Kajakilla

« Martinniemi, Haukipudas | Räiskön pankki, Kemi »

Vatunginnokka, Kuivaniemi

Aihe Yleinen, 7.6.2013 1:43, ts.verkkotoimitus

- Näkkyy pitävän usiasti vappaapäiviä aina noin ko tuuli enempi kääntyy, kommentoi Eino Hurskainen Iin energian tuulivoimalaa Laitakarin edustalla.

Eino Hurskainen muutti 1955 Turusta Ouluun ja toi mukanaan kankaisen puurungolle rakennetun kajakkikaksikon. Kaksikko varatettiin Oulussa heti ensimmäisen melonnan jälkeen.

Eino Hurskainen muutti 1955 Turusta Ouluun ja toi mukanaan kankaisen puurungolle rakennetun kajakkikaksikon. Kaksikko varastettiin Oulussa heti ensimmäisen melonnan jälkeen.

Kahdeksankymmentäviisivuotias Eino tarkistaa kalaverkkojaan Laitakarin edustalla. Itätuulella verkkoihin kertyy Iijoesta kaikenlaista roskaa. Eino ei tuulivoimalaa juuri huomaa. -Mitä nyt välistä hiljaa suhisee.

Syön hernekeittoa Iin Energian tuulivoimalan portailla ja kuuntelen, miltä voimala kuulostaa.

Syön hernekeittoa Iin Energian tuulivoimalan portailla ja kuuntelen, miltä voimala kuulostaa.

Syön hernekeittoa tuulivomalan portailla. Voimala kolahtaa ja roottori lähtee pyörimään. Portaat värisevat mekaanista värinää. Tuuli muuttaa suuntaa, voimala naksahtelee vaimeasti. Astianpesukone, hiljainen intergroitu malli. Se tulee mieleen ääntä kuunnellessa. Vaimea hurina, hiljaa kihnuttava roottorin ääni. Näitä tarvittaisiin tuhansia korvaamaan yksi ydinvoimala.

Lähdin aamulla Iijokisuulta, Esko Kurttilan esi-isien aikaisesta kalamökistä. Rontin saaren mökiltä vietiin rysät pyyntiin Iijokisuulle ja merelle. Joki virtaa mereen saaren molemmilta puolilta. Rannan läheltä keskemmäs virtaan kulkee aitamainen verkko, joka ohjaa kalat uimaan keskelle asennettuun rysään. Pitää olla viisas tai verkon silmää pienempi, että välttää rysän nielun.

Aitaverkot ohjaavat kalat leveältä alalta rysään Iijokisuulla.

Aitaverkot ohjaavat kalat leveältä alalta rysään Iijokisuulla.

Tuuli pyörii kuin mäkikilpailussa, idästä ja lännestä, mutta ei haittaa melontaa. Melon kaukana matalasta, kivisestä rannasta. Näillä rannoilla Antti Hyry muurasi uunin, kävi välillä marjametsässä ja urkuja katsomassa. Olhavan keväällä käynnistetyt 140 metriset tuulivoimalat pyörivät korkealla metsän yläpuolella.

Havatorin nosturin nostovarsi kohoaa korkeuksiin pienellä Kuivamatalan saarella Vatunginnokan vieressä. Leppäkosken Energian asentajat nostavat päivän toista roottoria 55 metrisen maston nokkaan. Jos tuuli ei nouse, nousee kolmaskin roottori vielä tänään.

Pauli Vuomajoki (vas.), Raimo Huuhtanen, Ossi Nordman, Rami Salomaa ja Pekka Niskajärvi ohjaavat naruilla roottorin asennusta varten oikeaan asentoon.

Pauli Vuomajoki (vas.), Raimo Huuhtanen, Ossi Nordman, Rami Salomaa ja Pekka Niskajärvi ohjaavat naruilla roottorin asennusta varten oikeaan asentoon.

Miehet roikkuvat pitkien narujen päässä. Raimo Huuhtanen jakaa ohjeita radiopuhelimella. - Ossi löysää, Rami kiristää, kiristää. Naruilla ja kahdella nosturilla ohjataan 46 metristä roottoria osumaan tarkasti kiinnityskohtaansa. Mastossa seitsemäntoista tonnin painoinen roottori kiinnitetään nopeasti kolmellakymmenellä vahvalla pultilla.

Naru päästetään löysälle, kiinitystä viimeistellään ylhäällä. 750 kilowatin voimala on kohta valmis jauhamaan sähköä. Melon salmen yli Vatunginnokan puolelle kirjoittamaan. Yli satavuotias Kuivanimen nuorisoseura ylläpitää Vatunginnokan satamassa Katariinan Pooki -kahvilaa. Jatkan tänään vielä Simoon, ehkä ydinvoimalatontiksi ehdotettuun Karsikkoon asti.

Illan viimeinen auringon kajo ikiaikaisen kalamajan seinällä Iin Rontin saarella.

Illan viimeinen auringon kajo ikiaikaisen kalamajan seinällä Iin Rontin saarella.

Kommentoi


Pekka Lassila

  • Nurmijärveläinen valokuvaaja ja viestintäyrittäjä Pekka Lassila meloo merikajakilla koko Suomen merenrannikon Virojoelta Tornioon. Rannikon melominen on historiasta ja tarinoista kiinnostuneen Lassilan monivuotinen haave. Matka Virojoelta Venäjän rajalta Tornioon Ruotsin rajalle on noin 1300 kilometriä. Lassila kirjoittaa blogia matkan jokaisena päivänä Turun Sanomiin ja muihin länsisuomalaisiin maakuntalehtiin. Matka alkaa maanantaina 6.5.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS