Haista huume!

« Huumekoiraa ei huijata kahvilla |

Kun työ on leikkiä, siihen ei kyllästy

Aihe Uncategorized, 14.5.2008 9:22, Anne Savolainen

Puolitoistavuotiaana Wilma on valmis täyspäiväiseen huumekoiran työhön. Vaikka viralliseen valmistujaisjuhlaan tullin koirakoululla on vielä muutama viikko, viimeinen harjoittelujakso on koiran ja ohjaajan osaamiseen viilaamista huippuunsa. Työpari Wilma ja ohjaaja Jari Kuusisto lukevat toisiaan hyvin ja viihtyvät toisensa seurassa.Kevään aikana Wilma on ollut tullin koirakoulun perusopetuksessa. Käytännön työharjoittelu Turun tullissa on Jari Kuusiston kaverina kulunut leikkien. Kun työ on leikkiä, siihen ei ehdi kyllästyä. Sama pätee tullimies Kuusistoon. Miehen aurinkoinen luonne saattaa olla syntymälahja, mutta tuskin hellyydenkipeä koiratyökaveri työpäiviä synkentää. Wilmaa on kevään aikana koulutettu työskentelemään väentungoksessa, metelissä, voimakkaiden hajujen keskellä ja ahtaissa paikoissa. Huumeet pitää löytää olivatpa olosuhteet millaiset tahansa.

Wilma pitää palloleikeistäHarjoitteiden keksimisessä koirakoulun väeltä ei lopu kekseliäisyys, sillä koirakoulun tähtioppilas Wilma on ohjaajansa mukaan intoutunut taas uudesta harjoitusmuodosta.
– Olimme eilen tekemässä harjoitusta metsässä. Metsään oli piilotettu etsittävää ja Wilma veivasi metsässä toista tuntia aivan innoissaan. Tästä tulee meille varmasti uusi suosikkiharrastus, Kuusisto kertoo.

Viimeisen koulutusjakson aluksi koko koiralauma kouluttajineen marssitettiin Helsingin eläinlääketieteelliselle laitokselle rasituskokeisiin. Koirille tehtiin voimalevytesti, jolla mitattiin eläimen painon jakautumista, ja tarkasteltiin lonkkien ja olkien kuntoa. Vilmasta ei tarvinnut olla huolissaan, sillä eläinlääkäri oli jo aiemmin tutkinut koiran ja terveeksi todennut. Rasituskokeet vahvistivat aiemman tutkimuksen tuloksen: Wilma on loistavassa kunnossa.

Kevään koulutusjaksojen välissä Wilma on ollut Turun tullissa arkisessa työssä. Häntäänsä iloisena heiluttava labbis-neito on jäänyt monelle matkustajalle mieleen. Muutamalle muistot eivät ole miellyttäviä, sillä matkustajavirtaa nuuskuttava huumekoira on tehnyt taas keikkoja. Yhden matkustajan repusta löytyi huumausainejäämiä, toiselta jäämiä löytyi taskusta. Kuusisto on edelleen Wilman osaamisesta ylpeä, eikä keikan tekemisestä enää joudu maksamaan työkavereille tarjottavalla kermakakulla, kuten ensimmäisestä onnistumisesta.
– Wilma on niin taitava, ettei tällaisella köyhällä valtion virkamiehellä olisi varaa niin usein ostaa kakkuja kun tämä tyttö onnistuu, Jari Kuusisto naurahtaa.

Kun Wilma toukokuun lopulla valmistuu koulusta, arkinen työ odottaa. Silti työuran aikana koira saa vuosittain jatkokoulutusta, johon sisältyvät myös terveystarkastukset. Suomen tullin toimipisteissä eri puolilla maata työskentelee noin 40 ohjaaja–huumekoiraparia.

Kommentoi

Haista huume!

  • Labradorinnoutaja- pennun kasvu ja koulutus Turun tullin uudeksi huumekoiraksi.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle