Haista huume!

« Kelvoton joogamestari heräilee | Kun työ on leikkiä, siihen ei kyllästy »

Huumekoiraa ei huijata kahvilla

Aihe Uncategorized, 3.4.2008 12:52, Anne Savolainen

 88677732.jpg

Pieni, musta kuono nuuhkii rengasrivistöä, häntä viuhtoo villinä ja pieni koira lähes tärisee innostuksesta, kun auton renkaan alta löytyy huumekätkö.
– Kätkö on suljetussa pullossa, joten pitäisi kestää kauan, ennen kuin haju tulee läpi. Wilma löytää kuitenkin melkein heti, ohjaaja Jari Kuusisto taputtaa ja kehuu suojattiaan.
Wilman koulutus jatkuu, ja etsiminen on edelleen hellyydenkipeän koiran suosikkipuuhaa. Onnistunut harjoitus palkitaan palloleikillä, jonka päätteeksi koira päätyy tönäisemään kyykyssä olevan ohjaajansa selälleen nurmikolle.
– Joskus 23 kiloa voi tuntua paljolta, Kuusisto nauraa koiraansa silmiin katsoen.

Kaksikolla on takana taas kolmen viikon koulutusjakso Kirkkonummella. Parivaljakon pitäisi olla nyt kahden viikon työharjoittelussa, mutta juoksuaika pitää koiraneidin sivussa tositoimista.
– Juoksu alkoi viimeisenä kurssipäivänä, ja kun tulimme kotiin, toisella koirallani Maxilla oli myös juoksuaika, Kuusisto nauraa elämäänsä tyttökoirien valtaamassa huushollissa.
Max, joka on Wilmaa vanhempi, otti nuoremman koiran hoivattavakseen.
– Wilma tykkää hoivaamisesta, joten siinä ne ovat samassa kasassa ja hoitavat toisiaan, Kuusisto kertoo ja silittää samalla Wilmaa.
Juoksuaika ei kuitenkaan estä harjoittelua, mutta työnteon se estää. Siksi Wilmalla on edessä sterilointi ensi syksynä.

8867782.jpg

Huumekoiraksi kasvaminen edellyttää lukemattomia harjoituksia. Jatkuvat toistot kehittävät, ja harjoituksissa pitää joka kerta olla hauskaa, ettei kiinnostus kuole. Wilmalla ei ole sitä pelkoa, sillä koira on täynnä keskittynyttä energiaa heti, kun Kuusisto sanoo taikakomennon: Etsi.
Harjoituksissa kohde löytyy aina. Kuusisto tietää, että tositilanteessa käskyä ei edes tarvita, jos tuttu tuoksu tulee nenään vaikka iltalenkillä. Metsästysvietti on metsästyslinjaisella Wilmalla vahva. Toistaiseksi iltalenkit ovat sujuneet ilman töihin ryhtymistä.

Vasta päättyneellä koulutusjaksolla huumekoirakoulussa käytiin satamissa, lentokentällä ja postissa. Postissa tullin huumekoirat tutkivat ulkomailta tulevia postilähetyksiä, sekä kirjeitä että paketteja.
– Kirjesalaisuus on Suomessa tiukka, joten koira on hyvä siinä hommassa: koira ei osaa lukea, Kuusisto virnuilee.
Suomeen saapuvan postin määrä on valtava, mutta koira käy tarkalla kuonollaan suuren määrän postia nopeasti. Jos koira ilmaisee, että postin joukossa on jotain epäilyttävää, paikalle haetaan toinen huumekoira. Jos toisenkin tarkkakuonon mielestä postilähetys sisältää arveluttavaa materiaalia, viranomaiset ryhtyvät jatkotoimiin.
Elokuvissa huumekoiria huijataan piilottamalla huumausaineet kahvin joukkoon. Oikeassa elämässä se ei onnistu.
– Huumekoira haistoi jo matkailuauton ulkopuolelta sisälle kaappiin kahvirasiaan piilotetun kannabiksen, Kuusisto kertoo.

Yksi Vastaus artikkeliin “Huumekoiraa ei huijata kahvilla”

Anne: 4.4.2008 kello 7:52

Tätä hurmaavaa ammattitaitoista kaunotarta olen kerran päässyt näkemään livenä työssään Turun lentokentällä. Kiva lukea tätä blogia ja seurata Wilman elämää ja kehitystä, kiitos!

Kommentoi

Haista huume!

  • Labradorinnoutaja- pennun kasvu ja koulutus Turun tullin uudeksi huumekoiraksi.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle