Kala-apajilla

« Anna mun kaikki kestää | Turmiolan Taimen »

Itsenäisyyspäivää siirrettävä

Aihe Yleinen, 4.12.2017 13:18, Jukka Vehmanen

Olisin sangen surkea ihminen, jollei minulla, kuten kaikilla muilla, olisi joku kampanja menossa keskiviikkona sata vuotta täyttävän isänmaan kunniaksi. Aloitin oman kampanjani kauaskatseisena miehenä aika tasan 20 vuotta sitten. Sen jälkeen olen pitänyt kirjaa siitä, kuinka monta taimenta olen pyytänyt. Asetin tavoitteekseni, että Suomen täyttäessä sata vuotta olen sadan taimenen kalamies.

Tosiasiassa keksin kampanjani muutama päivä sitten, kun laskin kirjanpidostani, että olin saanut yhteensä 98 taimenta. Siitä on sopivan lyhyt matka juhlavaan lukuun ja aivan oikeaan aikaan.

Jännitys kohosi huippuunsa viime lauantaina, kun onnistuin lopulta saamaan 59-senttisen taimenen, mikä nosti taimensaldoni 99:ään. Kala oli villi.

En olisi inhimillinen jamppa, ellen olisi hetken miettinyt, alanko venyttelemään taimenta pyrstöstä, jotta saisin 60 sentin alamitan täyteen ja kalan joulupöytään. Olisin myös voinut ottaa silmälasit päästäni, jolloin en olisi nähnyt taimenen rasvaevää. Tällaisessa tilanteessa kalamiesten konstit ovat loputtomat.

Olen kuitenkin pyrkinyt suggestoimaan itseni siihen, että en enää ota ruokakalaksi luonnonkantaa olevaa taimenta, vaikka se olisi ylämittainen. Tarvittaessa saatan tehdä yhden poikkeuksen: Juuri joulukalan saattaisin ottaa, jos en sattuisi saamaan istutettua taimenta.

Loppysyksyn taimentapahtumani ovat osuneet pääasiassa iltapäivään aikaan, jolloin päivä on menossa mailleen. Eniten kalojen kiinnostusta on herättänyt kuvan vieheen väri. (Kuvat: Jukka Vehmanen)

Vapautin tämän veijarin takaisin mereen, koska uskon, että ehdin vielä ennen joulua saamaan sen istutetun taimen.

Voi että siitä vapauttamisesta tuli taas ihan joulumieli, vaikka lakikin minut tuohon vapautukseen toki velvoitti. Tunsin joka tapauksessa itseni suorastaan Äiti Teresaksi.

Sen sadannen taimenen kanssa taisi aika loppua kesken, koska en taida päästä vesille enää itsenäisyyspäivänä.

Suomella on nyt siis kaksi vaihtoehtoa: Joko Suomen 100-vuotispäivää pitää siirtää eteenpäin siihen ajankohtaan, jolloin saan seuraavan taimenen tai sitten valtion on tunnustettava, että Arvi Almanakalla on tapahtunut laskuvirhe ja Suomi onkin vasta 99-vuotias.

Kun Juha Sipilän hallitus ei arvatenkaan pysty edes näitä asioita hoitamaan, saatan tinkiä sen verran, että annan kansakunnan edun nimissä itselleni lisäaikaa vuoden loppuun.

Annan myös juhlallisen hyväntekeväisyyslupauksen: Jos saan sata taimenta tänä vuonna täyteen, luovutan sen pyynnissä käyttämäni vieheen parhaalle kalakaverilleni. Siis itselleni.

Ilman näiden vaihtoehtojen toimeenpanemista olisi selvitty, jos en olisi ollut aikaisemmin lauantaina taas totutun huono kalamies. Silloin oli nimittäin toinenkin taimen tarjolla, mutta enhän minä sitä veneeseen asti saanut jallitettua.

Tom Jalas sijoittui kahden miehen kalakisassamme hienosti hopealle tällä kolmikiloisella hauella.

Toisesta asiasta saatoin iloita.  Kalastimme iltapäivään asti Jalaksen Tompan kanssa, joka pääsi yhdellä kolmikiloisella vahinkohauella kuittaamaan voittaneensa keskinäisen kalakisamme.Tompan käsi kipeytyi heittämisestä kuitenkin sen verran, että hän jätti kisan kesken.

Vain neljä heittoa sen jälkeen, kun tiemme olivat erkaantuneet, sain taimeneni. Kun tiedetään, että taimenen kerroin verrattuna haukeen on virallisissa kalakisoissa 4, julistan täten itseni voittajaksi. Tämä tiedoksi sinne Gyltööseen.

Ei tullut joulua vielä sinne.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ askeettisuudesta pitävä sirkustirehtööri päätti ostaa asunnon Kakolan entisestä vankilasta, koska siellä on karuselli.

Kommentoi


Jukka Vehmanen

  • Jukka Vehmanen on Turun Sanomien talouden ja politiikan toimittaja, joka on myös innokas kalamies. Hän on kirjannut 21 vuoden ajan saalistietonsa ja tehnyt niistä monipuoliset tilastot. Esimerkiksi haukia on kertynyt tuolta ajalta 8639. Avovesillä on kulunut 1886 päivää ja kalastustunteja kertynyt 7246. Blogissa kerrotaan viimeisimmistä väsytyksistä, kommentoidaan kaikkea kalastuksesta ja vähän muustakin. Lisäksi pyritään keräämään, jakamaan ja saamaan kalastusvinkkejä sekä -kuulumisia.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle