Haista huume!

« Aikuinen nainen | Kelvoton joogamestari heräilee »

Wilman osaaminen maksoi ohjaajalle kermakakun

Aihe Uncategorized, 16.1.2008 12:24, Anne Savolainen

Tullilaitoksen koirakoulussa Kirkkonummella viipottaa tällä viikolla viisi huumekoiraksi aikovaa nuorta labradorinnoutajaa. Yksi viidestä on Wilma, joukon selvästi siroin ja pienikokoisin koira. Perjantaina ratkeaa, onko Wilma niiden joukossa, jotka aloittavat varsinaisen erikoiskoulutuksen helmikuun lopussa.

Wilma löytää ohjaajan heittämän patukan noutajan vaistoilla nopeasti.

Tilanne näyttää varsin lupaavalta, sillä Wilman taitavuus maksoi koirastaan ylpeälle ohjaajalle Jari Kuusistolle viime viikolla kermakakun. Reippaan tyttökoiran hajuaisti paljasti matkustajan lompakosta pienen huumausaine-erän, hyvissä ajoin ennen virallisen erikoiskoulutuksen alkua. Kermakakun ostaminen työkavereille ei Kuusistoa harmittanut, päin vastoin. Hetki oli ohjaajalle tärkeämpi kuin Wilmalle, jolle huumeiden löytäminen on osa ohjaajan tekemää peruskoulutusta ja samalla sitä kaikkein hauskinta leikkiä.

Viikon aikana noin vuoden ikäisten koirien soveltuvuutta mitataan monin tavoin. Koirat ja ohjaajat käyvät kauppakeskuksessa totuttelemassa erilaisiin pintoihin. Huumekoiran on pysyttävä toimintakykyisenä liukkaallakin alustalla, ja samalla katsotaan koirien suhtautuminen korkeisiin paikkoihin sekä ihmisvilinään. Joskus nuori koira ei läpäise alan soveltuvuustestejä, ja silloin koiralle joudutaan etsimään uusi käyttötarkoitus. Sellaistakin tapahtuu, että huolekkaasta valintaprosessista huolimatta koiran terveydessä on ongelmia. Esimerkiksi luustossa havaittu vika edellyttää rauhallisempaa elämää, kuin huumekoiran toimelias arki tarjoaa. Silloin koiralle etsitään hyvä koti, jossa on koiralle sopiva kolo sohvalla. Halukkaita sijoituskoteja on jo jonoksi asti.

Wilma on tottunut poseeraamaan kameroille, mutta joskus salama häikäisee silmät kiinni.

Tiistaina aamulla Wilma joutui pimeäkokeisiin, jossa harjoituslatoon oli laitettu mörköjä. Heiluvat pressut eivät toimeliasta tyttöä häirinneet, vaan etsintätehtävä onnistui hyvin. Samoin iltapäivän harjoituksessa kirjoituspöydän alasokkeliin lasipurkissa piilotettu huumelasti löytyi muutamassa sekunnissa. Wilma on selvästi omalla alallaan: toiminta on sille ominaista, ja tehtäviin lähdetään häntä iloisesti viipottaen. Vain silloin, jos ohjaaja Kuusisto ei lähde liikkeelle tarpeeksi nopeasti, Wilma vinkuu malttamattomasti. Silti vapaalla kaikkia mielellään pusuttava leikkisä tyttö on rauhallinen ja vakavamielinen ammattilainen heti, kun työtehtäviä harjoitellaan.

Vilkas, lempeä ja sosiaalinen Wilma on löytänyt koirakoulusta jo poikaystävänkin, ansaittuja eläkevuosiaan viettävän bordercollie Tarmon. Tarmo on koirakoulun opettajan koira, ja viettää runsaasti aikaa koululla. Tarmo päivystää hievahtamatta Wilman ja Kuusiston huoneen oven takana, kun Wilma on sisällä. Heti, kun Wilma ja Tarmo pääsevät yhteen, alkaa riehakas pussailu ja halaaminen. Suhteelle ei ole luvassa surullista loppua, sillä tullin koirakoulun rehtori Ari Nieminen kertoo, että toistaiseksi Wilman eteneminen varsinaiselle kurssille näyttää hyvältä. Suhde saanee siis jatkua, sillä koirat ja ohjaajat viettävät viikon koirakoululla joka vuosi kertausharjoituksissa.

2 Vastausta artikkeliin “Wilman osaaminen maksoi ohjaajalle kermakakun”

Maria: 20.1.2008 kello 23:31

Ihana lukea ja katsoa koiraa ja lukea sen ja kouluttajansa onnistuneesta yhteistyöstä.
Perhe on varmaan täysillä mukana, vaikka se vaatii paljon ponnisteluja, niin eläimen ystävyys ja ystävällisyys sekä sen palveluhalukkuus isännälleen, on suoraan verrannollinen siihen millaisessa ympäristössä se elelee.

ubs: 26.1.2008 kello 12:12

Härligt att läsa om Vilma nästa gång blir en Prinssestårta med vänlig hälsning Vivi med matte och Vilma kissan

Kommentoi

Haista huume!

  • Labradorinnoutaja- pennun kasvu ja koulutus Turun tullin uudeksi huumekoiraksi.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle