Haarukassa

« Se on kerrasta poikki | Torilla tavataan! »

Oikeat mitat

Aihe Ei luokittelua, 17.5.2010 10:55, heli.nieminen

Ruuanlaitossa voi säveltää miten tahtoo, mutta leivonta on tarkkaa puuhaa. Mittavirheet, summittaisuus, liian kuuma tai kylmä uuni, ja lopputulos on jotain ihan muuta kuin piti.

Näin sanoo vuorollaan melkein jokainen keittiömestari ja keittokirjan kirjoittaja. Sama asia nousi esille myös kun vierailimme vapun korvilla Maku-lehden toimituksessa viiden muun maakuntalehden ruokasivujen tekijöiden kanssa.

Maku-lehden toimituspäällikkö Helena Saine-Laitinen painotti sitä, miten lehden leivontareseptiikkoja laadittaessa käytetään aina tasamittoja ja mittasarjaa, ei keittiön laatikostosta löytyviä lusikoita.

Jos et ole kokeillut, niin kannattaa joskus kokeilla: monen ruokailuvälinesarjan pikku- ja ruokalusikka on noin puolet, tai jopa vain kolmasosa siitä mitä leivontaan tarvittava tee- tai ruokalusikallinen on. Ei siis ihme, jos kakku ei nouse, jos leivinjauhetta on vain kolmannes siitä mitä pitäisi.

Olemme Suomessa tottuneet käyttämään leivonnassa vetomittoja, eli juuri desilitroja ja ruokalusikallisia. Ulkomaisissa keittokirjoissa taas on usein ainesten määrät grammoina. Tätä tapaa suosivat myös keittiömestarit. Homma voi tuntua turhalta hifistelyltä, mutta oikeasti siinä on järkeä. Eri jauhot ovat eri painoisia, ja vaikkapa avatusta margariinipaketista on melko vaikea arvioida, paljonko on 80 grammaa.

Itse ostin keittiövaa’an vasta pari vuotta sitten, mutta enää en luopuisi siitä mistään hinnasta. Käytän usein paria keittokirjaa, joissa reseptit ovat grammoina, ja punnitsen ainekset tunnontarkasti. Huolellisuuden myötä lopputulokset ovat parantuneet merkittävästi, etenkin kun käytän etupäässä gluteenittomia jauhoja, ja ne saattavat olla painuneet kasaan paketissa. Silloin desimitalla ei välttämättä saa oikeaa lopputulosta.

Pieni tarkkuus: oikeat, tarkat mitat, huoneenlämpöiset aineet, ohjeiden noudattaminen ja paistotuloksen tarkkailu johtavat mitä todennäköisimmin onnistuneeseen lopputulokseen tai ainakin sellaiseen, jonka ei pitäisi olla pahasti epäonnistunut. Jos on, sitten voi jo syyttää reseptiä.

2 Vastausta artikkeliin “Oikeat mitat”

Arde: 26.5.2010 kello 19:39

Varsinkin noitten mittalusikoiden käyttö on kyllä parantanut tuotosten onnistumisprosenttia melkoisesti, mutta vaakaa pidän kyllä edelleen vähän hifistelynä :P

heli.nieminen: 28.5.2010 kello 14:44

Heh, sitä se ehkä onkin! Ei kannata kokeilla, voi vaikka jäädä siihen punnitsemiseen vielä koukkuun :)

Kommentoi

Heli Nieminen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimittaja ja Ruokasivun tuottaja. Ruoka on ihanaa, ja siitä kirjoittaminen mielenkiintoista. Työn suola ovat kohtaamiset alan ammattilaisten ja muiden ruuasta innostuneiden kanssa.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle