Karin apaja

| Nuotiotulilta bittiavaruuteen, hylkeistä Pelle Miljoonaan - kirjan suuri kaari »

Kirjamessut kutsuu ihmisiä syntymäpäivilleen

Aihe Yleinen, 29.9.2010 9:05, kari.kettula

Turun kansainväliset Kirjamessut viettävät viikonvaihteessa 20-vuotisjuhliaan kirkkaassa syyssäässä. Messuviikonlopuksi on tulossa pilvinen, mutta sateeton sää. Oivallinen messukeli, tietävät vanhat messuveteraanit. Kesärenkailla voi vielä mainiosti ajella Artukaisiin. Bussillakin pääsee!

Kirjamessujen yhteydessä järjestetään Tiedemessut, Ruokamessut, Levymessut ja Keräily 2010 - tapahtuma. Samalla lipulla pääsee käymään kaikilla messuilla ja vielä lounastamaan uusitussa messuravintolassa.

Kirjamessujen teemoina tänä syksynä ovat Italia, Turkki ja Laitila. Italian Kulttuuri-instituutti on tuomassa messuille italialaisia kirjailijoita (Renzo Paris ja Matteo Collura). Colluran kustantamo on uusi turkulainen Scripta Manent -kustantamo, jonka takana on tunnettuja turkulaisia ravintola- ja mainosalan ammattilaisia.

Jyrki K. Ihalainen on koonnut messuille Turkin kulttuuriosaston, jossa esitellään turkkilaisen Seval Senerin taidetta ja turkkilaista kirjallisuutta. Turkista on tulossa myös kaksi turkkilaista runoilijaa  (Tozan Alkan ja Nurduran Duman) ja messuilla julkistetaan Palladium-kustantamon uusi turkkilaisen runouden antologia Kuin ilkikuriset lapset. Nurduran Duman kilpailee valokuvan mukaan  Arundhati Royn kanssa messujen kaikkien aikojen kauneimman kirjailijavieraan  tittelistä.

Laitilan kaupunki on Heli Laaksosen johdolla koonnut Laitila-lavan näyttävän ja monipuolisen Laitila-osaston, jota symboloivat katosta riippuvat jättikananmunat ja kekseliäs ohjelma julkkiksineen ja pelimanneineen. Laitilan Virvoitusjuomatehtaalla on hana auki tasatunnein.

Kirjamessujen muita teemoja tänä vuonna ovat hyvä elämä, matkakirjat, harrastekirjat  sekä laaja Tähtiä kämmenellä -sunnuntaiteema kirjamessuseuroineen. Mukana on myös paljon antikvariaatteja.

Tiedemessujen teemoina ovat tähdet ja avaruus, terveys ja lääketiede, suomalaiset tutkimusmatkat sekä ihmisen varaosat. Esko Valtaoja on saanut  uuden Kosmoksen siruja -kirjansa valmiiksi ja esittelee sitä messulauantaina. Sunnuntaina pohditaan myös onko avaruudessa elämää. Tiedetoimittaja Tuula Vainikainen on valmistanut tiedehalliin mielenkiintoisen Ihmisen varaosat -näyttelyn luentoineen. Turun suomalainen yliopistoseura, Turun yliopiston kirjasto ja Suomalaisen Kirjallisuuden seura ovat luoneet messuille jännittäviä tutkimusmatkaosioita. Lapsillekin on paljon heurekamaista tiedepuuhaa.

Turun Kirjamessujen tämän syksyn tunnetuin kirjailija lienee skotlantilainen Hal Duncan (Like), jonka monikerroksinen avaruusooppera Muste. Kaikkeuden kirja ll tullee löytämään lukijansa messuyleisöstä. Paikalle tulee  kirjailijoita Islannista, Englannista, Norjasta ja Virosta 300 suomalaisen lisäksi.

Turun Ruokamessut on tänä vuonna kiinnostava ja maittava kokonaisuus. Sen teemoja ovat lähiruoka, saaristo, Italia, suklaa sekä viinit. Aki Wahlmanin ja Antti Vahteran isännöimällä Petra-keittiö-lavalla nähdään viikonlopun aikana monia keittokirjan tekijöitä ja keittiömestareita.

Viikonvaihteen kodikkaan suurtapahtuman ohjelma löytyy kirjakaupoista ja kirjastoista saatavissa olevasta Kirjain-lehdestä sekä http://www.kirjamessut.fi/ ja www.turunmessukeskus.fi -sivuilta.

Ilmassa on jännittävää syksyisen suuren sadonkorjuujuhlan tuntua!

Kari J.Kettula

Kommentoi

Kari J. Kettula

  • Ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula on kirja-alan monisärmäinen ammattilainen. Hän on isännöinyt Turun kansainvälisiä kirjamessuja jo kohta kaksikymmentä vuotta.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle