Formulablogi

« Tekemisen meiningillä | Kasinon kaipuuta »

Kolme voittajaa

Aihe F1, 26.2.2015 0:20, heikki.kulta

Suomen passin omistavien kolmen F1-kuljettajan näkymät ovat kirkkaat alkavalle MM-kaudelle. Itse asiassa jopa kirkkaammat kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Ainakin Kimi Räikkönen hinautuu entiselleen. Viime vuoden pohjanoteerauksen jälkeen Kimi voi vain parantaa. Nyt kun myös rinnalla positiivisena kirittäjänä on mieluisin mahdollinen tiimikaveri Sebastian Vettel, Ferrari näyttää palaavan palkintotaistoon jopa nopeammin kuin saattoi toivoa.

Valtteri Bottas hioo kynsiään lopulliseen läpimurtoon huipulle eli GP-voittajien kerhoon. Williamsin uuden auton kilpailukykyisydestä Mercedekseen verrattuna ei vielä ole täyttä varmuutta, mutta viikonloppuna sekin selviää. Viime vuoden perusteella niin Bottas kuljettajana kuin FW37 autona ovat taas hieman parempia sitten viime kauden.

Nico Rosberg hävisi kaksintaistelun mestaruudesta kismittävällä tavalla erityisesti Singaporen ja Abu Dhabin teknisiin vaikeuksiin. Nyt mitataan sitten Saksaa edustavan Rosbergin suomalaisen puolen sisu. Ainakin testien perusteella Nico on huomattavasti paremmin sinut uuden kauden kanssa kuin henkilökohtaisista murheista kärsivä maailmanmestari Lewis Hamilton.

Jotta tämä blogi ei jäisi pelkästään suomalaiskansalliseksi toiveajattelukseni, pyysin paria kokenutta kollegaa myös arvioimaan näiden kolmen kuljettajan mahdollisuudet ajaa kisavoitoista tänä vuonna.

Sky Sportsin Ted Kravitz muistutti englantilaisten näkemyksen, että Hamiltonin voi päihittää vain Hamilton itse. Siis jos mestarin henkinen kantti ei ole ihan timanttia, hänen suoritustasonsa voi madaltua dramaattisella tavalla.
– Nico Rosberg voittaa tällä kaudella kisoja aivan varmasti. Erittäin mieluusti näkisin myös Kimi Räikkösen voittavan vielä lisää kisoja. Valtteri Bottaksen kohdalla mielestäni on sitten vielä tietyt kysymysmerkit, Kravitz puntaroi.

– Voimasuhteet viime kaudesta näyttävät muuttuneen siinä suhteessa, että vaikka Mercedes onkin edelleen muiden edellä, Ferrari näyttää parantaneen Red Bullin ohitse.

– Olen erittäin vaikuttunut tavasta, millä Rosberg on noussut siitä pahasta pettymyksestä, jonka koki hävittyään mestaruuden . Mielestäni Lewis on edelleen parempi kuski kuin Nico, mutta talvitesteissä Nico on näyttänyt olevan paremmalla tuulella ja entistä parempi myös radalla. Nähtäväksi jää, miten Lewis saa henkisen puolensa viime kauden tasolle.

– Ferrarilla virallinen tavoite on voittaa kaksi kisaa. En olisi yllättynyt, jos talli ottaa ne, enkä olisi yllättynyt, jos ainakin toinen tulisi Kimin ajamana. Kimi on ollut aivan Sebastian Vettelin vauhdissa, ja näyttää ihan eri kuskilta kuin viime vuonna, Kravitz kiittelee.

– Minun mielessäni Kimin arvostus nousi vielä entisestään, kun Ferrari virallisestikin vahvisti, että viime vuoden auto ei sopinut lainkaan hänen ajotyylilleen, eikä sitä pystytty muuttamaan koko kauden aikana. Ihailen Kimin hilittyä käytöstä olla missään kohtaa valittamatta tilannetta.

– Kuka tahansa muu kuljettaja olisi jossain kohtaa selitellyt medialle, että vaikka Fernando Alonso näyttää tuhonneen  hänet, se johtuu siitä, ettei autoa ole pystytty muuttamaan sellaiseksi, mitä kumpikin kuski pystyisi ajamaan kunnolla. Hiljaa pysynyt Kimi oli koko ajan hyvin lojaali Ferraria kohtaan. Siitä tulee rutkasti respektiä nyt jälkikäteen.

– Valtteri Bottas on minulle vielä kääntämätön kortti. Vuosi sitten meillä oli show, jossa kysyin yleisöltä, odottavatko he Williamsin voittavan kisoja. Moni nosti kätensä, ja odotukset olivat kovat. Olinkin pettynyt, kun sitä voittoa ei tullut. Itävallassa ja Abu Dhabissa se oli lähellä.

– Kyllä Valtteri voi voittaa. Hän on kisoissa loistavan tasainen. Mutta ennen kuin tiedämme sen varmuudella, haluaisin nähdä Valtterin taistelevan aggressiivisesti kärkipaikasta. Sitä hän ei vielä ole tehnyt kisoissa. Jos tänä vuonna niin tapahtuu, se poistaa viimeisenkin epäilykseni hänen suhteensa, Kravitz pohdiskelee.

Brasilialaistoimittaja Livio Oricchio hymähtää, kun kysyn mielipidettä kolmesta suomalaiskuskista.

– Nico Rosberg? Onko hän suomalainen? No, hyvä on. Nico voittaa tänä vuonna monta kisaa. Vaikka Mercedes olisi tullut mukaan viime vuoden autollaan, he olisivat yhä kärjessä. Nyt uudella autolla he ovat muita entistä enemmän kauden alussa. Myös Ferrari ja Red Bull ovat parempia kuin viime vuonna, ja ne kilpailevat sitten Williamsin kanssa, kuka on kolmantena palkintopallilla kahden Mercedeksen kuljettajan jälkeen.

– Nico on tehnyt minuun vaikutuksen tavalla, jolla on tullut talvitesteihin. Hän on vihaisempi kuin viime vuonna. Teillä suomalaisilla taisteluhenkeä kutsutaan sisuksi. Uskon, että Nicolla on nyt tuota sisua todella paljon taistellaakseen mestaruudesta entistä rajummin, kehuu Oricchio.

– Valtteri Bottas on myös ilmiselvä voittajakuski. Pidin häntä ennen viime vuotta vain hyvänä kuljettajana. Nyt pidän häntä erittäin hyvänä kuljettajana. Hän on älykäs, tietää tarkkaan, mitä tekee, erittäin määrätietoinen, eikä tee virheitä. Hän on myös nopea ja erittäin sitoutunut tiimiinsä. Hänellä on kaikki voittajakuskin ainekset.

– Olen myös suuri Kimi Räikkönen -fani. Jos Kimillä on hyvä auto – kuten nyt näyttää olevan – hän pystyy tekemään taas mitä vaan. Sebastian Vettel kertoi minulle lyhyessä haastattelussa Kimin kiittäneen Ferraria huomattavasti paremmaksi autoksi kuin viime vuonna ja olevan siitä aivan innoissaan. Sellaisen kuuleminen stimuloi odottamaan Kimiltä erittäin hyvää kautta – ehkä samanlaista kuin hänellä oli Lotuksella 2012, brasilialaistoimittaja hymyilee.

En siis ole yksin suomalaisine menestystoiveineni!

4 Vastausta artikkeliin “Kolme voittajaa”

Killeri: 27.2.2015 kello 7:01

Olen sitä mieltä että antaa Nicon olla saksalainen, vaikka onkin Keken poika ja suomenpassin omaava. Haastatteluissakin aina vaivaantuu kun jollakin tavalla viitataan suomalaiseksi tai suomalaiskuskiksi.
Kausi muuten tulee olemaan huippu jännä ainakin näitten testien perusteella mitä on nähty.

Ghostface: 27.2.2015 kello 9:36

Hienoa lukemista, Keep up the Good work Heikki!

Bitter: 27.2.2015 kello 18:43

Mielenkiintoinen kausi tulossa, tosin Mercedes vaikuttaa edelleenkin olevan edellä muita.
Kiitos Heikille todella hyvistä ja asiantuntevista F1 artikkeleista ja jutuista!
Suomen ykkönen 6-0 ja ihan maailmankin kärki tasoa. Itse seuraan laajasti F1 uutisia netistä, suosikkini ovat Heikki Kulta ja James Allen.

maikkarin kauhu: 1.3.2015 kello 9:50

todella hyvä blogi!! kiitos siitä heikki! näin testien loputtua teeppäs juttu formuloita seuraavalle yleisölle siitä kuinka tallit yleensä pimittää vauhtiaa ja millä kaikilla eri keinoilla.muullakin tavoin kun polttoaine määrällä. eilenkin ferrari teki sitä hyvin kisa simultaanissa jos huomasitte. ja se tekee taas testien analysoimisen hiukan vaikeammaksi.

Kommentoi

Heikki Kulta

  • Heikki Kulta on TS:n formulatoimittaja, joka kirjoitti ensimmäisen F1-juttunsa 1978 ja on tehnyt juttuja ja haastatteluja Suomen kaikista F1-kuljettajista Leo Kinnusesta Valtteri Bottakseen. Hän on raportoinut paikan päältä liki 300 Grand Prix -kisaa mm. Mika Häkkisen ja Kimi Räikkösen ratkaisevat mestaruuskisoista. Ensimmäisen kerran Kulta toimi varikolla median edustajana San Marinon GP-kisassa Imolassa 1983.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle