Kampukselta kajahtaa

« Campussitzen 2015 | Vaikuttamalla maailma muuttuu! »

Opiskelijoiden merkitys Turulle

Aihe Joukkoliikenne, Opiskelijaelämä, Turku, Yleinen, 29.9.2015 14:31, Salla Niemi

Turussa on opiskelijoita lähes 40 000 eli melkein joka neljäs vastaantulija on opiskelija. Näen opiskelijoissa todella suuren potentiaalin yhteiskunnalle, enkä vain verovaroja opintotuen muodossa kuluttavan kansalaisryhmän. Siksi olen valmis ajamaan tämän ryhmän etuja ja jakamaan ajatuksiani korkeakoulutuksen tärkeydestä ja opiskelijamassan hyödyllisyydestä. Ajattelinkin kertoa, millainen merkitys meillä opiskelijoilla on Turulle.

Opiskelijat on tärkeä asukasryhmä kaupungille. Opiskelijoiden suuri määrä tietää kaupungille pitkää ikää ja elinvoimaa. Opiskelijat luovat innovaatioita ja sitä kautta työpaikkoja. Innovaatiolla luodaan lisää työpaikkoja olemassa oleviin yrityksiin, mutta uusista innovaatioista ja ideoista syntyy myös uusia yrityksiä. Opiskelijat ja nuoret ovat rohkea joukko, jotka oikeissa puitteissa ovat valmiita kokeilemaan siipiään. Pienet yritykset ovat ne, jotka täyttävät keskustan liiketiloja, ja kiinnostavat turisteja ja matkailua. Vielä kun saataisiin kaikki halukkaat opiskelijat jäämään Turkuun valmistumisen jälkeen, niin siinä on aikamoinen joukko tulevaisuuden veronmaksajia.

Opiskelijat tietysti maksavat veroja jo opintoaikoina. Yli puolet opiskelijoista käy opintojen ohella töissä. Olemme valmiita ilta- ja viikonloppuvuoroihin, ja täytämme myös kesätyöntekijöiden tarpeen. Osa-aikaiset työsuhteet ja lyhyet, vaikka viikonlopun pituiset määräaikaisuudet ovat opiskelijoiden heiniä.

Paitsi, että opiskelijat ovat hyvää työvoimaa, olemme myös hyvä asiakasryhmä. Opiskelijat tunnetusti juhlivat viikolla ja tekevät töitä viikonloppuisin. Tämä tuo kuppiloille isoja tuloja viikolla, jota ei ilman opiskelijoita olisi mahdollista tienata. Turussa järjestetään Suomen isoimpia opiskelijatapahtumia, jotka tuovat Turkuun opiskelijoita ympäri Suomea. Näihin tapahtumiin osallistuu muutamia tuhansia opiskelijoita. Se on aikamoinen potti ravintolalle torstain illan tuotoksi. Opiskelijat käyvät opiskelujen ohella töissä, koska parhaita vuosia ei haluta viettää penniä venyttäen ja makaronista nauttien. Siispä kulutamme hilujamme turkulaisissa putiikeissa ja partureissa siinä missä muutkin.

Harvalla opiskelijalla on varaa autoon, joten turvaudumme edullisempiin ja kestävämpiin liikenneratkaisuihin. Koska liikkumisemme on joukkoliikenteen ja polkupyörän varassa, puolustamme äänekkäästi näitä liikkumismuotoja, jotta ne olisivat toimivia ja turvallisia. Pitää muistaa, että kaupungit, joissa ei ole korkeakouluja ja opiskelijoita, harvemmin on myöskään toimivaa joukkoliikennettä.

Haalarikansa tuo kaupunkiin eloa ja väriä. Monet opiskelijat arvostavat ja kuluttavat kulttuuria, ja luovat sitä myös aktiivisesti itse. Turussa jopa koulutetaan kulttuurialan ammattilaisia ja harrastelijatoiminta on aktiivista. Kulttuuritarjonta on sen myötä hyvää, ja turkulaiset pääsevät nauttimaan opiskelijoiden tuottamasta teatterista, sirkusesityksistä, taidenäyttelyistä ja musiikista.

Katukuvassa opiskelijat voivat välillä näyttäytyä remuavina ja humalaisina häirikköinä. Onneksi yleisesti turkulaiset suhtautuvat meihin hyvin.  Jos välillä ärsyttää, niin voi muistella edellä mainittuja asioita ja miettiä, että opiskelijoiden olemassa olo Turussa on oikeastaan tosi hyvä juttu!

Sonja Raitamäki
Hallituksen puheenjohtaja
Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta  – TUO

Kommentoi

  • Turussa on 30 000 opiskelijaa, joita edustaa Ryhmä 30 000. Tässä blogissa Ryhmä 30 000:n aktiivit kertovat millaista on opiskella Turussa ja miten opiskelijat vaikuttavat kaupunkilaisten elämään. Mukana ovat Turun yliopiston ylioppilaskunta, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta, Åbo Akademis Studentkår ja Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS