Haarukassa

« Turkulaisia perinneherkkuja, eli siis mitä? | Mahdoton kasvistehtävä? »

Ruokahuijauksia joka lähtöön

Aihe Ei luokittelua, 1.3.2010 10:49, heli.nieminen

Kenkäplankkia oliiveihin, tavallista öljyä extra virgin oil -pulloihin ja niin edelleen.
Ruokahuijaukset olivat teemana viime viikon lopulla pidetyssä kahdeksannessa pohjoismaisessa elintarvikevalvontakonferenssissa Reykjavikissä, Islannissa.
Ruokatiedon välittämässä uutisessa Islannin teollisuusliiton SI:n edustaja Ragnheiður Héðinsdóttir kertoi esimerkkejä eri kategorioiden väärennöksistä.
Rankinta sarjaa ovat hengenvaaralliset ja rikolliset huijaukset, kuten allergeenitiedon pois jättäminen elintarvikepakkauksista, mustan kenkälankin käyttö oliivien värin tehostamiseen, ihmisravinnoksi kelpaamattoman lihan myynti ruuantuotantoon ja terveystarkastustodistusten väärentäminen.
Hintaväärennos-kategoriaan kuuluu esimerkiksi tavanomaisen ruuan myyminen luomuna, peruskasviöljyn markkinointi parhaana extra virgin –öljynä tai väärän kalalajin kauppaus arvokalana.
Viimeisenä tulevat valheet: esimerkiksi että tuote ei sisällä kolesterolia tai natriumglutamaattia – vaikka sitältääkin. Alkuperämaata koskevat huijaukset kuuluvat myös tähän ryhmään.

***
Juttelin Turun Kauppahallissa lihaliike Reino Jokisen yrittäjän Jari Heinosen kanssa viime viikolla, ja hän kertoi että eräs lehtitoimittaja kysyi häneltä taannoin mielipidettä liimalihasta, eli siitä että siivutettuja täyslihapaloja liimataan fosfaattien ja lisäaineiden avulla, ja saadaan näin ”jämäpaloista” näyttävää myytävää.
Heinonen ei ollut koskaan kuullutkaan asiasta, mutta oli pöyristynyt koko ajatuksesta. Hänen mielestään on käsittämätön ajatus vedättää asiakasta moisella tavalla. Ei tulisi meillä kuuloonkaan, Heinonen sanoi.

***
Ruokahuijaukset ovat vaarallinen asia. Vaikka ehkä Suomessa vältymme räikeimmiltä tapauksilta, tällaiset kertomukset varmasti nostavat entisestään paikallisen ja lähiruuan arvoa – samoin luotettavien tavarantoimittajien ja kauppiaiden. Kun ruoka ostetaan tutulta tuottajalta ja tutulta kauppiaalta, voidaan luottaa siihen, että lautaselle tulee sitä mitä pitääkin.

Kommentoi

Heli Nieminen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimittaja ja Ruokasivun tuottaja. Ruoka on ihanaa, ja siitä kirjoittaminen mielenkiintoista. Työn suola ovat kohtaamiset alan ammattilaisten ja muiden ruuasta innostuneiden kanssa.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle