Hulluu touhuu

« Ensimmäinen harjoitusaamu | Lapsen mieli on teatterin kieli »

Kissa puussa

Aihe Yleinen, 2.5.2014 7:28, Tapio Kankaanpää

Meitä on koko harjoitusviikon puhuttanut Maken (Toikan) naapurustossa asustava kissa. Kissaparka oli tietämättömyydessään kiivennyt puuhun sillä seurauksella, ettei uskaltanut tulla alas. Make on raportoinut kissan pelastusyrityksistä päivittäin. Aamut ovat alkaneet sanoilla: Missä kissa? Puussa.

Mietin kissaan liittyvää taikaa. Tällainen järkyttävä tapaus saa monesti koko naapuruston sekaisin. Kokoontumaan yhteen ja kohtaamaan toisensa, keskustelemaan elämästä, kuolemasta ja kaikesta siltä väliltä. Ja ennen kaikkea suunnittelemaan erilaisia pelastusmetodeja kissan pään menoksi. Meillä on kahvitauoilla niin ikään etsitty kuumeisesti ratkaisua kissan pelastamiseksi.

Tuntematon kissa yhdistää maagisella tavalla toisilleen lähes tuntemattomat ihmiset. Samaa taikaa liittyy teatteriesityksen tekemiseen. Käsillä oleva teos yhdistää tekijät, saa heidät hengittämään ja ajattelemaan yhteisen tavoitteen eteen. Esitys tai kissa, sama lopputulos.

No, kissa pelastui ja pääsi vapuksi kotiin juhlimaan suomalaista työtä. Ja tällä suomalaisella työllä (= yhteistyöllä) pelastettiin yhden pienen luontokappaleen henki.

Oli kyseessä kissan pelastaminen, teatteriesityksen tekeminen, yhteisen aterian valmistaminen tai vaikka seinän maalaaminen, ei sillä väliä, koska kaikilla näillä toiminnoilla on tapana luoda pysyvä ja merkityksellinen yhteys ihmisten välille.

Ei kai tässä voi muuta kuin kiittää kissaa, että keksi huvikseen (?) kiivetä puuhun ja asettaa itsensä vaikeuksiin. Mahtoiko kissa edes tajuta tekonsa seurauksia? Epäilen, vaikka kissoja on jumaliksikin joskus väitetty.

Kommentoi

Jukka Vehmanen

  • Näkökulmia suomalaisuuteen tarjoavat Emmateatterin kesän 2014 työryhmä (muun muassa näyttelijät Miia Nuutila ja Markku Toikka sekä ohjaajat Tapio Kankaanpää ja Kai Tanner). Blogissa tutustutaan SUOMI – hulluu touhuu! -esityksen harjoitusprosessiin. Esitys on riemukas läpileikkaus nykypäivän Suomesta ja suomalaisuudesta.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle