Kala-apajilla

« Viiden siian viikonloppu | Olo on kuin merikotkalla »

Harmaata kalaa

Aihe Yleinen, 16.4.2018 11:04, Jukka Vehmanen

Tiukoille menee, pääsenkö venellä vesille 20.4., kuten aiemmin veikkasin. Jääkansi on toki jo pikimusta, mutta jääraja häilyi mökkirannastamme sunnuntaina vielä parinsadan metrin päässä, vaikka Korppoon ja Houtskarin välinen aukko onkin jo apposen avoin.

Jouduimme hakeutumaan lauantaina siikaonkipaikoille autolla. Tiesin etukäteen, etteivät ne mitään hyviä apajia ole ja niinhän siinä kävi, ettei kolme eri kohdetta antanut tärppiäkään.

Jos siika-ongella oli lauantaina jotain hyvää, niin keli. Näkymä on Galtbyn maisemista. (Kuvat: Jukka Vehmanen)

Sunnuntai kului telojen päällä olevan veneen laskua valmistellessa, mikä tuotti taas päänvaivaa ja armotonta ketutusta. Venetelat pettävät yleensä jostain kohtaa luvattoman nopeasti, koska ne ruostuvat sinkityksistä huolimatta päästyään meriveden kanssa kosketuksiin. Niitä ei oikeastaan kannattaisi käyttää kuin sisävesillä. Nytkin alimmainen rulla jumitti niin pahasti tukirautaa vasten, ettei vene liikkunut alaspäin yhden miehen voimalla lainkaan. Hätä keinot keksii, ja sain vaihdettua vanhan tilalle uuden rullan nostamalla venettä takapäästä tunkilla.

Merestä hyppäsi kaksi makkaraa ruoaksemme, kun kalaa ei noussut. Huomaa tyylikäs, piparipurkista kehitetty grilli.  Ei mikään veeperi, vaan paljon kalliimpi. Ja 20:llä hiilipolttimolla.

Tuumin, että  on jo aikoihin eletty, kun näin julkilausuman, jonka olivat allekirjoittaneet kalastusoppaat, Vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestö ja Suomen Ammattikalastajaliitto. Harvoin ammattikalastajat ja vapaa-ajankalastajat ovat mistään samaa mieltä saati tehneet yhteisiä julkilausumia. Nyt ryhmät olivat kuitenkin yhdistäneet voimansa maan hallituksen neronleimausta vastaan. Hallituksen kehysriihessä nousi esiin esitys sallia vapaa-ajankalastuksessa pyydetyn saaliin myyminen kauppoihin ja ravintoloihin.

Järjestöjen mukaan byrokratian purkamisen sijaan esitys toteutuessaan kasvattaisi harmaata taloutta, vaikeuttaisi valvontaa ja heikentäisi elinkeinotalouden kannattavuutta.

No, missään tapauksessa myynnin salliminen ei voisi koskea merialueiden saalista, koska merialuelta pyydetyn vapaa-ajankalastajien saaliin kauppaaminen on kielletty EU:n kalastuksen valvonta-asetuksella. Esitys saaliin myynnistä kauppoihin ja ravintoloihin koskisi siis vain sisävesiltä pyydettyä kalaa.

Nykyisen kalastuslain mukaan vapaa-ajankalastajat voivat myydä satunnaisesti vähäisen määrän sisävesiltä pyydettyä saalista suoraan naapurille, tuttaville ja muille kuluttajille. Kauppaan ja ravintoloihin tapahtuva myynti on kokonaan kielletty.

Eräs eläkkeellä oleva päätoimittaja ehdotti minulle aikanaan, enkö voisi toimittaa haukiani Mikkelin torille hänen tutulleen myyntiin, kun sieltä suunnalta ei torilta kuulemma tahdo löytyä kalaa.  En suostunut harkitsemaan sekuntiakaan, niin järjetön ajatus oli.

Kylmäketju voisi ikävästi pettää, kun harrastuskalastajan kalat makaavat ensin veneessä tuntikausia ja lähtevät sitten lopulta lämpimässä autossa kohti määränpäätä. Siinä tosin alkaa harrastajakalastajankin vaatteisiin tarttua pilaantuneen kalan haju sen verran rankasti, että käry käy.

Niin, että bon apetit vaan sisävesien ravintola- ja kauppa-asiakkaat.

Järjestöt ovat sitä mieltä, että vapaa-ajankalastajien saaliin myynnin mahdollistamisen sijaan olisi syytä pohtia, ovatko kalastuslain määräykset vapaa-ajankalastuksessa käytettävistä pyydysmääristä ajan tasalla. Miten ylipäätään on mahdollista, että vapaa-ajankalastaja saa edelleen kalastaa niin monella verkolla (8 verkkoa), että saalis pitäisi myydä kauppoihin ja ravintoloihin?  Hyvä kysymys.

On hämmästyttävää, kuinka hallitus norminpurkuinnoissaan sorkkii sinne tänne vailla päätä ja häntää. Vastahan kalastuslakiakin näiltä osin muutettiin, ja asia on siinä yhteydessä punnittu tarkoin.

Näyttää myös siltä, että ympäristövalvontaa ja -lupakäytäntöjä ollaan rukkaamassa siihen suuntaan, ettei hyvää heilu. Yritysten edut tulevat toki otettua huomioon, mutta entä tavallisen ihmisen?

Loppuviikolla aion laskea veneen vesille vaikka väkisin, kun lähden kolmen viikon kalastuslomalle. Voi olla, etten sinä aikana ehdi näitä tarinoita tänne paljon kirjoitella. Joten nauttikaa siitä ajasta.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ poliittinen broileri ei suostunut ottamaan vastaan pakastevirkaa.

Kommentoi


Jukka Vehmanen

  • Jukka Vehmanen on Turun Sanomien talouden ja politiikan toimittaja, joka on myös innokas kalamies. Hän on kirjannut 21 vuoden ajan saalistietonsa ja tehnyt niistä monipuoliset tilastot. Esimerkiksi haukia on kertynyt tuolta ajalta 8639. Avovesillä on kulunut 1886 päivää ja kalastustunteja kertynyt 7246. Blogissa kerrotaan viimeisimmistä väsytyksistä, kommentoidaan kaikkea kalastuksesta ja vähän muustakin. Lisäksi pyritään keräämään, jakamaan ja saamaan kalastusvinkkejä sekä -kuulumisia.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle