Kampukselta kajahtaa

« Grupp 40 000 inleder 2016 | Vappu - kevään huipennus »

Opiskelijat kartalle

Aihe Joukkoliikenne, Kaupunkisuunnittelu, Turku, 2.3.2016 20:00, TYY tiedottaja

Kaavoitus ei ensilukemalla vaikuta asialta, joka olisi opiskelijan arjessa kovin keskeistä. Hyvin suunniteltu kaupunkiympäristö onkin huomaamaton: liikenne sujuu, palvelut ovat lähellä käyttäjiä ja viheralueita ja roskiksia on riittävästi. Napinaa syntyy vasta, kun jokin ei toimi. Silloin kun puhutaan Turun kaupungin toimivuudesta, ei voida sivuuttaa korkeakouluopiskelijoita. Meitä on kaupungin asukkaista peräti joka viides. Opiskelijat ovat tästä aika ajoin kaupunkia muistuttaneet yhteistyöverkostomme Ryhmä 40 000 suulla. Viimeksi olemme lausuneet mielipiteemme uudesta yleiskaavasta ja raitiotiestä.

Perinteisesti kaupungin kaavoitukseen osallistuminen on vaatinut vähintään keskitason ymmärrystä kuntabyrokratiasta. Ensin pohditaan, minne pitää kaavoittaa ja mitä. Sitten laaditaan tarvittaessa joukko erilaisia luonto- ja liikenneselvityksiä. Viranhaltija eli kaavoittaja laatii osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Tässä kohtaa osallisiksi (muun muassa alueen asukkaat) arvioitujen postiluukusta tipahtaa pyyntö lausua vireillä olevasta kaavasta. Merkittävämmissä hankkeissa voidaan järjestää asukaskuuleminen. Mikäli lausuntopyyntö tai kuuleminen ei satu juuri omalle kohdalle, mutta osallistua haluaisi, pitää oikea ajankohta osata kaivaa kaupungin kuulutuksista. Lausuntojen vaikutuksia saakin sitten odotella jokusen tovin, kunnes kaavaluonnos käsitellään kaupungin päättävissä elimissä. Parhaimmillaan yksinkertainen asemakaavamuutos astuu voimaan vasta vuosia vireilletulonsa jälkeen.

Onneksi teknologia tarjoaa helpotusta paperiähkyyyn. Osa tätä lukevista muistanee syksyllä kokeilussa olleen Täsä-mobiilisovelluksen, jossa turkulaiset saattoivat merkitä suoraan kartalle kehitysehdotuksensa kaupunkitilaan tai esittää ratkaisuja jo ennalta määriteltyihin ongelmiin. Vastaavia paikkatietoon perustuvia järjestelmiä on käytetty jo monissa kaupunkisuunnittelun hankkeissa ja kyselyissä ainakin pääkaupunkiseudulla. Ne ovat toisaalta asukkaille vaivaton tapa ilmoittaa kaupunkiympäristön ongelmakohdista, toisaalta kaavoittajalle ja poliitikollekin näppärä tapa kerätä tietoa.

Turussa on 15.3. asti meneillään Maptionnare-sovelluksella tehty karttapohjainen kysely, jolla kerätään tietoa vuonna 2029 voimaan tulevaa yleiskaavaa varten. Vastaaminen on opiskelijoillekin erinomainen tilaisuus kertoa, mitkä ovat ne hankalimmat risteykset, minne kaivataan lisää palveluja tai millaista kohennusta kampusalue kaipaa. Jokaisella opiskelijalla on varmaan oma näkemys esimerkiksi pyöräteiden parantamisesta. Näkemys kannattaa laittaa eteenpäin NYT. Kyselyyn pääsee vastaamaan oheisen linkin kautta: https://maptionnaire.com/fi/780/

Mikään ei estäisi käyttämästä karttakyselyjä myös jatkuvammin. Kuvitellaan vaikka, että kampuksella olisi kiinteistöpalveluiden seurannassa kartta, johon voisi raportoida rikkimenneestä vessasta, hiekoituksen tarpeesta tai vaikkapa palaneesta lampusta. Vastaavasti karttaan voisi ilmoittaa kehitysideoita yleisemmin, jolloin sitä voitaisiin seurata myös kaupungin puolelta. Joukkoistamisen mahdollisuudet ovat huimat perinteisiin osallistumistapoihin verrattuna. Ja nyt, kun Turusta halutaan tehdä Suomen paras opiskelijakaupunki, ilmiannettujen parannusehdotusten toteuttamiseen luulisi löytyvän myös poliittista tahtoa.

Katariina Kulha

Kunnallispoliittinen vastaava, Turun yliopiston ylioppilaskunta

Kommentoi

  • Turussa on 30 000 opiskelijaa, joita edustaa Ryhmä 30 000. Tässä blogissa Ryhmä 30 000:n aktiivit kertovat millaista on opiskella Turussa ja miten opiskelijat vaikuttavat kaupunkilaisten elämään. Mukana ovat Turun yliopiston ylioppilaskunta, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta, Åbo Akademis Studentkår ja Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS