Kala-apajilla

« Jännittävä kalatalouden tarina | Heikki Hilanderilla on saapasvaaka »

Aika luovuttaa

Aihe Yleinen, 5.2.2018 12:19, Jukka Vehmanen

Heitin viime viikonvaihteessa kotirannasta siikaongen pyytämään, vaikka pakkaset painoivat päälle. En viitsinyt lähteä enää veneellä liikkeelle, kun arvelin, että perämoottorin vesipumpun siipipyörä saattoi olla jo jäätynyt. Vauriovaara oli ilmeinen.

Olisin varmaan saanut moottorin meressä sulamaan ennen käynnistystä, mutta kylmä pohjoisviima ei oikein houkuttanut aalloille lähtemään, vaikka meren auki pitikin.

Meri velloi Korppoossa vielä lähes kaikkialla avoinna lauantaina, joten siikaongenkin saattoi vielä virittää.

Viikonvaihde sujui lumitöitä ja puuhommia tehden, kun siikaonkikaan ei tyrkännyt perkuu-urakkaa päälle.

Pakkasjakso näyttää pukkaavan sen verran railakkaasti päälle, että avovesikalastuksessa lienee aika luovuttaa tällä erää. Vaikuttaa siltä, että Korppoon ja Vattkastin välinen salmi jäätyy tänä vuonna viikkoa viime vuotta aiemmin, koska kapeimmista kohtaa salmi näytti sunnuntaina olevan jo jäätymässä umpeen.

Viime vuonna jäät lähtivät maaliskuun 20. päivän nurkilla. Saapa nähdä, miten käy tänä talvena.

Korppoossa oli lunta noin 15 senttiä, joten lumitöitä piisasi. Katajatkin olivat lumen kuormasta pahasti painuksissa.

Kirjoitin jo aiemmin siitä, että saalis oli viime vuonna todella huono. Ahvenet olivat kadoksissa ja siikasaaliskin puolittui. Myös ammattikalastajien suunnasta kuului tietoja siitä, että saaliit jäivät poikkeuksellisen pieniksi.

Huhuilut taitavat pitää paikkansa, sillä Luonnonvarakeskuksen viime viikolla julkaistut ennakkoarviot viittaavat samaan suuntaan. Monien rannikolta kalastettavien lajien saalis pieneni merkittävästi vuoteen 2016 verrattuna. Lohta, taimenta, kuhaa, siikaa ja ahventa saatiin saaliiksi vähemmän kuin koskaan aikaisemmin vuodesta 1980 alkaneella tilastointijaksolla.

Myös monien niin sanottujen vähempiarvoisten lajien, kuten lahnan, särjen ja säyneen, saaliit pienenivät. Poikkeuksena oli kuore, jonka saalis kasvoi.

– Heikkoja saaliita selittää kalastuksen väheneminen. Ainakin huonot säät ja hylkeiden aiheuttamat saalisvahingot haittasivat kalastusta, Luken yliaktuaari Pirkko Söderkultalahti kertoo.

Epäilemättä kalastuksen väheneminen vaikuttaa, mutta väittäisin, ettei se ihan kaikkea selitä, koska myös vapaa-ajankalastajat valittivat saaliin vähenemisestä.

Avomerikalastajia lohduttaa se, että silakkaa- ja kilohailisaalis pysyi edellisvuoden tasolla.  Yhdessä nämä pääosin troolilla avomereltä kalastettavat lajit kattoivat 98 prosenttia kaikkien lajien kokonaissaaliista.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ Kiinan karhujen Suomeen tuontia vastustettiin mielenosoituksessa heiluttelemalla pandarolleja.

Kommentoi


Jukka Vehmanen

  • Jukka Vehmanen on Turun Sanomien talouden ja politiikan toimittaja, joka on myös innokas kalamies. Hän on kirjannut 21 vuoden ajan saalistietonsa ja tehnyt niistä monipuoliset tilastot. Esimerkiksi haukia on kertynyt tuolta ajalta 8639. Avovesillä on kulunut 1886 päivää ja kalastustunteja kertynyt 7246. Blogissa kerrotaan viimeisimmistä väsytyksistä, kommentoidaan kaikkea kalastuksesta ja vähän muustakin. Lisäksi pyritään keräämään, jakamaan ja saamaan kalastusvinkkejä sekä -kuulumisia.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle