Kampukselta kajahtaa

« Yhteistyöllä parempia akateemisia uutisia | Etätyöpisteeltä kajahtaa! »

Drömmen om ett studentrepresentantsnätverk

Aihe Opiskelijapolitiikka, Opiskelu, 16.10.2014 13:45, Ryhmä 40 000 / Grupp 40 000

I samhället finns ständigt en möjlighet att påverka, i stort och smått. Finland är ett samhälle där vi alla lätt kan få föra fram våra åsikter och det på alla nivåer. Redan i grundskolan finns det möjlighet att aktivera sig inom elevkårerna, och utanför skolan finns idrottsföreningar, hobbyverksamhet och annat kul. Och utanför s.k. fritidsaktivitet har vi nästan årligen val där vi får välja vem som ska representera oss finländare på kommunal, statlig eller europeisk nivå.

Många väljer ändå att inte delta eller ens försöka delta i beslutsprocesserna. Orsakerna kan vara många. Endel tycker att det är för tidskrävande, för jobbigt eller helt enkelt tråkig eller ointressant. Den här inställningen är långt ifrån en nyhet, det räcker bara att se på det nationella valdeltagandet. Speciellt församlingsvalen brukar få stryka med foten när det gäller att få väljarna till valurnorna.

I högskolorna är det också möjligt för studerande att engagera sig och påverka sina studier och högskolans verksamhet. Finlands universitetslag reglerar att en tredjedel av medlemmarna i de beslutande förvaltningsorganen vid de finländska universiteten ska bestå av studeranden och studentrepresentanter ska finnas med i alla de många beslutsfattande förvaltningsorganen som finns i högskolorna.

Uppdraget som studentrepresentant kan stundvis vara tungt men det är också något av ett hedersuppdrag. Det är heller inte ett uppdrag där man behöver vara ensam. Förutom de andra studentrepresentanterna ger också studentkårerna stöd närhelst så behövs (och ibland tränger vi oss till och med på en aning) - och en representant är också i alla avseenden omgiven av de han eller hon ska representera: studenterna.

Drömmen om ett studentrepresentantsnätverk där alla de studerande som fungerar inom Åbo Akademis förvaltningsorgan tillsammans skulle kunna vara en sammansvetsad grupp lever. Studentrepresentanter är starkare tillsammans, klokare när man kan utbyta idéer och praxisar och nätverket skulle kunna administrera allt detta. Så kan studerandes åsikt höras ännu bättre och gemensamt skulle man kunna föra fram studerandes röst.

Glad höst!

Alexander Lång
Styrelseordförande
Åbo Akademis Studentkår

Kommentoi

  • Turussa on 30 000 opiskelijaa, joita edustaa Ryhmä 30 000. Tässä blogissa Ryhmä 30 000:n aktiivit kertovat millaista on opiskella Turussa ja miten opiskelijat vaikuttavat kaupunkilaisten elämään. Mukana ovat Turun yliopiston ylioppilaskunta, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta, Åbo Akademis Studentkår ja Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS