Formulablogi

« Palkaton soturi | Arpa on heitetty! »

Halki, poikki ja pinoon

Aihe F1, 26.11.2013 15:22, heikki.kulta

Taas on yksi maratonmaisen pitkä F1-kausi paketissa. Kirjoitan tätä blogia ihan kuin maratontunnelmissakin lennolla Sao Paulosta Pariisiin. Aiheeksi otin – totta kai – kauden kohokohdan valkkaamisen.

 
Näin pitkällä lennolla ymmärtää yhä paremmin Maikkarin kommentaattorina viimeisen kisansa tehneen Mika Salon lonkalta heittämän vastauksen kysymykseeni kauden kohokohdasta.

 
’’Kun paluulento täältä laskeutuu ja olen kotona’’, Salo kuittasi.

 
Toki löysimme nopeasti yhteisen sävelen ihan kausitapahtumistakin:

 
– Pakko on sanoa, että kohokohdaksi jäi Kimi Räikkösen voitto Australiassa. Sebastian Vettel oli niin ylivoimainen, että hyvä, kun joku muukin – ja suomalainen – pystyi edes vähän viemään niitä voittoja häneltä, Salo puntaroi.

– Latteaksihan tämä kausi jäi. Vettel ja hänen autonsa ovat olleet niin ylivoimainen kombinaatio, että monta muuta hyvää suoritusta muilta on jäänyt huomaamatta.

Salo lähtee uusiin haasteisiin, eikä jää kaipaamaan varikkoelämää.

– Eihän tässä mitään vikaa ole, mutta jatkuva matkustaminen kyllä rassaa välillä väkisin.

 

Eniten F1-kisoja kautta aikain ajanut Rubens Barrichello toimi Salon tavoin tv-kommentaattorina kotikisassaan. Brasilialainen pyrki takaisin ensi kauden kisakuskiksi, mutta se jäi haaveeksi.

Entä mikä on hänen mielestään tämän kauden kohokohta?

– Ensinnä täytyy korostaa, että viime kausi oli parempi. Silloin niin monta autoa pystyi voittamaan kisoja ihan loppuun asti. Nyt niin kävi vain Spahan asti. Sanonkin, että MM-taisto Belgiaan asti oli tämän kauden parasta nähtävää. Vettelin ja Red Bullin ylivoima muutti sen tylsäksi loppuosaltaan, Barrichello ruoti.

 

Seuraava kohde on vuoden 1996 maailmanmestari Damon Hill – tv-kommentaattori hänkin.

– Vuoden kohokohta? Heititpä vuoden vaikeimman kysymyksen, Hill pyöritteli päätään.

– Mutta mikä putkahtaa ensinnä mieleen: Nico Rosbergin viikonloppu Monacossa. Se oli mielestäni aivan täydellinen. Kukaan ei pistänyt sitä paremmaksi, joten se käy kyllä kohokohdasta.

 

Hillin tavoin Williamsilla nyt ajava Valtteri Bottas saapasteli ohitse. Kysyin häneltäkin vuoden kohokohtaa, vaikka arvasin jo etukäteen vastauksen:

– Ekat pisteet, ilman muuta. Odotin, että niitä olisi tullut aiemminkin, mutta kun havaittiin, että auto ei ole, mitä odotettiin, tuntui hyvältä sitten saada lopulta edes jotain pisteitä, Bottas totesi.

 

Ettei tule pelkästään kuljettajien valintoja, udellaanpa Jean-Eric Vergnen turkulaiselta kuntovalmentajalta Antti Kontsakselta, mikä hänelle oli vuoden hienoin hetki.

– Ihan tuloksellisesti parhaiten jäi mieleen Jean-Ericin kuudes sija Kanadassa. Se oli Toro Rosson paras tulos sitten Vettelin aikojen tässä tiimissä. Siinä saatiin koko paketti kasaan ja oli kaikin puolin normaali viikonloppu ilman pulmia. Asiat onnistuivat, kuten pitikin.

Vergnen kehitys on kulkenut suunnitelmien mukaan.

– Ehdottomasti. Meillä on ollut vaikea kausi, ongelmia auton kanssa ja huonoa tuuria silloin tällöin. Ei ole mennyt niin hyvin kuin toivottu, mutta onpa kuitenkin menty tosi paljon eteenpäin ja ensi kaudesta voi odottaa yhä parempaa, Kontsas kiitteli.

 

.Ferrarin varikko-ovella päivysti Fernando Alonson kilpainsinööri Andrea Stella.

Mikä jäi kohokohtana hänen mieleensä?

– Voittomme Espanjassa. Se oli tunnelmaltaan kaikkein hienoin. Sen jälkeen täysosumia ei enää tullut. Meillä oli vaikeuksia, mutta voitottomuus ei johtunut niinkään meistä, vaan siitä, miten paljon eräät muut pystyivät parantamaan meihin verrattuna, Stella arvioi.

 

Lotuksen mediavastaava Andy Stobart ei joudu miettimään hitustakaan, kun vastaa jo:

– Voitto Melbournessa oli selvä kohokohta tälle kaudelle. Se tuntui niin hyvältä. Koskaan talvitestien jälkeen ei tiedä tarkkaan, miten hyvä auto on. Tiesimme, että tilanne näytti hyvältä, mutta voitto heti kättelyssä maistui makealta. Siten vältimme edellisen kauden odottelun. Silloin voitto oli monta kertaa lähellä, mutta kesti Abu Dhabiin asti ennen kuin Kimi ajoi ykkösenä maaliin.

 

Vuoden 1997 maailmanmestari Jacques Villeneuve on ensimmäinen, joka nostaa esiin Vettelin ansiot.

– Mielestäni kokokohta on Sebastianin evoluutio – se, miten hän on kehittynyt. Hän on entistä parempi kuljettaja ja ihmisenäkin oppinut lisää. Näyttää, että mitä enemmän hän voittaa, sitä rauhallisempi hän on. Hänelle ei menestys tunnu nousevan hattuun, ja tuollainen kehittyminen on tehnyt suuren vaikutuksen minuun.

 

Siirrytään sitten toimittajajoukon puolelle.

Pitkän linjan Tony Dodkins hieraisee kerran leukaansa ja vastaa nyt napakasti:
– Vuoden kohokohta yhden kuljettajan ja tallin näin täysin hallitsemalla kaudella on, että Romain Grosjean onnistui rikkomaan Red Bull -rintaman Austinissa ja ajamaan kakkoseksi. Läheltä piti, ettei hän olisi pystynyt siihen Japanissakin.

 

TS:n avustaja Luis Vasconcelos liputtaa Vettelille.

– Vuoden kohokohta minulle oli Vettelin ajo Suzukassa. Hän voitti sen kisan, vaikka ei ollut nopein. Hän käytti aivojaan, säästi renkaitaan ja iski sitten. 4-5 viimeistä kisaa Sebastian voitti aina eri tyylillä – ja kaikki ne tulivat ajamalla, mitä vaadittiin juuri siihen tilanteeseen. Suzuka oli ensimmäinen kerta, kun näin hänen himoitsevan kärkeen niin rajusti, mutta samalla hän malttoi mielensä ja ajoi juuri, kuten pitikin voittaakseen.

Pistetään tähän loppuun vielä yksi erilainen kohokohta lisää. Kun Kimin Australian voitto on kohokohtana jo kahteen kertaan, palstanpitäjälle vuoden huippuhetki oli Kimin nousu 13. ruudusta palkintopallille Singaporessa.

Lähtökohtiin nähden – kortisonipiikin voimalla – katuradalla tuollainen nousu ja viime hetken täydellisesti ajoitettu hieno ohitus Jenson Buttonista tarjosivat yhtä hyvän tunteen kuin se Melbournen täysosumakin.

 

Entä mikä oli sinun mielestäsi kauden 2013 huippuhetki?

9 Vastausta artikkeliin “Halki, poikki ja pinoon”

Ron Jeremy: 26.11.2013 kello 16:30

Kimin sopimus Ferrarille.

Kisoissa: Vettel ja Red Bull - yhdessä ja erikseen

Formuloita seuraava kansalainen: 26.11.2013 kello 17:09

Suurinta kohokohtaa on vaikea nimetä, mutta muutamia huippuhetkiä:

- Räikkösen voitto Australiassa. Täydellinen kisa Kimiltä, parasta tuossa oli se että MM-taisto näytti erittäin lupaavalta Kimin kannalta. Valitettavasti jatko ei ollut yhtä ruusuinen.

- Lukuisat tallisiirrot. Kyllähän Kimin paluu Ferrarille ja Magnussenin nousu Mclarenille ja muut siirrot tuovat ensi kaudelle aivan oman mausteensa.

- Vettelin mestaruuden varmistuminen. Oli hienoa katsella miten Vettel otti Intialaisyleisön haltuunsa mestaruuden napattuaan.

- Hulkenbergin puolustusajo Koreassa. Piti isompiaan pilkkanaan ensiluokkaisella esityksellä keskitason autolla.

- Räikkönen Singaporessa. Kukapa olisi uskonut että Kimi 13. ruudusta selkä kipeänä nousisi katuradalla palkinnoille. Ehkäpä Kimin kauden paras ajosuoritus.

- Marussian juhlat Brasiliassa. Oli todellinen ilo katsella Marussian väen juhlia, kun he viimeinkin onnistuivat päihittämään Caterhamin tallipisteissä. Voi se ilo formuloissa irrota pisteettömästäkin kaudesta.

Jukka: 26.11.2013 kello 21:31

Kauden kohokohta oli Kimin Ferrari-diili. Liput yhteen kisaan kaudelle 2014 ostettiin saman tien.

Mauno Ahonen: 26.11.2013 kello 22:29

Vuoden kohokohta on tietysti se, jolloin mestaruus varmistuu. Tänä vuonna se olikin vuoden käännekohta, eli kisa johon Red Bull sai koko kevään ja alkukesän kestäneen parkumisen ja valittamisen jälkeen Pirellin palaamaan viime vuoden rengasrakenteeseen. Sen jälkeen Red Bull vei ja muut vikisivät. Red Bullin 2013-aeropaketti oli suunniteltu sen varaan, että renkaan halkaisija kasvaa vauhdin eli pyörimisnopeuden noustessa niin kuin tapahtui 2012-renkailla. Sitä ei jäykemmällä alkuperäisellä 2013-rakenteella enää tapahtunutkaan. Tuon käännekohdan jälkeen kauden loppu olikin tylsistä tylsin.

Mika: 27.11.2013 kello 9:39

Alonson etusiiven hajoaminen Malesiassa (hehehe) ja Vettelin ohitus Webberistä kisan lopulla, vaikka se tulikin epäreilusti. Itse pysyn Vettelin puolella sillä en pidä tallimääräyksistä yhtään, Red Bullin olisi pitänyt antaa kuskien kilpailla vapaasti eikä käydä jäädyttämään sijoituksia.

Ja tietenkin Kimin hienot nousut Australiassa ja Singaporessa.

Jukka: 28.11.2013 kello 21:26

Yksi kohokohta oli päätöskisan lopun tunnelma. Vettelin donitsit. Massan donitsit. Webberin ilman kypärää ajo. Massan tiimin tervehtimiset. Marussian riemu. Harvoin on päätöskisassa nähty näin vapautunutta irrottelua. Tätä lisää!

Rane: 28.11.2013 kello 21:40

Kauden ensimmäinen puolisko oli erittäin mielenkiintoista seurattavaa, loppua kohti taso laski Vettelin ylivoima tappaessa jännityksen. Muutamia selkeätä kohokohtia olivat:

Melbourne: Kimin voitto.

Monaco: Ainut kisa minkä kävin katsomassa paikan päällä.

Austin: Bottas on sittenkin rattimies!

Grosjeanin huippuvire oli sangen piristävää kauden jälkimmäisellä puoliskolla. Kaveri, jota on painettu maanrakoon, pystyi sellaisin suorituksiin joihin tallikaveri Räikkönenkin kykenee vastaamaan vain huippupäivinään. Toinen kova tekijä oli Hulkenberg.

Max: 29.11.2013 kello 3:29

Kimin Ferrari sopimus on unelmien täyttymys. Tässä on tosin suuri mahdollisuus että koko homma vesittyy jos Alonso on Kimiä selkeästi nopeampi heti kauden alusta….eihän koko formulaa enää pysty seuraamaan sen jälkeen?!

Talli Määräys: 29.11.2013 kello 18:20

Lotuksen nopea kehittyminen on ehdottomasti suurin yllätys. Toki kuljettajatkin siihen vaikuttivat, mutta enenmuuta auto.

Vettelin voitto, onhan kysymys maailmanmestaruudesta. Vettel lienee hiukan parempi kuski kun Webber mutta, hänen autonsa oli selvästi parempi, ainakin loppukaudella.

Kommentoi

Heikki Kulta

  • Heikki Kulta on TS:n formulatoimittaja, joka kirjoitti ensimmäisen F1-juttunsa 1978 ja on tehnyt juttuja ja haastatteluja Suomen kaikista F1-kuljettajista Leo Kinnusesta Valtteri Bottakseen. Hän on raportoinut paikan päältä liki 300 Grand Prix -kisaa mm. Mika Häkkisen ja Kimi Räikkösen ratkaisevat mestaruuskisoista. Ensimmäisen kerran Kulta toimi varikolla median edustajana San Marinon GP-kisassa Imolassa 1983.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle