Kampukselta kajahtaa

« Drömmen om ett studentrepresentantsnätverk | Lukukausimaksut vesittävät kansainvälistymisen »

Etätyöpisteeltä kajahtaa!

Aihe Opiskelu, 23.10.2014 10:25, Salla Niemi

Monet opinahjot elävät vielä vuonna 2014 siinä uskossa, että parhaiten oppii istumalla luentosaleissa ja seminaareissa. Pelkällä läsnäololla ei kuitenkaan voida todistettavasti saavuttaa parempia oppimistuloksia. Nykypäivänä tieto on koko ajan tässä ja nyt. Tietoa ei tarvitse lähteä hakemaan ja imemään itseensä kampusalueelle, sen voi hyvin tehdä etänä. Joustavat suoritustavat tulisivatkin olla korkeakouluille arkipäivää, eikä ylitsepääsemätön ongelma.

Tilastokeskuksen mukaan ammattikorkeakouluopiskelijoista liki 60 prosenttia työskentelee opintojensa ohella. On siis totta, että opiskelijat työskentelevät enenevissä määrin. Ei siksi, että koemme opiskelut vastenmielisiksi tai asiaksi, jonka voi hoitaa vasemmalla kädellä. Onko työnteko opiskelujen lomassa todella tarpeellista? Annan tähän opiskelijan näkökulman: kyllä on. Syitä on kaksi: toimeentulo ja työkokemuksen karttuminen. Kukaan ei varmasti halua palkata korkeakoulutettua, jolla ei ole päivääkään kokemusta työn teosta. Olkoon se sitten oman alan tai hanttihommien parissa hankittua. Työkokemus on ensiarvoisen tärkeää.

Kelan mukaan suomalainen opintotuki lainaosuuksineen on pohjoismaiden alhaisin. Pelkän asumislisän ja opintorahan avulla ei varmasti kukaan pysty elämään kuukautta, sillä verojen jälkeen käteen jää vajaat 500 euroa. Ei edes edullisen vuokratason kaupungissa, Turussa, opiskelijalla ole varaa elää tuollaisella summalla. Asumiseen menee koko potti. Opiskelija voi halutessaan hakea opintolainaa, jonka suuruus on 400€ kuussa. Tästä pitäisi kattaa loput kuukausittaiset kiinteät kulut, sekä mahdollisesti pystyä syömään jotain. Ei siis ihme, että opiskelijat viihtyvät töissä opiskelujen sijaan, kun ei edes valtion suunnalta kannustusta kouluttautumiseen tule.

”Ken opinnoista maksaa, hän myös niihin keskittyy”, väitetään joskus. Kun opiskelijoilla on jo nyt tiukkaa taloudellisesti, voin vain kuvitella, miten lukukausimaksut lisäisivät opiskelijoiden painetta tehdä töitä. Suomessa on hienoa, että kuka tahansa voi opiskella sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Maksuilla eriarvostaisimme nuoret ja voisimme toivottaa tervetulleeksi luokkayhteiskunnan takaisin Suomeen.

Oppimisympäristöjen jatkuva kehittäminen, opintotuen parantaminen ja joustavien suoritustapojen lisääminen ovat mielestäni parempi resepti nopeaan valmistumiseen. Ei kampuksilla oleskelu tee ketään autuaaksi.

Vili Moisio
Hallituksen puheenjohtaja
Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - TUO

Kommentoi

  • Turussa on 30 000 opiskelijaa, joita edustaa Ryhmä 30 000. Tässä blogissa Ryhmä 30 000:n aktiivit kertovat millaista on opiskella Turussa ja miten opiskelijat vaikuttavat kaupunkilaisten elämään. Mukana ovat Turun yliopiston ylioppilaskunta, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta, Åbo Akademis Studentkår ja Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS