teltassa on ahdasta ja kylmää, sanoo Meira. Myös leiriohjaaja Linda nukkuu mieluummin mökissä. - Teltassa on itikoita ja mökissä saa muutenkin nukuttua paremmin, Linda kertoo. Emmi on hieman toista mieltä. - Tykkään nukkua molemmissa, mutta jos teltta on iso ja mukava niin sitten teltassa, Emmi sanoo.

Liisa Kivinen, 11 vuotta, Espoo 

Hanna Paavola, 11 vuotta, Laitila

Kesän suosikkijäätelöt

Kysyin muutamilta kavereilta heidän suosikkijäätelömakuaan. Suklaa vei voiton. Meiran mielestä suklaa on paras maku, koska se vain on niin hyvää. Elina pitää suklaan makeudesta. Hanna pitää päärynästä, koska se on raikasta. Millan suosikki on mansikka, sillä se vain on parasta. Julian lemppari on laku.

Vilma Vaara, 10 vuotta, Turku

Kesis-leiri

Minä tulin tänne leirille jo toista kertaa ohjaajaksi. Minulla on ihan mielettömän ihana ryhmä. Vähän he hangoittelevat välillä vastaan, mutta se on ihan normaalia, kun menossa on ensimmäinen päivä eikä kukaan tunne vielä toisiaan. Minulla on myös ihana ohjaajapari Linda. Tänne on aina kiva tulla, vaikka ohjaajan homma on todella rankkaa, kun on paljon lapsia ja paljon asioita, joista pitää pitää huolta. Mutta ilolla, tsempillä ja ihanalla ryhmällä jaksaa sateisenkin leirin.

Leiriohjaaja Anna-Riikka, 19 vuotta

Frisbeegolf voi olla hauskaa, vaikkei sitä osaisikaan

Kun lähdimme kävelemään kohti frisbeegolfpaikkaa , ajattelin että tästä tulee tylsää. Ensin ohjaaja Juho kertoi meille lajista, ja sitten hän opasti, kuinka frisbeellä heitetään pitkiä ja lyhyitä matkoja. Sen opittuamme jakauduimme kahteen ryhmään, toiset menivät Juhon ja toiset Tiian kanssa. Sitten aloimme heittää frisbeetä metallisiin koreihin. Frisbeegolfin tarkoitus on saada frisbee lentämään mahdollisimman vähillä heitoilla koriin. Ensin kaikkien frisbeet lensivät sinne sun tänne, mutta pian ne lensivät jo oikeaan suuntaan. Juho lupasi sille jäätelön, joka saa sovitulla heittomäärällä frisbeen koriin. Meinasin jo kerran voittaa jäätelön, mutta sitten frisbee meni ohi korin. No, ei se mitään, sillä silloin satoi jo vettä, ja kenen tekee sateella mieli syödä jäätelöä. Myös kaverini Veera kertoo pitäneensä frisbeegolfista ja se on ollut tähän mennessä kivoin laji meidän molempien mielestä. Myös Laura sai frisbeen aina koriin, vaikka siihen kuluikin välillä monta heittoa. Siitä huolimatta Laurakin innostui lajista. Juho kertoi, että frisbeegolfia voi harrastaa ainakin Turussa, Raisiossa, Ikaalisissa ja Sauvon Ahtelassa. Mynämäkeen on tulossa frisbeegolfpaikka. Frisbeegolf sopii kenelle tahansa, sillä siinä ei tarvitse osata muuta kuin heittää frisbeetä.

Emilia, 12 vuotta, Mynämäki

Kivoja lajeja Kesiksellä

Kesis-leirillä on sirkuskoulu. Siellä saimme kokeilla jongleerausta, trampoliinia ja yksipyöräisiä. Se oli todella hauskaa. Saimme hyvää opetusta ja lopulta sain jongleerauksenkin sujumaan. Olisi kiva käydä sirkuskoulussa vielä uudestaankin. Sirkuskoulu oli todella kiva, mutta pidin myös frisbeegolfista. Menkää ihmeessä kaikki kokeilemaan sitä. Frisbeegolfissa yritetään saada frisbee metalliseen koriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Eli samalla tavalla kuin tavallisessa golfissa. Frisbeegolfin ohjaaja oli hyvä ja kaikilla oli tosi hauskaa, varsinkin silloin kun frisbee törmäili puuhun ja juuttui kiinni puskaan.

Tiia Marttila, 12 vuotta, Mynämäki

Mielipiteitä

Leirillä on ollut kivaa lukuun ottamatta teltassa nukkumista, vessoja ja säätä. Yksi mieluisin laji on ollut frisbeegolf, myös sirkuskoulu oli kiva. Lajeja on kyllä vielä kokeilematta, mutta innostusta riittää. Sää ei tällä kertaa suosinut leiriläisiä, mutta se ei ole tahtia haitannut.

Jade Holopainen, 12 vuotta, Mynämäki

Kitaransoitto

Kitaransoitto on kiva harrastus. Kitaran soiton voi aloittaa akustisella kitaralla, ja jossain vaiheessa voi siirtyä sähkökitaraan. Kitaralla voi sekä soittaa melodiaa että säestää. Kitaroita myydän musiikkikaupoissa. Kitaralle on tehty sen soittoon tarkoitetut nuotit, tab-nuotit.

Aleksi Paavola, 11 vuotta, Merimasku

Parkour

Parkour on urheilulaji, jossa edetään paikasta toiseen tehden erilaisia liikkeitä. Parkour on hyvin halpa laji. Siihen ei tarvitse mitään erikoisia varusteita. Mukavat vaatteet ja lenkkarit ovat tarpeellisia. Parkouria harrastetaan yleensä kaupungissa, mutta sitä voi harrastaa missä tahansa. Parkourissa ei kilpailla toisia vaan itseä vastaan. Parkourissa käytetään enimmäkseen käsiä ja jalkoja eli laji on hyvä kunnon ylläpitämiseksi.

Juho Niinistö, 12 vuotta, Halikko

Konsta Boman, 13 vuotta, Koski TL

Frisbeegolf

Frisbeegolfissa yritetään saada frisbee koriin heittämällä sitä eri matkojen päästä. Frisbeegolfia voi harrastaa melkein missä vaan. Pelasimme sitä Kesis-leirillä.

Jonna Koskinen, 11 vuotta, Mynämäki

Taekwondo on lapsen ja aikuisen laji

Taekwondo on tekniikkalaji. Siinä tarvitaan koko vartaloa. Lisäksi siinä tarvitaan tarkkuutta. Taekwondossa järjestetään myös kilpailuja. Taekwondon Suomen mestareita ovat Jarkko Mäkinen ja Kirsti Mäkinen. Taekwondo on hauska laji, jota kannattaa harrastaa. Vöitä lajissa on kuusi, ensimmäinen on valkoinen ja viimeinen on musta.

Alex Mäkelä, 10 vuotta, Merimasku

Joni Laine, 10 vuotta, Merimasku

Kesis on liikuntalajeja täynnä!

Tänä vuonna Kesis järjestetään 10. - 13.6. -Täällä on tosi kivaa, tulen ensi vuonna uudestaan, Miriam Kuronen sanoo. Kesiksellä on ammuntaa, disko, hip hopia, breakdancea, cheerleadingia, jousiammuntaa, sirkuskoulu, telinevoimistelua, rugbya, salibandya, koripalloa, uintia, käsipalloa, parkouria, lippupalloa, frisbeegolfia, lentopalloa, bailatinoa, liikennekaupunki, kalastusta, judoa, karaokea. Kuuluukohan laulu leirille? Olen ryhmässä 23. Minulla on ihanat ohjaajat, koska he ovat kannustavia.

Noora Heinonen, 12 vuotta, Mietoinen

Koris on kivaa

Koris on pallopeli, jossa on seitsemän pelaajaa, ja siinä heitetään palloa koriin. Harrastan itse korista.

Pontus, 12 vuotta, Lohja

Kesis - tapa koittaa uusia lajeja

Leirillä pääsee testaamaan uusia lajeja, kuten judoa, hip hopia ja breakdancea, frisbeegolfia, sirkuskoulua, beachkäsipalloa, cheerleadingia, karaokea, ammuntaa, motocrossia, miekkailua, rugbya. Jokaisessa lajissa on mukavat opettajat. Ruoka on Kesiksellä todella hyvää. Hyvää kesää kaikille!

Anna Kankaristo, 12 vuotta, Mynämäki

Mielitkö terveemmäksi? Onko sinulla vatsavaivoja? Onko ruokavaliosi epäterveellinen? Liikutko liian vähän? Tässä hyviä vinkkejä näihin ongelmiin: 1. Vatsavaivat saattavat johtua liiallisesta karkkien mässäämisestä ja ahmimisesta. Syö kuusi kourallista kasviksia ja hedelmiä päivässä. Jokaisella kourallisella on oma värinsä; sininen koura on mustikka, punainen koura on tomaatti, mansikka, punainen paprika, keltainen koura on banaani, ananas, keltainen paprika, valkoinen koura on kaali, vihreä koura on kurkku, kiivi, avokado, oranssi koura on appelsiini, mandariini, lakka. Ruoka on hyvä pureskella noin 30 kertaa ennen nielemistä. Liikuntaa voi harrastaa vapaa-ajalla tai säännöllisesti järjestetyissä harrastuksissa. Ulkona pitäisi olla kaksi tuntia päivässä. Kaikki ulkoleikit, koiran ulkoilutus ja lenkkeily ovat hyviä. En suosittele kukkapenkin juurella kykkimistä kahden tunnin ajan. Koululiikunnan lisäksi muu liikkuminen on hyväksi. Jos vielä mielit syödä pientä hyvää, se ei tietenkään ole kiellettyä. Urheiluun kelpaa mikä laji tahansa; palloilulajit, yleisurheilu, uinti, ratsastus ja hölkkä. Ihan mitä tahansa paitsi penkkiurheilua.

Liisa Saario, 12 vuotta, Salo

Muistiinpanoja

Jere Ahvenaisen mielestä leirillä kivointa on ollut moottoriurheilu, mutta kaikki koneet eivät liikkuneet tarpeeksi kovaa. Moottoriurheilua harrastava Juuso Ylieskola on samaa mieltä. -Kun ollaan totuttu isompiin kuutiomääriin, niin tuo tuntui kävelyvauhdilta. Ja lisäksi mönkiät olivat kiinni naruissa, Juuso sanoo.

Jere Ahvenainen, 12 vuotta, Koski TL

Juuso Ylieskola, 13 vuotta, Marttila

Moottoriurheilu

Laji oli ihan hauskaa, mutta mopot ja mönkiät menivät liian hiljaa, ja pojat juoksivat narun perässä. Parkour oli myös hauskaa, mutta aika vaikeaa.

Eetu Saarinen, 11 vuotta, Perniö

Parkour

Parkour keksittiin joskus 1900-luvulla. Sen keksi ranskalainen David Belle. Hän sai inspiraation lajiin, kun huomasi lasten hyppivän ja pomppivan erilaisten esteiden yli. Lajiin kuuluu kaikenlaisia temppuja, esimerkiksi vaultit eli ylitykset. Vault on eri asia kuin voltti, mikä ei kuulu parkouriin. Parkouria voi harrastaa melkein missä vaan ja milloin vaan. Itse olen harrastanut lajia noin puolitoista vuotta.

Niko Kurki, 13 vuotta, Littoinen

Harrastuksena moottoriurheilu

Moni lapsi tai nuori harrastaa moottoriurheilua. Kesis-leirillä on lajipaketti 4, jossa yhtenä lajina on moottoriurheilu. Leirillä kaikki voivat tutustua moottoriurheiluun. Ajokkeina on Suzuki-mönkiä ja Jamaha- ja Honda-mopot. Moottoriurheilu on kuitenkin vaarallista, ja siksi alin mukaan on käytettävä sopivaa kypärää. Moottoriurheilussa ajoneuvoina on mönkiöitä, mopoja ja crossikevytmoottoripyöriä.

Antti Mikola, 11 vuotta, Koski

Antti Alanko, 11 vuotta, Ypäjä

Moottoriurheilu

Laji oli hauska, varsinkin pojat tykkäsivät siitä. Mutta huonoa oli se, että lajiohjaajat pitivät kiinni köydestä, kun ajelimme. HUonoa oli myös se, että ajokit eivät kulkeneet yhtään eikä niissä ollut edes vaihtareita. Mopot eivät jaksaneet edes mäkeä ylös ja ne hyytyivät mökeen.

Lasse Uuttu, 11 vuotta, Koski TL

Tarkkuusammunta

Tarkkuusammunnassa käytetään yleensä ilmapistoolia tai ilmakivääriä. Niiden lataaminen on raskasta. Tarkkuusammuntaa voi harrastaa kerhossa, mökillä, kotona tai jossakin muualla, mutta paikassa pitää olla riittävästi tilaa.

Tino Wendelin, 11 vuotta, Salo

Moottoriurheilu

Moottoriurheilu on vähän tylsää leirillä, koska mönkiät ovat liian pieniä, eivätkä ne jaksa vetää mökiä ylös. Suuremmat koneet eivät olisi pahitteeksi, koska 50 kuutiota on hieman pieni 13-vuotiaille. Joten olkaa ohjaajat kilttejä ja ostakaa ikäluokille sopivat koneet.

Krister Hupponen, 11 vuotta, Salo

Nappi

Hamsterini Nappi on ollut minulla puolitoista vuotta. Sen lempiruokaa ovat airingonkukan siemenet ja jugurtti. Napin lempipuuhaa on juoksupyörässä juokseminen. Yhdessä vaiheessa juoksupyörä alkoi nitisemän ja valitettavasti äitini meni ja rasvasi sen ruokaöljyllä. Nyt se nitisee entistä kovemmin. Hamsterini on venäjänkääpiöhamsteri roborowski. Tavallisesti roborowskit ovat yöeläimiä, mutta niistä voi tulla päiväeläimiä, jos ne totuttaa siihen.

Astrid Aalto, 12 vuotta, Turku

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Kynäilyjä kesikseltä

  • Sauvon Ahtelassa järjestetään 7 - 13 -vuotiaiden Kesis-liikuntaleiri 10. - 13.6.2008. Tässä blogissa julkaistaan leiriläisten kuulumisia, joita he ovat kirjoittaneet Kesiksellä pidettävässä Turun Sanomien lehtipajassa.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle