Formulablogi

« Kimi & Sebastian | Tekemisen meiningillä »

Hänen majesteettinsa

Aihe F1, 30.11.2014 21:13, heikki.kulta

Viimeiset 15 vuotta olemme puolileikillään taittaneet peistä keskenämme toimittajaveljeni Jonathan Noblen ja muutaman muun brittitutun kanssa suomalaisten ja englantilaisten kuljettajien mestaruusnäkymistä. Ehdin jo johtaa sitä kisaa 3-0, mutta nyt meillä molemmilla puolilla on kolme mestaruutta.

Maanantaiaamuna heräsin aamuvarhaisella Abu Dhabin hotellissani ja kiirehdin Mercedeksen kutsumaan mestari Lewis Hamiltonin lehdistötilaisuuteen läheiseen kylpylä- ja golfkeskukseen.

Noble oli parin muun Autosportin toimittajan kanssa jo paikalla, ja tuli pyörittelemään päätään, että nyt olen ihan väärässä tilaisuudessa. ”Täällä ei puhuta sanaakaan suomea, eikä sanaakaan suomalaisista”, kaverini kujeili, kun yleensä kysymykseni ovat sivunneet suomalaiskuskeja.

Mutta kuinkas kävikään.

Noblen esittämän kysymyksen jälkeen Mercedeksen lehdistövastaava Bradley Lord tarjosi kysymysvuoron salin ainoalle suomalaistoimittajalle.

Onnittelin Hamiltonia englanniksi – ja hän vastasi suomeksi ’KIITOS’.

– Enpä odottanut näkeväni sinua täällä, Hamilton päivitteli ja myönsin, etten itsekään osannut varautua tähän. Kysyin hieman kautta rantain Kimi Räikkösen voittamaan mestaruuteen päättyneestä kaudesta 2007 verrattuna tähän loppuhuipennukseen.
Hamilton vastasi hyvin seikkaperäisesti ja se siitä. Mutta Noble sai kuitenkin näpeilleen. Mestari puhui tilaisuudessa suomea ja suomalaisista.

Hamilton ajoi loistavan syksyn ja mestaruus meni hänelle täydestä ansiosta, vaikka ainahan eniten pisteitä kerännyt on tittelinsä väärtti.

Kumpi sitten oli parempi mestari – neljä edellistä titteliä kerännyt Sebastian Vettel vai Hamilton?

Tanskalainen pitkän linjan toimittajaveteraani Peter Nygård saavutti Abu Dhabissa 500 Grand Prix -kisan rajapyykin. Esitin kysymykseni ensin hänelle.

– Yhteistä kummallekin on, että hehän voittivat mestaruudet sarjan parhaalla autolla. Mutta kumpi on vahvempi? Hamilton on mielestäni heistä yhdellä kierroksella nopeampi, mutta Vettel on kuljettajana kuitenkin täydellisempi, koska hän on loppupeleissä henkisesti Hamiltonia vahvempi kilpailija.

– Toisaalta tämä kausi todisti myös Hamiltonin kasvaneen valtavasti henkiseltä vahvuudeltaan. Jos entinen Lewis olisi hävinnyt avauskisan tallikaverilleen Nico Rosbergille, niin kuin Australiassa kävi, se olisi tuhonnut hänet koko vuodeksi. Nyt hän tuli takaisin entistä vahvempana ja oli sitä varmempi, mitä pidemmälle sarja eteni, Nygård hehkutti.

Italialaisen La Gazzetta dello Sport -lehden konkari Pino Allievi kiitteli myös Hamiltonin henkistä kanttia vahvan vauhdin ohella.

– Kun voittaa 11 kisaa tallikaverin viittä vastaan, ei ole kahta kysymystä, kummalle titteli kuuluu. Tämä oli moninkertaisesti ansaitumpi mestaruus Hamiltonille verrattuna vuoteen 2008. Hänestä on vuosien mittaan kasvanut huomattavasti kypsempi huippukuljettaja, joka on enemmän tasapainossa itsensä kanssa kuin koskaan aiemmin.

Sveitsiläinen Blick-lehden pitkän linjan reportteri Roger Benoit katsoi, että vertailussa Vetteliin Hamilton on parempi, kun autot toimivat moitteetta.

– Mutta jos auto hajoilee, Lewis on enemmän pulassa kuin vaikkapa Vettel tai Rosberg. Niki Lauda sanoikin osuvasti, että Hamilton on vahvin mestari autossa, kun kaikki hänen ympärillään on harmoniassa. Silloin hänen aggressiivisuutensa radalla tuo palkinnon. Rosbergin onkin syytä toivoa, että ensi vuoden Mercedes ei olisi ihan näin luotettava. Silloin hänen mahdollisuutensa paranisivat.

Ranskalaisen L’Equipe -lehden Frederic Ferret povaa, että ensi vuonna Hamilton ei pääse näin helpolla tallikaveriaan vastaan.

– Täytyy muistaa, että Nico on sarjan paras oppija. Hän ei yleensäkään voita heti ensimmäisellä kaudella. GP2 oli siinä suhteessa poikkeus. Nicolla on ansiokas kyky ottaa opiksi virheistä ja tulla takaisin entistä iskuvoimaisempana. Kun tappio tuli tällä lailla ERS-rikon vuoksi, hän tietää, ettei tehnyt mitään väärin. Siinä on hyvä pohja lähteä rakentamaan yhä parempaa ensi kautta.

Daily Mailin toimittaja Jonathan McEwoy odottaa kiinnostuneena, miten toinen mestaruus vaikuttaa Hamiltonin suosioon kotimaassaan.

– Lewis on jakanut mielipiteitä aina. Yleisesti ottaen hän ei ole koko kansan rakastama tähti samalla lailla kuin vaikkapa Nigel Mansell oli. Elämäntyylissä on jotain, mistä kaikki britit eivät pidä. Hän on asunut Monacossa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa, eikä ole maksanut veroja Britanniaan, mikä sekin hänen kohdallaan on koettu kansasta erottavaksi tekijäksi.
– Uskon kuitenkin, että tämä mestaruus antaa hänen suosiolleen uutta nostetta. Se tuli reilulla tavalla ja todella ansaitusti. Se on arvokas mestaruus ilman jossitteluja, McEwoy muistuttaa.

Se tästä kaudesta.

Mitä suomalaisvinkkelistä on lupa odottaa vuodesta 2015?

7 Vastausta artikkeliin “Hänen majesteettinsa”

Ismo: 1.12.2014 kello 12:34

Minun laskujeni mukaan Suomella on 3 maailmanmestaria, mutta 4 maailmanmestaruutta.

heikki.kulta: 2.12.2014 kello 10:57

Tarkennukseksi kyse on mestaruuksista viimeisen 15 vuoden ajalta, kun olen tuntenut nuo brittitoimittajat paremmin. 2007 jälkeen tilanne oli 3-0, nyt 3-3.

Kohto: 2.12.2014 kello 20:30

Mielestäni nämä puheet Hamiltonista vahvana kuljettajana yhdellä kierroksella, ovat hieman ehkä vanhahtavia. Rosberg nimittäin päihitti Hamiltonin kirkkaasti aika-ajoissa. Olisi mielenkiintoista joskus saada jonkinlainen arvio siitä, mahtoiko Rosberg säätää autonsa enemmän yhdelle kierrokselle, koska Hamilton vaikutti vahvemmalta kisoissa.

Mielestäni Hamilton tällä kaudella oli vahvempi kuljettaja. Mersu oli niin ylivoimainen auto, että molemmat tallin kuljettajat taistelivat lähinnä toisiaan vastaan. Tämä hyödytti selvästi Hamiltonia. Hän olisi mielestäni kärsinyt huomattavasti enemmän, jos muista autoista olisi ollut enemmän vastusta. Hamiltonille tuppaa tällöin vähän sattumaan ja tapahtumaan. Rosberg on näissä tilaneissa parempi.

Ehkäpä Rosbergin kannattaakin ensi kaudeksi toivoa, että muut tallit saisivat ainakin jonkin verran Mersua kiinni auton kehityksessä. Tällöin kisat muodostuisivat myös Mersu-kuskeille monimutkaisemmiksi ja taktinen osaaminen sekä harkitsevuus ajossa korostuu enemmän.

Kohto: 4.12.2014 kello 22:43

Jatkan vielä aiheesta hieman.

Hamiltonin mestaruutta hehkuttaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että Rosberg menetti teknisiin ongelmiin varman voiton Britanniassa ja ainakin varman kakkossijan Singaporessa. Tuolloin Hamiltonin ei tarvinnut taistella Rosbergia vastaan lainkaan.

Lisäksi Rosberg menetti turva-auton takia varman voiton Unkarissa. Tuolloinhan Hamilton lopulta sijoittui Rosbergin edelle. Hamiltonkin toki menetti kisan Australiassa puhtaasti teknisiin ongelmiin ja oli ongelmissa Unkarin aika-ajoissa tekniikan takia.

Abu Dhabin päätöskisassa kaikki muistavatin Rosbergin kohtalon. Hamiltonin voitto ei siis olekaan kovin ylivoimainen, kun otetaan huomioon Rosbergin keskeytykset tekniikan tai huonon tuurin takia.

Kuten sanoin jo aiemmassa kommentissa, mielestäni Hamilton ansaitsi mestaruuden. Ylivoimainen hän ei kuitenkaan ollut. Hyvällä tuurilla Rosberg olisi voinut yhtä hyvin voittaa mestaruuden.

Mauno Ahonen: 5.12.2014 kello 23:26

Olipa hyvät analyysit Kohtolta. Itseäni vaivaavat vielä nuo Nicon Schumimaiset temput Monacossa ja Spassa. Niiden sulatus on päänupissani vielä menossa. Siksi olen ollut eka kertaa tyytyväinen Hämäläisen menestykseen.

Jukka: 9.12.2014 kello 22:39

Kohto, Hamiltonilla oli teknisiä ongelmia myös Hockenheimissa, jarrulevyt hajosivat, ja Rosberg voitti. En ole jokaista kisaa analysoinut, mutta fiilispohjalta fiilistellen tekniset ongelmat menivät mersukuskien osalta tasan. Komppaan Maunoa siinä, että Rosbergilla oli muutama epäreilun oloinen hazardiliike, niinkuin muinakin kausina. Toisaalta, takavuosina Hamilton on ajanut välillä tosi härskisti saamatta mitään penalttia, joten puhtoinen ei hänkään ole.

Kohto: 10.12.2014 kello 22:00

Mauno Ahonen: Nicon “tapahtuma” Monacon aika-ajoissa oli hyvin erikoinen. Varsinkin tapahtuman jälkeen Nicon käytös oli mielestäni tyhmää. Hän ikään kuin väkisin juhli paalupaikkaa. Jo kehon kielestä näki, ettei hän riemuitse tosissaan sydämensä pohjasta vaan näyttelee. Nicon olisi pitänyt olla pidättyväinen ja pahoitella tapahtunutta.

Auton datat kuitenkin tutkittiin ja selviä todisteita tahallisesta ulosajosta ei saatu. Ehkä Nico huomasi mutkan menevän pieleen ja tahallisesti laski auton sen jälkeen paikkaan, jossa se esti Hamiltonin nopean kierroksen, ehkä kyseessä oli vain normaali virhe. Emme saa tätä luultavasti koskaan tietää.

Schumin tilanne sen sijaan oli päivän selvä, jopa tavallisesti pidättyväinen Räikkönen sanoi suoraan Schumin tahallaan blokanneen mutkan autollaan. Schumin autohan hädin tuskin liikkui, kun Schumi vielä teki ratilla isoja liikkeitä.

Nicon temppua Spassa en pidä minään temppuna. On mielestäni täysin mahdotonta yrittää jotenkin hallitusti rikkoa oman auton etusiivellä edellä menijän takarengasta. Todennäköisempää taitaa olla, että oma etusiipi hajoaa ja edellä menevä selviää ilman vahinkoja. Kyseessä oli tiukka taistelutilanne, jossa Nico meni ehkä aavistuksen verran liian pitkälle.

Kommentoi

Heikki Kulta

  • Heikki Kulta on TS:n formulatoimittaja, joka kirjoitti ensimmäisen F1-juttunsa 1978 ja on tehnyt juttuja ja haastatteluja Suomen kaikista F1-kuljettajista Leo Kinnusesta Valtteri Bottakseen. Hän on raportoinut paikan päältä liki 300 Grand Prix -kisaa mm. Mika Häkkisen ja Kimi Räikkösen ratkaisevat mestaruuskisoista. Ensimmäisen kerran Kulta toimi varikolla median edustajana San Marinon GP-kisassa Imolassa 1983.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle