Verkkolehden 12. vuosikerta
Jrpn Blogi

Yön ensimmäinen keikka

23.12.2008 kello 9:40, Timo Järvenpää

Poko Rekords julkaisi viime viikolla mielenkiintoisen Suomirockin dokumentin, kun markkinoille ilmestyi vinyylilevy Yö-yhtyeen ensimmäisestä keikasta. 19. syyskuuta vuonna 1981 äänitetty tuotos on kaikessa karuudessaan mielenkiintoinen osoitus siitä, kuinka energinen ja nuoruuden innolla pauhaava yhtye Yö oli paljon paljon ennen nykyisiä iskelmäaikojaan.

Hakulisen Jussi soitteli minulle jo joskus alkukeväästä, että olivat Lehtirannan Veikon (joka ei edes soita tällä keikalla) luota löytäneet kasetin Yön ensimmäisestä keikasta ja aikoivat julkaista sen. Kukaan ei muistanut tuosta keikasta oikeastaan yhtään mitään, eikä edes koska tuo keikka oli, mutta puoli vuotta kestäneiden erinäisten salapoliisitöiden jälkeen päivämäärät löytyivät ja homma meni kasaan. Nyt tuo tuotos on siis kaupoissa, mutta vain 500 kappaleen painoksena ja vain ja ainoastaan vinyylinä. Kyseessä on siis keräilyharvinaisuus. Jussi pyysi minulta myös pientä tekstiä levyn kanteen ja tällaisen sinne kirjoitin:

APUA! Tällainenko se oli? Olin jo täysin unohtanut koko keikan. Sen muistan, että silloisena Pelmun promoottorina suostuin pitkin hampain ottamaan Yön mukaan edes koko konserttiin. Ehdoksi asetin kuitenkin sen, että esiintyvät ensimmäisenä. Syyt eivät olleet musiikilliset, vaan jotain muuta. Hämärät muistikuvat kertovat kuitenkin sen, että juuri tuollaiselta se kuulosti: energistä ja kohtalaisen huonoa soittoa. Takana piilee jo tässä vaiheessa se energia ja varsinkin se päättäväisyys, mikä vei Yön pinnalle ja onneksi minäkin heräsin jossakin vaiheessa ja sain olla mukana tässä elämääni vahvasti
vaikuttaneessa Suomirockin historiaa tehneessä yhtyeessä sen ensimmäisenä managerina. Soundit vähän hävettävät, mutta enhän voinut silloin tietää, että tämä joskus julkaistaisiin. Eihän kukaan äänittäjä-miksaaja antaisi tällaista julkaista - tosin ei minulta sitä kysytty! Hieno ja aito dokumentti.

Eiköhän tuo kerro jo paljon. Samoilla linjoilla olivat kaikki muutkin pyynnöstä tekstejä kirjoittaneet. Harmi vaan, että siihen levykanteen ei sitten tullut mitään tekstejä kuin ainoastaan kappaleiden nimet ja tekijät. Heleniuksen Epe muuten sanoi minulle, että olisi halunnut painattaa levyn kanteen tekstin Ei kuunneltavaksi. Se nyt on ainakin selvää, että nykyisille Yöfaneille tämä levy ei ole tarkoitettu.

Kannattaa kuunnella, jos jostakin käsiisi saat. Hieno mutta erittäin karkea dokumentti. Ja huomioi myös, että tätä äänitystä ei ollut koskaan tarkoitettu julkaistavaksi. Enhän minä sentään tuollaista äänitystä julkaistavaksi olisi tehnyt. Silloin olisi ollut toisenlaiset laitteet, eikä ainoastaan kasettinauhuri suoraan mikseriin kytkettynä.

Ja hei, yksi asia jäi vaivaamaan: apua, onko siitä jo noin kauan!!!

Tässä vielä tekijätiedot ja biisilista:

Malminpään koulu , 19.9-1981.

Laulu: Olli Lindholm
Kitara ja laulu (a 1) : Jani Viitanen
Koskettimet ja laulu (a 2) : Jussi Hakulinen
Basso: Juha Rauäng
Rummut: Tapio Wallin
Miksaus, äänitys ja kuulutukset : Timo Järvenpää

A-puoli:

Tavallinen ihminen (säv. san. Jani Viitanen)
Päivänsäde ja menninkäinen (säv.san. Reino Helismaa)
Raaputtamalla rakkautta (säv.san. Jussi Hakulinen)
Rakkaustarina (säv. san. Olli Lindholm)
Sankari palaa kotiin (säv. Jussi Hakulinen san. Olli Lindholm)
Elämä on tulessa (säv.san. Olli Lindholm)
Kuolema (säv. Jussi Hakulinen san. Jarkko Eve)
Läpi harmaan puiston (säv.san. Olli Lindholm)

B-puoli:

Tahdoin taas (säv. san. Olli Lindholm)
Olen yksin (säv. san. Olli Lindholm)
En luvannut sinulle ruusutarhaa (säv. san. Olli Lindholm)
On niin helppo sanoo (säv. san. Olli Lindholm)
Sinulle Tippa (säv. san. Olli Lindholm)
Sinä ja minä (säv. Olli Lindholm,Miksa Huhdanpää, Jani Viitanen san. Olli Lindholm

5 Vastausta artikkeliin “Yön ensimmäinen keikka”

Jari Nikkola:
23.12.2008 kello 10:19

Yölle on helppo kuittailla HIFK-radiossa ja nauraa Hakin ja poikien vitsien mukana mutta ei se saa hämärtää sitä tosiasiaa, että kyseessä on massiivinen instituutio suomirockin historiassa.

Ja vielä instituutio, joka on pystynyt usempaan kertaan nousemaan pohjalta takaisin huipulle. Esimerkiksi Ruisrockin ja DBTL:n uroteot 90-luvun puolivälin jälkeisinä vaikeina aikoina eivät ihan heti ammattimielessä unohdu. Uuden nousu löytäneellä yhtyeellä oli ihan uskomaton yleisön tuki takanaan verrattuna moneen ulkomaiseen yrittäjään.

Tämä dokumentti pitääkin hankkia. Mutta missäs vaiheessa Veikko liittyi pumppuun? Olen aina luullut, että oli alkuperäisrumpali Yök-yht… okei, Yö-yhtyeessä?

Timo Järvenpää:
23.12.2008 kello 10:33

Pakko tuottaa, sinulle Jari, suuri pettymys, sillä tietääkseni koko “runsas” 500 kappaleen painos on myyty loppuun ja enempää ei tiettävästi tehdä. Ainakin näin on ollut tarkoitus.

Ja mitä tulee Yön ensimmäiseen rumpaliin, niin ensimmäinen oli Harri Varhala, joka viihtyi mukana 3 kuukautta ja sen jälkeen kehiin tullut ja tällä keikalla soittava Tapio Wallin oli mukana vajaat puoli vuotta. Sitten vasta mukaan tuli Lehtirannan Veikko.

Jari Nikkola:
23.12.2008 kello 23:04

No perhana, jos joku haluaa ehdottomasti toimittaa minulle kopion tuosta äänitteestä niin privaattiemailista saa meikäläisen kiinni parhaiten homman sopimiseksi. Löytyy blogin kautta.

Nyt pyhälukemistona hauska “Rockia risteyksestä” -kirjanen, joka kertoo Rio De Raision rockhistorian legendaarisen Pommarin näkökulmasta v. 1976-96. Pyhien jälkeen korkkaan eittämättä historiikkiin liittyvän cd:n myös.

Pepe Le Moko, Rattlers, Korroosio, Buck Jones & His Rhythm Riders… ennen oli paremmin!

Marjo Haapaniemi:
5.2.2009 kello 15:05

Voi Timo kulta….vaikka siitä tosiaan on NIIN KAUAN aikaa, muistan kuin eilisen….ne työväentalo keikat…ja sen ensimmäisen keikkabussin! Siitähän se sitten kaikki alkoi…… :)

Timo Järvenpää:
7.2.2009 kello 14:27

Niinpä. Siitähän se kaikki alkoi…

Kommentoi

Blogien etusivulle
Blogin alkuun
Timo Järvenpää
Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja Auran Aaltojen jääkiekko- ja jalkapalloselostaja.
Arkisto
Blogi-arkisto
  • No categories
  • Etsi Blogista
     
    Sivun alkuun | Etusivulle
    Copyright © 1996-2008 Turun Sanomat
    Järpän Blogi on toteutettu WordPress MU ohjelmalla.