Karin apaja

« Kirjamessut kutsuu ihmisiä syntymäpäivilleen | Torstai on toivoa täynnä! »

Nuotiotulilta bittiavaruuteen, hylkeistä Pelle Miljoonaan - kirjan suuri kaari

Aihe Yleinen, 30.9.2010 8:55, kari.kettula

Angelniemen  taitava jurtantekijä Tuula Nikulainen on juuri saanut kirgisialaiskazakstanilaisen jurttansa valmiiksi Turun Messukeskuksen A-hallissa.  Jurtassa nähdään viikonlopun aikana jännittäviä esityksiä.  Siellä voi kuunnella ja nähdä messujen turkkilaisia, virolaisia ja saamelaisia runoilijavieraita.  Pohjoismaista ja Brittein sumuisilta saarilta tulleet kertojamestarit vievät meidät  jurtassa ja muualla Messukeskuksessa kirjallisuuden alkulähteille, nuotiotulille, joissa suuria tarinoita kerrotaan juuri sinulle.

Globus Felixin osastolla B-hallissa on nähtävänä kirjan ehkä kauneimpia muotoja, 1200-1300-lukujen vanhaa kirjallisuutta, jossa taidekäsityö ja teksti vielä olivat yhtä ennen painokoneiden tuloa.

Kirjamessuilla on mahdollisuus tutustua myös kirjan uuteen vaiheeseen, sähköiseen kirjaan Akateemisen kirjakaupan ja Turun kaupunginkirjaston osastoilla. Sähköisen kirjallisuuden ja uusien lukualustojen tulo ovat aiheuttaneet melkoista liikettä kustannus- ja kirjakauppamaailmassa, joka näkyy messuillakin.

Perjantaiaamun seminaarissa on esillä maailman ensimmäinen twitter-romaani, jossa tuhat kirjoittajaa on ollut mukana tekemässä yhteisesti romaania.  Uutta sähköistä kirjamaisemaa pohditaan myös perjantain seminaarissa, jossa puhuvat Suomen Kustannusyhdistyksen toimitusjohtaja Sakari Laiho ja Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

Tänään torstaina suurin osa näytteilleasettajista saapuu Messukeskukseen paketti- ja kuorma-autoineen. Syksyn joululahjakirjoja hamuaville messukävijälle on luvassa satoja tuhansia uusia ja vanhoja kirjoja, lehtiä, levyjä ja ruokamessupuolella suklaata, viinejä, omenia, juustoja sekä kaaleja, jotka ovat messujen suosikkivihannes tänä syksynä. Messuportit avataan perjantaina kello 10.00 ja suljetaan kello 18.00.

Älä unohda näitä:

Perjantaina 1.10 kello 14.00 Kimmo Pietiläinen esittelee Turku-lavalla Allison Gopnikin käänteentekevää kirjaa  Filosofinen vauva ( Terra Cognita), joka tulee mullistamaan lasten- ja päivähoidon perusteita. Gopnikin mukaan pieni vauva ymmärtää maailmasta paljon enemmän kuin kuvittelemmekaan.

Lauantaina 2.10 kello 15.30 kansanedustaja Erkki Tuomioja, toimittaja Riku Rantala ja kirjailija Markku Into keskustelevat Agricola-lavalla Hunter S.Thompsonista, tuosta Johnny Deppin suosikkikirjailijasta, joka on kirjoittanut mahtavia reportaaseja niin Helvetin enkeleistä kuin suuresta hain metsästyksestä.

Sunnuntaina 3.10 kello 12.30 on Jurtassa luvassa kirjamessujen ehkä erikoislaatuisin esitys. Hylkeiden öisiä lauluja kauan Viron rannikolla seurannut näyttelijä Heidi Krohn esittää kirjailija Hilda Haahkan Hyljelaulun osittain hyljekielellä, osittain suomeksi.

Kari J.Kettula

Kommentoi

Kari J. Kettula

  • Ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula on kirja-alan monisärmäinen ammattilainen. Hän on isännöinyt Turun kansainvälisiä kirjamessuja jo kohta kaksikymmentä vuotta.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle