Kampukselta kajahtaa

« Ryhmä 40 000 julkaisee kunnallispoliittisen ohjelmansa | Opiskelija, äänestä! »

Campusområdet – en del av staden

Aihe Joukkoliikenne, Kaupunkisuunnittelu, Opiskelijapolitiikka, Opiskelu, Turku, 2.2.2017 13:17, Ryhmä 40 000 / Grupp 40 000

Ungefär en vecka sedan publicerades student- och studerandekårernas gemensamma kommunalpolitiska program. På plats var cirka 70 personer, både studerande och politiker. Vi är nästan 40 000 studerande i denna stad och våra visioner är visioner för stadens framtid som universitetsstad.

I programmet har vi stora visioner för Åbo stad och hur stadens infrastruktur bör utvecklas. Vi anser att campusområdet borde utvecklas som en del av staden och nu när campuset i Kuppis ska byggas, anser vi att området borde byggas som helhet.  Campusområdet ska även ses som en del av staden, inte någonting separat.

Ett fungerande och livligt campusområde behöver den servicen som studerande dagligen använder, bl.a. bostäder, butiker och restauranger. Campusområdet i Åbo är unik då den är helt vid centrum. Nu när det ska satsas stort på stadens centrum, ska det även satsas på andra sidan ån och förbindelserna över ån. Ungefär 70 procent av studerande rör sig i huvudsak med cykel eller till fots.

Det ska vara lätt att ta sig till, från och omkring campus till fots och med cykel. Möjligheter att röra sig och motionera på campusområdet är viktigt för studerandes välmående och därför vill vi se friluftsområden, grönområden och mera cykelvägar på campuset.

Vi vill även se en automatisk robotbuss genom campusområdet: från Domkyrkotorget, till Universitetsbacken och ännu vidare till Lemminkäinengatan. En liknande buss har redan testats i Hervanta i Tammerfors mellan tekniska universitet och Hervanta centrum och i Otnäs i Esbo.

Vi som studerande vill vara med och utveckla Åbo stad, jobba för att Åbo även i framtiden skulle vara en välkänd studiestad, jobba för bättre sysselsättnings möjligheter i Åbo och bidra till hela stadens utveckling.

Vårens kommunalval närmar sig och Grupp 40 000 har stora planer inför valet. Vi kommer att synas på campuset, runtom staden och på valgatan. Vi kommer att ordna olika evenemang så håll ögonen öppna, denna vår och hela året ska studerande synas och höras!

Kati Systä,

Styrelsemedlem, medlemsservice och samhällsfrågor, ÅAS

Kommentoi

  • Turussa on 30 000 opiskelijaa, joita edustaa Ryhmä 30 000. Tässä blogissa Ryhmä 30 000:n aktiivit kertovat millaista on opiskella Turussa ja miten opiskelijat vaikuttavat kaupunkilaisten elämään. Mukana ovat Turun yliopiston ylioppilaskunta, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta, Åbo Akademis Studentkår ja Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS