Kajakilla

« Pakkaamisen ilo | Varessäikkä, Siikajoki »

Hanhikivi, Pyhäjoki

Aihe Yleinen, 3.6.2013 21:18, ts.verkkotoimitus

Ilmassa on sähköä. Merellä jyrähtelee ukkonen, maissa maanrakennustyöt. Melon Hanhikiven eteläpuolelle suojaan Parhalahden kalasatamaan.

Juolan poikamiesveljesten saari Vasankarissa on jäänyt autioksi.

Juolan poikamiesveljesten saari Vasankarissa on jäänyt autioksi.

Melonta tuntuu viikonvaihteen jälkeen keveältä. Pääsen liikkeelle varhain, seitsemän jälkeen Vihaspauhan kanavan suulta Kalajoen Letolta. Sataa lämmintä vettä. Meri on täällä matala. Kilometrin päässä rannasta kajakki ottaa kiinni pohjahiekkaan. Nousen ylös, kahlaan ja vedän kajakkia perässäni vajaat sata metriä.

Vasankarin kalasatamaan kaartaa moottorivene. Sade loppuu. On lämmin. Keitän kahvia, juon sen kattilasta. Kuppi on jäänyt jonnekin. Juolan poikamiesveljesten saari ja sen rakennukset paahtuvat auringossa. Veljekset rakensivat saareen kalastustilan. Perillisiä ei ollut. Merihanhi pesii aution venevajan vieressä. Valkoinen maali lohkeilee veljesten kalastusveneen kylkilaudoista venevajassa.

Ulko-Harmin sileille rantakallioille on pakko nousta. Makaan hetken selälläni lämpimän kallion sylissä. Ukkonen jyrhtelee, ulapalla sataa. Hiostaa.

Ulko-Harmin silokallioita.

Ulko-Harmin silokallioita.

Pyhäjoen rannat on kallioisia, merestä nousseita. Meri on matalaa, pohja hiekkaa. Valtavia kivikoita, pauhoja näkyy pinnan alla siellä täällä. Pauhan viereen, syvän rajalle lasketaan silakkaverkot.

Ukkonen nousee parin kilometrin päähän. Parhalahden kalasatamassa löydän avoimen kalamajan. Syön. Pidän sadetta ja ukkospuuskaa. Satama on hiljainen. Ensi viikonvaihteessa satamassa vietetään Parhalahti-päivää. Pro Hanhikivi toimii aktiivisesti naapuriin kaavailtua ydinvoimalaa vastaan. Pari viikkoa sitten yhdistys sai vieraakseen joukon fukusimalaisia Japanista.

Lasken Hanhikiven lounais- ja länsirannalla kolmisenkymmentä kesämökkiä. Maisema muuttuu, jos ydinvoimalahanke toteutuu. Pyhäjoen kunta uskoo hankeeseen. Teitä ja muuta infrastruktuuria rakennetaan. Voimalan rakentaminen työllistäisi nelisen tuhatta henkeä, toimiessaan voimala tarvitsee noin neljäsataa työntekijää.

Parhalahden kalasataman mökki.

Parhalahden kalasataman mökki.

Ydinvoimala jakaa pyhäjokisia voimakkaasti. Osa vastustaa, osa puolustaa, osa suhtautuu neutraalisti. Hanhikiven länsikärjessä puhkeaa rankkasade. Melon Piehingin Pohjaskariin. Nordic Minesin kultakaivoksen rakennusket näkyvät horisontissa puunlatvojen joukossa. Antti Orava keittää kalasatamassa kahvit ja meloo kanssani Raaheen.

Hanhikiven kärjessä puhkesi kaatosade ja ukkonen nousi kahden kilometrin päähän.

Hanhikiven kärjessä puhkesi kaatosade ja ukkonen nousi kahden kilometrin päähän.

Kommentoi


Pekka Lassila

  • Nurmijärveläinen valokuvaaja ja viestintäyrittäjä Pekka Lassila meloo merikajakilla koko Suomen merenrannikon Virojoelta Tornioon. Rannikon melominen on historiasta ja tarinoista kiinnostuneen Lassilan monivuotinen haave. Matka Virojoelta Venäjän rajalta Tornioon Ruotsin rajalle on noin 1300 kilometriä. Lassila kirjoittaa blogia matkan jokaisena päivänä Turun Sanomiin ja muihin länsisuomalaisiin maakuntalehtiin. Matka alkaa maanantaina 6.5.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS