Kala-apajilla

« Lapista vonkaleita, Iniöstä ei | Iniöstä nousi jötköjä »

Siiat sekosivat

Aihe Yleinen, 2.10.2017 14:33, Jukka Vehmanen

Taas ovat maailmankirjat sekaisin. Siiat uivat mökkiverkkoihin jo syyskuun lopussa, vaikka saariston vanhan kansan tietämän mukaan näin pitäisi alkaa käydä vasta Simon päivän jälkeen eli lokakuun lopusta eteenpäin.  Mökkinaapurimme kertoi saaneensa yhden siian ja vaimoni sai niitä peräti kaksi. Toisen paistoimme ja toinen graaviintuu.  Naapurin annoimme syödä siikansa itse, mukava mies kun on.

Mökkinaapuri on mukava siitäkin, että tälläkään kertaa hän ei kuulunut saaneen kavereidensa kanssa kovinkaan monta haukea heittoreissuillaan. Minulle jäi haukia siksi sitäkin enemmän.

Vaimo vastasi taas arvokalasaaliistamme. (Kuvat Jukka Vehmanen)

Siioista löytyi kiva satsi porkkanasosetta.

En minä luonnon oikuttelusta jaksa tällä kertaa kauheasti pahastua, vaikka syynä siian sekoiluun ovat varmasti niin ilmastonmuutos, hylkeet, merimetsot, Suomen hallitus, Isis kuin Donald Trump. Turha noista vitsauksista on lämpöä ottaa, kun tietää, että lämpenee se ilmasto ilmankin. Siksi olen mieluummin aina aivan hiton cool.

Merivesi on lähtenyt aika hitaasti kylmenemään: Korppoossa ja Houtskarissa pintaveden lämpö oli vielä yli 14 astetta. Meriveden pinta oli edelleen noin 30 senttiä normaalia alempana, mikä ei kuitenkaan haitannut kohtalokkaasti hauen syöntiä siitäkään huolimatta, että tuuli henkäili vienosti idästä. Sain lauantaina 26 haukea ja sunnuntaina 13.

Kun meriveden pinta oli alhaalla bongailin veneestä jonkun toisen kalahenkilön rantakiveen jääneen uistimen. Ahneena ja pihinä miehenä rantauduin tietenkin kovasta vaivasta huolimatta hakemaan viehettä pakkini täydennykseksi. Lähempi tarkastelu osoitti tällä kertaa, että paska ahneen palkka, vaikka yleensä se on selvästi enemmän kuin muiden.

Tämä liki 90-senttinen hauki jäi painoltaan alle haamurajani. Olenkin ajatellut laskea rimaa ja alkaa kutsua yli kahden kilon haukiani jättihauiksi.

Sanomattakin on nykyisin selvää, että yksikään saaliskaloista ei painanut yli viittä kiloa, vaikka likeltä liippasi. Digitaalivaaka näytti ensin isoimman kalan painoksi hetkittäin yli viiden kilon lukemia, mutta kalan rauhoituttua vaaka pysähtyi 4,98 kiloon. Muut 38 haukea olivat taas pulikkaluokkaa.

Sunnuntaina oli jälleen jännä havaita, että edessä olevan sään muuttumisen voi ennakoida hauen syömiskäyttäytymisestä. Jos hauki lopettaa syömisen kuin seinään, yleensä sitä seuraa tuulen hyytyminen tyveneksi viimeistään tunnin kuluttua. Tyvenen tultua kalastusta on yleensä yhtä turha jatkaa kuin sen toivomista, että kokkikisat loppuisivat edes hetkeksi telkkarista.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ intiaanikesänä ulos auringonpaisteeseen voi mennä vaikka ilman päänahkaa.

Kommentoi


Jukka Vehmanen

  • Jukka Vehmanen on Turun Sanomien talouden ja politiikan toimittaja, joka on myös innokas kalamies. Hän on kirjannut 21 vuoden ajan saalistietonsa ja tehnyt niistä monipuoliset tilastot. Esimerkiksi haukia on kertynyt tuolta ajalta 8639. Avovesillä on kulunut 1886 päivää ja kalastustunteja kertynyt 7246. Blogissa kerrotaan viimeisimmistä väsytyksistä, kommentoidaan kaikkea kalastuksesta ja vähän muustakin. Lisäksi pyritään keräämään, jakamaan ja saamaan kalastusvinkkejä sekä -kuulumisia.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle