Haarukassa

« Ruokahuijauksia joka lähtöön | Kokkausta sokkona »

Mahdoton kasvistehtävä?

Aihe Ei luokittelua, 10.3.2010 12:00, heli.nieminen

Päivässä tulisi syödä puoli kiloa kasviksia. Ei siis pelkkää vihreää salaattia, vaan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja yhteensä. Kaikki lasketaan, myös kalakeitossa olevat porkkanan ja sellerinpalat, lihapadan kasvikset ja marjakeitto. Mutta ei perunoita.
Äkkiseltään puolen kilon tavoite ei tunnu suurelta – sellaisena päivänä jolloin syö hyvin ja terveellisesti. Mutta mahtuu viikkoon helposti mustiakin päiviä, jolloin tavoitteesta jää kauas.
****
Syömisiään voi testata kasvistestillä. Se antaa hyvää osviittaa, vaikka vaihtoehtoja ei ole kovin paljoa, ja joidekin asioiden arvioiminen on hankalaa. Mitä esimerkiksi tarkoittaa ”kurkkuviipale”, siis sellaista pyöreää, ohutta siivuako? Entä jos kurkusta on leikattu pitkittäin paksuja tikkuja – montako siivua se sitten vastaa? Tai jos on syönyt suuren lounassalaatin, montako salaatinlehteä se on mahtanut sisältää?
No, niin tai näin, kyllä testillä suuntaa-antavan hahmotuksen omasta tilanteestaan saa. Testin tekijälle vinkkinä, että numerot kannattaa syöttää suoraan kenttään, ei kikkailla ylä- ja alanuolilla, koska ne tarjoavat lukemia desimaaleina. On turhauttavan hidasta veivata 0,1 kurkkusiivusta kuuteen siivuun nuolen avulla.
***
Testasin omia ruokailutottumuksiani parin päivän ajalta, kotona ollessani punnitsin kasvikset keittiövaa’alla. Huomasin, että kuorittu appelsiini on jo noin 100 grammaa, eli viidennes päivän tarpeista.

Sattumalta söin molempina päivinä lounaaksi suuren salaatin, jossa oli paljon kasviksia, ja sillä pääsin jo aika mainiosti tavoitteeseen kiinni. Eri asia olisi ollut, jos olisi tullut pistäydyttyä naapurikorttelin kiinalaiseen ja mätettyä lautaselle paistettuja nuudeleita, riisiä ja friteerattua kanaa. Ok, onhan ko. paikan kastikevaihtoehdoissa runsaasti kasviksia, mutta kyllä painotus jää helposti raskaamman ruuan puolelle.
Kun teen töitten jälkeen perheelle ruokaa, pilkon usein suurelle vadille vaihtelevasti kasviksia. Maanantaina laitoin tarjolle kurkkua, salaattia, appelsiinia, päärynää, kirsikkatomaatteja, luumuja ja salaatinlehtiä. Punnitsin vadin tyhjänä ja sitten täytenä ja olin aika yllättynyt, kun kasvisten yhteispaino oli 627 grammaa.
Kun mutustimme sen tyhjäksi melko tarkkaan kolmeen pekkaan, jokaiselle riitti aika mukava määrä.

****
Testipäivien opetus: puoleen kiloon päästäkseen ainakin minun täytyy tosissaan tehdä töitä ja nähdä vähän vaivaa. Muistaa ostaa kaupasta riittävästi kasviksia ja yrittää sisällyttää niitä joka ikiseen ateriaan.
Jos aamupalaksi tulee otettua pelkkää jugurttia, lounaaksi lämmitettyä mikrossa riisiä ja kanapihvi ja välipalaksi haettua alakerran kahvilasta juustoleipä, illaksi jää liikaa kirittävää ja päivän saldo ei taatusti tule likimainkaan täyteen.

Kommentoi

Heli Nieminen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimittaja ja Ruokasivun tuottaja. Ruoka on ihanaa, ja siitä kirjoittaminen mielenkiintoista. Työn suola ovat kohtaamiset alan ammattilaisten ja muiden ruuasta innostuneiden kanssa.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle