Kala-apajilla

« Ravut uhkaavat siianonkijoita? | Jännittävä kalatalouden tarina »

Pressaehdokkailla tekopyhyyttä vaikka mulle jakaa

Aihe Yleinen, 22.1.2018 13:14, Jukka Vehmanen

Joskus tunnen itseni kovin tekopyhäksi kehdatessani olla huolissani kalakannoista samalla kun verotan itse kalakantoja.

Tekopyhyydellä ei kuitenkaan näytä olevan mitään rajaa edes viisaampien ihmisten ja median kohdalla. Sunnuntaina minua sapetti vietävästi katsellessani MTV:n suurta presidenttitenttiä, jossa pohdittiin muun muassa ratkaisuja maailman liialliseen väestönkasvuun. MTV:n toimittajat panivat häpeilemättä ja järki jäässä heti perään ehdokkaat pohtimaan, miten Suomeen saataisiin lisää lapsia ja olisivatko peräti lastentekotalkoot tarpeen.

Voi samperi. Yksikään ehdokas toimittajista puhumattakaan ei vaivautunut pohtimaan, olisiko näillä kahdella aiheella mitään tekemistä keskenään.

Nythän on niin, ettei varsinkaan Suomessa pitäisi mitenkään kannustaa tekemään lapsia, koska näillä pohjoisilla leveysasteilla ihmisen kulutuskerroin on moninkertainen verrattuna esimerkiksi afrikkalaisen kulutuskertoimeen.

Poistan aina varmistimen, kun joku poliitikko ehdottaa lapsilisien korottamista.

Minä lähdin lauantaina pilkille aivan hitosti bensaa kuluttavalla autolla. (Kuva Kristiina Jurvainen)

Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan lapsen hankkimisen aiheuttamat ilmastovaikutukset ovat ylivoimaisesti suurimmat yksilön käsissä olevista valinnoista.  Jokainen lapsi lisää vanhemman jalanjälkeä keskimäärin 58,6 hiilidioksidiekvivalentin tonnin verran. Tosin sanoen: jos jättää yhden lapsen hankkimatta säästyy päästöjä joka vuosi tämän verran.

Kaikki muu kuin selibaatti on merkityksetöntä näpertelyä, mistä kertoo se, että listalla toisena on autoilu, josta luopuminen vähentää yhden ihmisen päästöjä 2,4 hiilidioksidiekvivalenttia tonttia vuodessa. Kolmantena on kaukolento menopaluuna 1,6 tonnin päästöllä.

Hybridiautoon vaihto vähentää päästöä 0,5 tonnia vuodessa ja kierrätys 0,2 tonnia.

Liiallinen väestönkasvu on kaiken pahan alku ja juuri. Vaikka saisimme jotenkin ilmastonmuutoksen kuriin, väestönkasvu aiheuttaa aivan varmasti uusia pulmia kiihtyvällä tahdilla.

Voi pyhä yksinkertaisuus sitä Kiinaa, joka on tässä tilanteessa luopumassa, tai joko se luopui, syntyvyyden säännöstelystä, vaikka sellainen pitäisi ottaa käyttöön nopeasti myös länsimaissa, varsinkin Suomessa. Totta hitossa se johtaisi elintason laskuun, mutta minkäs teet ja hyvä niin.

Nämä nyt ovat vain niin kipeitä ja arkoja asioita, että looginen päättelykyky loppuu yleensä tahallisesti kesken siinä vaiheessa, kun äärimmäisiä keinoja pitäisi ottaa käyttöön. Korkeiden poliittisten päättäjien sokeus ja pelkuruus antavat oikeutuksen sille, ettei tällainen rivikansalainenkaan viitsi ekologisilla pikkuasioilla enää niin kauheasti päätään vaivata. Kuolema tulee pian kumminkin.

Kultarannasta uskalsi lähteä jäälle, kun se oli kestänyt näköjään jääkarhunkin tepsuttelun. (Kuvat Jukka Vehmanen)

Liekö heikkoon syöntiin vaikuttanut se, että sää oli lauantaina Kultarannan edustalla sumuinen. Taisi olla lisäksi täysikuukin.

No, lauantaina tekopyhyys ei pukannutkaan päällimmäisenä pintaan, kun lähdin ensimmäistä kertaa tällä kaudella jääpilkille Naantalin edustalle.  Siihen oli nyt hyvä sauma, kun Korppoosta kantautui perjantaina tieto, että salmet alkoivat jäätyä, mikä olisi estänyt venekalastuksen.

Naantalinaukko oli jäätynyt melko tasaisesti ilmeisesti Väskiin asti ja kauemmaksikin, koska ainakin Kaurakareilla näkyi pilkkijä. Kultarannan edustalla jäätä oli 7-10 senttiä. Pilkkijöitä oli lauantaina näköpiirissä parikymmentä, mutta sunnuntaina väkeä oli kuulemma jo uskaltautunut sankoin joukoin jäälle.

En verottanut tälläkään kertaa kalakantoja, sillä sain kuuden tunnin pilkkimisellä kasaan vain kymmenkunta ahventa ja neljä alamittaista kuhaa. Ainakaan Kultarannan venevalkaman edustalla eivät muutkaan näyttäneet juuri kalaa saavan. Itse aloin saada saalista vasta vaihdettuani maisemia ohi Kailon vastarannan Luonnonmaan puolella.

Kuhat olivat niin onnettomia, että niiden perusteella kuhakanta näyttäisi olevan kääpiöitymässä entisestään, vaikka uusilla alamittarajoilla pyritään aivan päinvastaiseen suuntaan.

Eivätpä olleet ahvenetkaan kovin suuria, mutta melkein kuhan mittaisia silti.

Fiksummat pilkkivät nykyään kuhaa tällaisella dropshot-pohjaongella. En siis minä. Ainakaan vielä.

Aloin jo aiemmin laskea kuinka monta alamittaista kuhaa tarvitaan ennen kuin saan yhden 42-senttisen eli täysmittaisen. Nyt lukemani on jo 79 alamittaista peräkkäin.

Kuhille näyttää käyvän kuin ihmisille: määrää pukkaa, mutta laatua ei.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ poikastensa ravinnontarpeesta huolta pitävä lintu on ruokki.

Kommentoi


Jukka Vehmanen

  • Jukka Vehmanen on Turun Sanomien talouden ja politiikan toimittaja, joka on myös innokas kalamies. Hän on kirjannut 21 vuoden ajan saalistietonsa ja tehnyt niistä monipuoliset tilastot. Esimerkiksi haukia on kertynyt tuolta ajalta 8639. Avovesillä on kulunut 1886 päivää ja kalastustunteja kertynyt 7246. Blogissa kerrotaan viimeisimmistä väsytyksistä, kommentoidaan kaikkea kalastuksesta ja vähän muustakin. Lisäksi pyritään keräämään, jakamaan ja saamaan kalastusvinkkejä sekä -kuulumisia.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle