Kampukselta kajahtaa

« Suomen paras kampusalue | Opiskelijoiden merkitys Turulle »

Campussitzen 2015

Aihe Kulttuuri, Opiskelijaelämä, Tapahtumat, Turku, 28.9.2015 13:21, Ryhmä 40 000 / Grupp 40 000

Förra fredagen ordnades det campussitz på domkyrkotorget. Sitzen är ett samarbete mellan alla fyra högskolor i staden och arrangeras i praktiken gemensamt av studentkårerna och studerandekårerna. Vädret under dagen var omväxlande men vi var skyddade av vårt stora fina tält!

Under kvällen sjöngs det snapsvisor på svenska, finska, engelska och till och med tyska. Vi bjöds på god mat, bra underhållning av kvällens värdar och ett bejublat framträdande av kvartetten Lök. Det ordnas inte så många sitzar där man har en möjlighet att utbyta sitzkultur och -traditioner mellan högskolorna vilket gör campussitzen till ett synnerligen trevligt och intressant evenemang. Sammanfattningsvis kan man säga att evenemanget var lyckat!

Åbo stad vill att studerande skall synas mer i gatubilden och därför ordnas campussitzen utomhus på en synlig plats. Åbo har som mål att bli studiestaden nummer ett i Finland och arbetar hela tiden mot det målet. Hur skall man uppnå det här målet? Det finns nog inget entydigt svar på den frågan, skulle jag veta ett skulle jag dela med mig av det direkt. Universiteten måste först och främst vara bra, det måste finnas bostäder och det måste finnas platser/lokaler för studerandena att umgås även på sin fritid. Staden måste även ha en internationell och spännande miljö, det tycker jag åtminstone.

I dagens värld behövs det fler broöppnare mellan språk och kulturer än vad det behövs färre. Okunskap och oförståelse för andra kulturer och människor skapar fördomar. Campussitzen är en droppe i havet i det här arbetet men många bäckar små som man brukar säga…

Rasmus Lindqvist
Styrelsemedlem ÅAS

Kommentoi

  • Turussa on 30 000 opiskelijaa, joita edustaa Ryhmä 30 000. Tässä blogissa Ryhmä 30 000:n aktiivit kertovat millaista on opiskella Turussa ja miten opiskelijat vaikuttavat kaupunkilaisten elämään. Mukana ovat Turun yliopiston ylioppilaskunta, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta, Åbo Akademis Studentkår ja Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS