Kala-apajilla

« Viikkotolkulla surkeaa syöntiä | Unelmien vetouistelua »

Hirveitä lohijötköjä Ahvenanmaalta

Aihe Yleinen, 29.5.2017 15:49, Jukka Vehmanen

Jaahas. Pitää varmaan muuttaa Ahvenanmaalle, koska sieltä sentään näyttää tulevan kunnon saalista. Abborelandia on alkanut taas houkuttaa senkin vuoksi, että minäkin olen saanut Eckerön Mellanöstä kivoja keväisiä taimen- ja kirjolohisaaliita takavuosina. Varsinaisena lohisesonkina en ole siellä koskaan kalastanut.

Jötköistä keskimmäinen painoi 22 kiloa. Saamamiehinä Mika Kallio (vas.) ja Jari Lucenius. (Kuva:Pekka Seppänen.)

Mikä mahtaa Mikaa naurattaa.

Kalan taltuttaminen oli veristä touhua. Kalamies menetti siinä painissa yläruumiinsa. (Kuva Jari Lucenius)

Mutta voi elämän kevät. Turkulaisen kalastusseuran West Coast Trolling Teamin Mika Kallio ja Jari Lucenius saivat sunnuntaina Ahvenanmaalla vetouisteluveneeseensä peräti 22-kiloisen merilohen.
– Mika väsytteli lohta 40 minuuttia. Sain kalan haaviin vasta kolmannella yrittämällä, kun ensimmäisellä kerralla se ei mahtunut ja toisella kerralla haavin varsi meni poikki, kertaa Lucenius, jonka mukaan pelkkä kalan pää painoi kaksi kiloa.
– Lohi on nyt pakkasessa ja tuomme sen kotiin. Kyllä siitä venekuntamme jokaiselle neljälle jäsenelle hyvät palat saa, Lucenius naureskeli.

Ken on heistä kaikkein kaunein, laulettiin näissä Mister Ahvenanmaa -kisoissa.

Ahvenanmaalta tänä keväänä saadut lohet ovat olleet niille vesille poikkeuksellisen suuria.
– Tietääkseni tämä meidän saamamme oli kuudes yli 20-kiloinen, Lucenius kertoo.
Myös turkulainen Timo Helle on saalistanut yli 20-kiloisen.

Lisää miesten reissusta ja merilohikannan elpymisestä Turun Sanomien huomisessa printtilehdessä.

Omat saaliini eivät helatorstain ja sen jälkeisinä viikonlopun päivinä muuttuneet kehuttaviksi.

Yritimme torstaina Vennon Heikin kanssa taimenta ja haukeakin, mutta saalis jäi kolmeen haukeen.

Vennon Heikin hauki ei jäänyt kuin reilut parikymmentä kiloa Ahvenanmaan jötköstä. (Kuva: Jukka Vehmanen)

Ainoa mikä lohdutti oli se, että kaksi miestä voitti sillä saaliilla kuitenkin yhdeksän merikotkaa. Ne yrittivät oikein parvessa saalistaa turhaan kahta naarashaahkaa Houtskarin Kittuisten lähivesillä.

Touhu ihmetytti meitä varsinkin, kun haahkat eivät vaikuttaneet mitenkään sairailta ja osoittautuivat niitä lähestyessämme ihan lentokykyisiksi.

Olisiko niin, että niiden oli helpompi puolustautua kotkien hyökkäyksiltä sukeltamalla kuin yrittämällä lentää karkuun? Miksi juuri nämä kaksi haahkaa olivat valikoituneet yhdeksän kotkan kohteeksi, kun haahkoja oli samoilla vesillä pilvin pimein?

Merikotkia oli varsinkin torstaina ihan tolkuttomasti liikkeellä. Ilman taivaalle koko ajan tähyämättäkin laskin niitä päivän aikana yhteensä 18.

Ajoiko niitä saalistamaan jo poikasten ruokinta?

Ainakin joutsenilla ja haahkoilla (kuvassa) alkoi nyt näkyä ensimmäisiä poikueita meressä.

Perjantaina haukisaaliini antoi jo hieman uskoa parempaan, kun sain niitä kuusi, mutta lauantaina karu totuus oli taas edessä. Sain vain kolme haukea, kun veljeni raportoi saaneensa Kustavin eteläpuolelta niitä peräti 19. Heidän venekuntansa hauista kymmenkunta oli kaiken lisäksi 4-5 kilon väliltä.

Potentiaalinen taimenaika ei ollut vielä ohi, vaikka meriveden lämpötila oli Korppoon mantereen tuntumassa paikka paikoin jo yli 12 astetta. Lähempää Kihtiä se oli kuitenkin alimmillaan vain kahdeksan astetta. Yhtään varmaa havaintoa en kuitenkaan saanut.

Kilpailukykysopimus ei ollutkaan syönyt kaikilta helatorstain vapaata, koska porukkaa näkyi saaristossa nyt paljon. Kuvan Korppoon vierasvenesatamasta Verkanista.

Sunnuntaina en viitsinyt merelle edes ampaista, vaan päädyin turhan aikaisin kohti Turkua lähteneenä jonottamaan lautoille niin, että normaalisti noin puolentoistatunnin kotimatka venähti liki 3,5 tuntiseksi.

Paraisten ja Nauvon välille tulevan uuden suuren hybridilautan Elektran odotetaan vähentävän ruuhkia tällä lauttapaikalla, mutta sen jälkeen pahimmaksi pullonkaulaksi jäänee Korppoon ja Nauvon välinen lauttapaikka, jossa nyt sai jonottaa tunnin verran.

En ole mikään lauttaliikenteen tekninen asiantuntija, mutta mieleen tulee eikö Nauvon ja Paraisten lauttapaikalta varalautaksi jäävää Falcoa voisi siirtää Korppooseen?

Toisaalta sille voi löytyä käyttöä vähän vakituisemmin myös nykyisessä paikassa, sillä kysymysmerkki vielä on, miten uutta tekniikkaa sisältävä Elektra pelittää.
Pahaenteistä on, että sen käyttöönottoa jouduttiin siirtämään kesäkuun alusta juhannukseen.

Ihmekös tuo, kun lautta on rakennettu Puolassa eikä Suomessa. Jos lautta olisi rakennettu Turussa tai muilla Varsinais-Suomen telakoilla siinä olisi loistoristeilijöiden tapaan laskettelurinne, formularata, Särkänniemi ja kaikkea muuta fantsua matkustajien iloksi.

Ensi viikolla siirryn kesälomille, jonka aikana aion lomailla myös blogin pidosta, joskin saatan kirjoitella TS saaristo -nettisivuilla ilmestyvään Kala-apajilla -rinnakkaisblogiini (osoite saaristo.ts.fi) satunnaisesti satuja satumaisesta kalasaaliistani, jos sattuu satumaan… eikun satamaan.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ hammaslääkäri ei ehtinyt puhua puhelimessa, syynä paha paikka.

Yksi Vastaus artikkeliin “Hirveitä lohijötköjä Ahvenanmaalta”

Jouni veli: 29.5.2017 kello 18:46

Siis kummipoikasi Markus sai 9 haukea ja minä 10 haukea Kustavissa lauantaina noin 5 tunnin kalastuksella,ollessamme samassa venekunnassa. Ensimmäisen tunnin aikana saimme jo 11 haukea.

Kommentoi


Jukka Vehmanen

  • Jukka Vehmanen on Turun Sanomien talouden ja politiikan toimittaja, joka on myös innokas kalamies. Hän on kirjannut 20 vuoden ajan saalistietonsa ja tehnyt niistä monipuoliset tilastot. Esimerkiksi haukia on kertynyt tuolta ajalta 8310. Avovesillä on kulunut 1807 päivää ja kalastustunteja kertynyt 6980. Blogissa kerrotaan viimeisimmistä väsytyksistä, kommentoidaan kaikkea kalastuksesta ja vähän muustakin. Lisäksi pyritään keräämään, jakamaan ja saamaan kalastusvinkkejä sekä -kuulumisia.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle