Kala-apajilla

« Kalastusta autossa ja muuta hämmästyttävää | Ravut uhkaavat siianonkijoita? »

Onneksi ei tullut isompaa taimenta

Aihe Yleinen, 8.1.2018 15:21, Jukka Vehmanen

Minua kohtasi iloinen yllätys heti vuoden ensimmäisenä viikonloppuna, kun sain taimenen melkein pyytämättä. Vedin kalaveneeni ylös jo tapaninpäivänä aikomuksenani pitää vihdoinkin vuoden vaihteen jälkeen heittokalastuksesta hyvin ansaitsemaani hermolomaa. Niinpä lähdin lauantaina vaimon pienemmällä verkkoveneellä siikaongelle lähinnä nauttimaan raittiista ulkoilmasta. Siihen se jäikin, kun en saanut yhtäkään siikatärppiä parin tunnin yrittämällä.

Niinpä ajattelin käydä lähimestoilla heittämässä muutaman taimenheiton, kun olin heikkona luonteena ottanut myös virvelivavat varoiksi mukaan. Heti ensimmäisessä paikassa koukkuun napsahtikin hopeakylki, joka oli onneksi vain 48 sentin mittainen.

Onneksi siksi, että en todellakaan osannut etukäteen ajatella saavani taimenta reissulta saaliiksi, minkä vuoksi veneessä ei ollut kuin vaimon pieni haavi. Siihen ei kovin iso kala olisi mahtunut. Kyllä olisi harmittanut, jos sellainen olisi kerrankin koukkuun tarrannut.

Taimen ei onneksi ollut kovin kiinni, joten se oli helppo vapauttaa. Rasvaevä oli aika tynkä, josta päättelin kalan olleen istutettu, mutta siis silti alamittaisuutensa vuoksi vapautettavaa sorttia. (Kuvat: Jukka Vehmanen)

Lauantain kalareissua edelsi luonnollisesti kalastonhoitomaksun tilaaminen ja maksaminen, joka ei vieläkään ole kovin vaivatonta ja yksinkertaista, mikä tosin saattaa johtua siitä, että maksaja on yksinkertainen. Varsinkin tositelappujen tulostaminen ja pienentäminen esimerkiksi lompakkoon sopivaan kokoon on tylsää näpertelyä. Soisin, että metsähallitus päätyisi pankkikortin kokoisen muoviläpyskän lähettämiseen, jollainen lupa tuli vanhan järjestelmän aikana.

Maksoin samalla kertaa sekä vaimoni että oman lupani. Halusin varmistaa, että kaikki menee oikein, minkä vuoksi soitin metsähallitukseen ja tilasin sieltä luvat samoille tositteille. Ei sekään ihan käden käänteessä käynyt, mutta onnistui sentään. Kaikkine näpertelyineen hommaan kului puolisen tuntia. Se on vähän liikaa niin yksinkertaisen asian hoitamisesta.

Jottain tarttis tehrä. Metsähallitus teetti tutkimuksen kalastonhoitomaksun maksamisesta. Siihen vastasi hieman tuli 2000 täysi-ikäistä mannersuomalaista. Tutkimuksen mukaan kalastonhoitomaksun maksoi 67 prosenttia niistä kalastajista, joiden olisi se pitänyt maksaa. Koko Suomessa kalastonhoitomaksun maksoi viime vuonna 230 000 suomalaista. Arviolta 343 000 oli pitänyt se maksaa.

Päätimme peitellä jo kalaveneemme, kun Korppooseenkin luvattiin loppuviikoksi sen verran pakkasta, että meren jäätyminen saattaisi alkaa varsinkin, jos pakkasjakso venyy pidemmäksi.

Lakisääteinen kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos kalastaja on 18-64 -vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Pilkkiminen, onkiminen ja silakkalitkaus ovat yleiskalastusoikeuksia, joita voi harjoittaa ilman kalastonhoitomaksua. Kalastonhoitomaksun hinta koko vuodelta nousi tänä vuonna 45 euroon.

Kannattaa maksaa, koska muuten minä joudun todennäköisesti maksamaan taas ensi vuonna enemmän, vaikka en juuri mitään merestä saakaan.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ venäläistoimittajien mielestä kahvi on parasta silloin, kun on se on ryystettävissä Tassissa.

Yksi Vastaus artikkeliin “Onneksi ei tullut isompaa taimenta”

Kalaäijä: 10.1.2018 kello 8:03

Ei veneitä nyt sentään aivan vakavissaan tarvitse vielä jäidentulon vuoksi ylös nostaa, käytännössä niin pieniä pakkasia näkyvissä lähiviikoiksi että korkeintaan sisäsaariston pohjukoihin voi ohutta jäätä muodostua ja saaristo kyllä pysyy täysin avoimena helposti helmikuulle. Oma kalaporukkamme oli taimenkalassa Nauvon alueella lauantaina vailla tärppiäkään, ensi viikonloppuna sitten uudestaan.

Kommentoi


Jukka Vehmanen

  • Jukka Vehmanen on Turun Sanomien talouden ja politiikan toimittaja, joka on myös innokas kalamies. Hän on kirjannut 20 vuoden ajan saalistietonsa ja tehnyt niistä monipuoliset tilastot. Esimerkiksi haukia on kertynyt tuolta ajalta 8310. Avovesillä on kulunut 1807 päivää ja kalastustunteja kertynyt 6980. Blogissa kerrotaan viimeisimmistä väsytyksistä, kommentoidaan kaikkea kalastuksesta ja vähän muustakin. Lisäksi pyritään keräämään, jakamaan ja saamaan kalastusvinkkejä sekä -kuulumisia.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle