Kajakilla

« Räiskön pankki, Kemi |

Retki päättyy, Tornio, Suensaari

Aihe Yleinen, 8.6.2013 19:39, ts.verkkotoimitus

- Kuulostaa siltä, että siun on kyllä mentävä itte kattohman, pääsekkö siittä. Siinä on tuluva-aikana seittemän solomun virta.
Kyselen Arto Ponkalata Puotikarin venesatamassa virrasta, kivistä ja parhaasta reitistä Alatornion kirkolta vastaan virtaavaan kapeikkoon.
- Siit ole kyllä kukhan päässy koskhan kanootila ylös. Käy veikkonen kokkeilemasa, sittehän sen tiiät.

Mika Partanen

Kummipoikani Eerik Jokitalo soittaa fanfaarin Tornion Suensaaren laiturilla retkeni kunniaksi. Kuva: Mika Partanen

Tuulivoimaloiden lavat pyrivät verkkaan Puotikarin venesataman yllä. Tuulivoima jakaa väkeä kahteen leiriin. - Sehän tässä inhvormaatioyhteiskunnasa, kun nykyhän ei tiietä. Kaikki outo pelottaa ja sitä sillä vastustethan, Arto Ponkala selittää. Terästehdas hurisee ja kolahtelee vieressä. Röytän satamassa puretaan hiililastia. Ruotsin raja kulkee parin sadan metrin päässä. Kävin Ruotsin puolella jo eilen.

Antti Orava

Joukko ystäviä ja retkestä kiinnoatuneita saapui rannalle vastaan. Kuvassa vasemmalla Juha Airas ja oikealla lapsuuteni ajan paras kaveri Martti Hintsala. Kuva: Mika Partanen

Torniojoen virta on kovempi kuin luulen. Pääsen kosken niskalle Ruotsin puolelta, Suomen puolelle siirtyessä kajakki lähtee perä edellä myötävirtaan. Ohjaan rantaan ja uitan kajakkia satakunta metriä rannalta käsin. Nousen Suensaaren rantaan. Joukko ystäviä on vastaanottamassa. Olen perillä.

Antti Orava

Juttujen kirjoittaminen oli retken suola. Mobiili työ voi olla haastavaa. Verkko voi olla heikko, istuinta tai pöytää ei ole. Sataa. Piehingin kalasatamassa sääsket aiheuttivat kohtalaista vaivaa. Huppu ja sääskiöljy antoivat auttavan suojan. Kuva: Antti Orava

Toimittaja kysyy, miksi lähdin matkalle. Moni toinen kysyy samaa. En tiedä, mutta uskon ymmärtäväni joskus myöhemmin. Juuri nyt olen sokea kaikelle näkemälleni, kokemalleni ja kuulemalleni. Aika seuloo, jyvät jäävät. Lähtisin uudelleen, jos se olisi mahdollista. Viipyisin pitempään rannoilla, satamissa ja kylillä.

Äitini isovanhempien olisi ollut mahdotonta ymmärtää, miksi joku meloo huvikseen koko Suomen rannikon. Heille, Hildalle ja Erkille, soutuvene oli työ- ja kulkuväline. Veneellä soudettiin Raumojokisuulta Haaparantaan kaupoille. Yksin tai kylän väen kanssa.

Kerran vuodessa Hilda ja Erkki soutivat ulkomerelle kolmenkymmenen kilometrin päähän Sarven saariin. Sieltä hankittiin talven silakat, monta tynnyriä. Lastin kanssa soudettiin takaisin. Ilman kompassia ja karttaa, ilman tarkkoja sääennusteita, ilman gps:ää ja satelliittilähetintä, ilman puhelinta ja teknisiä retkivarusteita.

Huviveneilijä kertoi grillanneensa kanan rintapalat hetki sitten Sarvessa. Koska siellä oli liikaa sääskiä, parisataa hevosvoimaa toivat ruokailijat nopeasti mukavampaan paikkaan Kemin vierasvenelaituriin.

Olen muistanut meloessani Hildaa ja Erkkiä, joista aika jätti vuosikymmeniä ennen kuin synnyin. Olen muistanut rannikon ihmisiä, joiden elämän täytti perusasiat. Kalastajia, majakanvartioita, hylkeenpyytäjiä, sotilaita, luotseja, merenkävijöitä. Olen myös hoitanut koko joukon arkipäivän käytännön asioita, mobiilisti, aurinkoenergialla.

Toimittaja kysyy, miksi lähdin yksin. Monet muut kysyvät samaa. En ollut yksin. Tuhannet lukijat seurasivat minua. Tuhannet seurasivat satelliittilähettimen piirtämää reittiviivaa netin kautta. Jos unohdin kytkeä seurannan päälle, sain pian viestejä, olenko jäänyt maihin.

Parasta retkessä olivat tapaamani ihmiset, käymäni keskustelut, linnut, joiden määrää en pysty laskemaan, ja meri, joka hetki erilainen. Haave, jonka toteutin.

Antti Orava

Piehingin ja Raahen vesillä juuri ennen ukkosmyrskyä. Kuva: Antti Orava

Yksi Vastaus artikkeliin “Retki päättyy, Tornio, Suensaari”

esa rautakoski: 9.6.2013 kello 19:05

olipas mukava seurata retkesi vaiheita.nostan hattuani korkealle onnistuneen retkesi johdosta.muistot ja hetket meren “sylissä “varmaan jäävät pitkäksi aikaa mieleesi…meille monille joilla halua olisi toteuttaa jotakin vastaavaa ei toteutukseen asti vain riitä rahkeet…sinä onnistuit…onnittelut… terv esa rautakoski

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.


Pekka Lassila

  • Nurmijärveläinen valokuvaaja ja viestintäyrittäjä Pekka Lassila meloo merikajakilla koko Suomen merenrannikon Virojoelta Tornioon. Rannikon melominen on historiasta ja tarinoista kiinnostuneen Lassilan monivuotinen haave. Matka Virojoelta Venäjän rajalta Tornioon Ruotsin rajalle on noin 1300 kilometriä. Lassila kirjoittaa blogia matkan jokaisena päivänä Turun Sanomiin ja muihin länsisuomalaisiin maakuntalehtiin. Matka alkaa maanantaina 6.5.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS