Jortsun jorinat

« ALKUSARJA PÄÄTÖKSEEN | EI SYYTÄ KOVAAN PETTYMYKSEEN »

KOLME ASKELTA KULTAAN

Aihe Uncategorized, 13.5.2008 13:10, Hannu Jortikka

Suomen joukkue pelaa aika odotetusti ensimmäisen pudotuspelinsä juuri USA:ta vastaan. Runkosarjassa Leijonat saavuttivat toisen sijan, mitä on pidettävä vähintään hyvänä saavutuksena. Joukkue ei ollut palautunut Kanada-peliin fyysisesti eikä varsinkaan henkisesti. Kanada oli ottelussa parempi,  ja Suomen joukkueen ennakkoon odotettu heikkous omassa päässä tuli selkeästi esiin. Kanada-peli on syytä unnohtaa heti ja keskittää kaikki energia tulevaan koitokseen.

Leijonalaumasta löytyy parannettavaa monella pelaajalla henkilökohtaisella tasolla, virheitä on karsittava ja jäähymäärää on pystyttävä laskemaan läpi koko loppuviikon. Joukkue sai oikeaan kohtaan välipäivän ja uskon akkujen olevan täynnä virtaa, kun Leijonat astuvat jäälle torstai aamu yöllä klo 02.30. 

Valmennus on kovan paikan edessä, kun sen on päätettäva Olli Jokisen pelipaikan sijoituksesta. Doug Shedden vihjasi tv-haastattelussa hänen palaavan Mikko Koivun ja Tuomo Ruutun vierelle. Tämä tulee aiheuttamaan keskustelua jo ennen peliä ja pelin jälkeen valtaisasti, jos Suomen tie katkeaa jo neljännesfinaaleissa. Kaiken kaikkeaan jääkiekon ympärillä on monta vuotta kasvanut negatiivinen ilmapiiri ja tietyt tahot “toivovat ja odottavat” tappion hetkeä, jotta oma erinomaisuus saisi kasvavaa huomiota ! 

Päävalmentaja Doug Shedden totesi haastattelussa jatkavansa omalla tyylillään ja näin hänen pitääkin tehdä, koska hänet on valittu tehtävää hänen tyylisenä. Eniten minua ihmetyttää apuvalmentajien asema joukkueissa ylipäätänsä. Jos joukkue menestyy silloin on loistava valmennustiimi, mutta jos tulee lunta tupaan silloin vastuu valmentaja on vetänyt huonot treenit tai pelisysteemi on väärä. Lojaalisuus on myöskin vähentynyt viime vuosina valmennusryhmien sisällä ja, kun päävalmentaja vaihtuu jälkiviisautta löytyy käsittämättömän paljon. En viitsi edes luotella niitä joukkueita, joissa tälläisiä ongelmia on ollut, mutta lähi historia tuntee monia jopa kotoisesta Sm-liigasta.

Doug Shedden ei voi olla nyt yksinään vaan hän tarvitsee oman johtoryhmänsä ja koko kiekkohullujen suomalaisten varauksettoman tuen !

Artikkelia ei voi kommentoida.

8 Vastausta artikkeliin “KOLME ASKELTA KULTAAN”

mokke: 14.5.2008 kello 14:22

Tarkoitatko että tukea on annettava valmennukselle vaikka jokainen näkee että asioita voisi tehdä paremminkin ?

Näinhän se on. Jo junnuista lähtien sanotaan kaikille joukkueen ympärillä oleville että valmentaja päättää ja “turvat tukkoon”. Sananvapaus ei näköjään kuulu jääkiekkoon.

Ymmärrän toki että valmennuksen ei kannata käytää liikaa aikaa/energiaa vähemmän tärkeisiin asioihin, mutta jokuhan tässä lätkäkulttuurissa mättää kun keskustelua ei sallita.
Tulee mieleen ihan jenkkien ylenpalttinen tuki omalle pressalle…

In coach we trust, halleluujaa

hannu.jortikka: 14.5.2008 kello 15:27

Keskustelu on aina hyväksi ja sitä tulee käydä. Asioita voi tehdä monella eri tavalla, mutta ammattilaisurheiluun kuuluu tuloksen teko.Jonkun pitää tehdä päätökset ja kantaa vastuu, se on päävalmentaja. Jääkiekkoon on pesiytynyt suuri joukko tietäjiä, jotka kääntävät takkia aina tilanteen mukaan ja ajavat omia intressejä tämän mukana. Sananvapaus kuuluu yhteiskuntaamme, mutta sen mukana tulee myös vastuu.

Kalle Virtapohja: 15.5.2008 kello 9:01

Leijonien voitto USA:sta varmisti sen, että kritiikki Sheddeniä kohtaan voidaan lopettaa. Nyt nähdään, että pohjoisamerikkalaisen päävalmentajan linja tuo tulosta ensimmäisissä Kanadassa pelattavissa MM-kisoissa. Tunnustuksen antaminen Sheddenille ei vähennä muun valmennustiimin työn arvoa.

EK: 15.5.2008 kello 9:31

Hei!

Kokoan Aamulehden sunnuntaitoimituksessa Ukkosenjohdatin-nimistä palstaa. Haluaisin lainata kirjoitustasi MM-jääkiekosta lehteen. Jos sinulla on jotain lyhyen otteen julkaisua vastaan, pyydän ottamaan yhteyttä sähköpostitse huomiseen klo 10.00 mennessä. Kuten varmasti tiedät, lehdistöllä on automaattisesti sitaattioikeus, mutta tapanamme on ottaa ensin yhteyttä kirjoittajaan.

Ystävällisin terveisin,
Elina Katajamäki
toimittaja
Aamulehti
Sunnuntai Asiat

Petri: 15.5.2008 kello 11:15

Vielä kaksi askelta! Olen samaa mieltä, että Shedden tarvitsee/ansaitsee koko kansan tuen. Niin paljon on tullut puukkoa selkään jo etukäteen, että pistää vihaksi. Enemmän minua ihmetyttää Suomen vuosikymmenien taktiikka vaihtaa ykkösvalmentaja kakkosvalmentajaan! En ole kauhea kiekkotietäjä, vain seurannut Suomen ja TPS.n pelejä kohta 30 vuotta, takkia kääntämättä. Mutta eikö mielestäsi Suomi olisi järkevimmillä ratkaisuilla saavuttanut parempaa menestystä? Omasta mielestäni -95 kullan jälkeen on ollut vain kaksi järkevää vaihtoehtoa: Summanen ja Shedden!

neiti Kevät: 16.5.2008 kello 3:59

Kyllä tuossa on ihan totuuden siemen, mitä jortsu sanoi. Ei voi olla oikein, että kaikki pieleen menevä on aina valmentajan vika ja menestys tulee “valmentajasta huolimatta”. Tällaisen takaportinhan arvostelijat ovat jättäneet Suomen mahdolliselle menestykselle!

Noinkin lyhyessä turnauksessa ei enää juuri uutta opita. Kyllä ne perustaidot, taktinen osaaminen ja pelikäsitys sekä kunto ovat ennestään rakennettu toistojen, harjoitteiden ja kokemuksen kautta. Tuon perusteellahan valmentaja valitsee mielestään parhaan joukkueen? Tuskin kukaan tahallaan valitsee mukaan pelaajaa, johon ei itse usko?

Ennen peliä toki arvioidaan vastustajan pelaajat, vahvuudet ja tyyli, päätetään omasta tekemisestä ja “vastalääkkeestä” ja yritetään sitten noudattaa sovittua. Oman pelin onnistuminen on aina myös vastustajasta kiinni, muutenhan valmentajaksi voisi pestata Urheilulehden Sihvosen ja sen kullan voisi joka vuosi antaa Suomelle.

Pelikirjalässytys on mennyt Suomessa täysin yli Urheilulehden jeesustelun vuoksi. On päivänselvää, että pitkät syöttöketjut ovat parempia kuin että parin syötön jälkeen menetetään lätkä vastustajalle ja toki viisikkojen tiiviys on tavoiteltava asia. Jääkiekossa vain pahus soikoon on kentällä se toinenkin joukkue, joka pyrkii kaikin tavoin tekemään hommaa hankalaksi. Kylmä tosiasia on, että Suomen täytyy ylittää itsensä voittaakseen seuraavan pelin.

Venäläisten perustaitoja kukaan tuskin kyseenalaistaa ja nyt emme taida saada apua maalivahdiltakaan?

Mäkkäri: 16.5.2008 kello 18:17

Tuntuu siltä kuin olisin “manannut” Ruotsin pojat neljän joukkoon. http://blogit.ts.fi/jortsun-jorinat/2008/05/08/alkusarja-paatokseen/
En valitettavasti nähnyt ratkaisevia Ruotsin pelejä, mutta kummasti kolmen kruunun pojat ovat kasvaneet koettelemusten keskellä tässä turnauksessa.

Suomi sai vähän Ruotsin apua USA:n kaatoon välisarjassa, mutta toinen yritys olikin sitten 37 sekuntia vaille aika täydellinen peli. Homma kontrollissa, vähintään lapaan menneillä pakki-pakki syötöillä omista ylös, ellei sitten ehditty jo kääntää suoraan vastahyökkäykseen. Hieno peli!

Nyt sitten vastaan tulee Venäjä, toivottavasti ei pääse Venäjä leikkiin mukaan heti alusta niin on Suomellakin mahdollisuus. Jos onnistutaan löytämään tasapainoinen esitys viisikoille, vältetään jäähyt eikä jouduta takaa-ajajiksi niin Suomella pitäisi olla ihan kohtuullinen sauma loppuotteluun. Kanada uusinta ja mahdollisuus kuitata World Cup tappio olisi varmasti mieleen kaikille meidän kokeneillekin pelaajille. Ruotsista loppuotteluvastustajana ei taida unelmoida kukaan, niillä päiväunilla kun on taipumus kääntyä painajaisiksi!

En pidä Sheddenin tyylistä, täytyy kuitenkin nostaa hattua, että kaveri jaksaa pitää oman linjansa ihan ryhdikkäästi ja silti tuntuu että on myös omaksunut tiiminsä muilta ammattilaisilta ja osannut koko osaamisen hyödyntää, mitä käytettävissä on. Toivon tietenkin menestystä, eikä silti kaikkien tarvitse häntä fanittaa. Muistelen että jossain YLEn kisan aikaisessa haastattelussa on myöntänytkin imeneensä Suomesta paljon oppia ja olevansa nyt parempi valmentaja kuin Suomeen tullessaan. Niin se leikkivä ihminen oppii uusia asioita ja terveellä itsetunnolla varustettuna nöyrästi suhtautuu tosiasioihin.

Sitten tämä “elämää suurempi” suhtautuminen jääkiekkoon ja (tämäkin) keskustelu joka välillä saa ihan naurettavia piirteitä. Ei ole hyväksi jääkiekkoviihteelle että jotkut käyttävät jääkiekon tuomaa julkisuusikkunaa oman agendan edistämiseen ja takki kääntyy niin että helmat lepattavat, miten nyt kulloinkin vaan sattuu sopimaan. Ollaan ja nautitaan hyvästä viihteestä, annettakoon meille kaikille spekuloinnin tuoma lisämauste ja jännitys ja suodaan mielipiteen vapaus. Ja jätetään oman edun tavoittelijat omaan arvoonsa.

Toivottavasti voidaan taas tänä viikonloppuna eläytyä tippa silmässä pelaajiemme iloon tai suruun ja saadaan samalla tuulettaa omaa sielua. Nautitaan siitä mitä tulevaisuus tuo, muistetaan että voiton tai tappionkin jälkeen elämä jatkuu ja jätetään syyllisten lahtaus kerrankin väliin.

hannu.jortikka: 17.5.2008 kello 13:23

Itse olin ennen kisoja erittain skeptinen Ruotsin mahdollissuuksiin, mutta joukkue on vahvistunut viime hetkilla paljon ja esitti hyvaa pelia ja taistelutahtoa Canadaa vastaan.
Venaja oli parempi lahes joka osaalueella. Maalivahti Nabakov oli suorastaan maaginen ja joukkue pelasi joukkueena. Suomi ei havinnyt huonolle joukkueelle, mutta totuun nimessa on todetta: jotakin puttui
Muutaman tunnin paasta on pronssipeli ja toivon joukkueesta loytyvan henkista ryhtia pronssimitalien voittamiseen.

Hannu Jortikka

  • Hannu Jortikka on voittanut valmentajana kuusi mestaruutta SM-liigassa.

Sivut

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle