Formulablogi

« Myrskyinen vesilasi | Varo Schumi! »

Intia vai Abu Dhabi?

Aihe F1, 25.9.2013 10:41, heikki.kulta

Yö on jo pitkällä Singaporessa. Viimeiset toimittajat takovat vielä viimeisimpiä juttuja maailmalle upean Grand Prix -iltakisan jälkeen. Turva-autotilanteen jälkeen kisa oli yhtä taistelua radalla – paitsi kärkipaikasta.

 
Kun jäljellä on vielä kuusi GP-viikonloppua, kyselin kollegoilta tällä kertaa ennusteita, miten kausi huipentuu.

 
Yksimielisyys vallitsee siitä, ettei Sebastian Vettel voi hävitä neljättä perättäistä maailmanmestaruuttaan enää kuin jollain ikävällä onnettomuudella – luultavammin ratojen ulkopuolella kuin autossa.

 
Vain mestaruuden sinetöimisen ajankohta jakaa mielipiteitä. Nopealla otoksella vaihtoehto ovat loka-marraskuun vaihteen Intian tai Abu Dhabin GP-kisat. Austiniin tai Sao Pauloon asti kukaan ei usko MM-taiston venyvän.

 
Vettel johtaa nyt kauden seitsemännen voittonsa jälkeen MM-sarjaa jo 60 pisteen erolla Fernando Alonsoon, kun Lewis Hamilton on 96 ja Kimi Räikkönen 98 pistettä perässä.

 
Jos ero Japanin GP:n jälkeen on 100 pistettä seuraavaan, mestaruus varmistuu Vettelille. Jos ero Intian jälkeen on 75, tai Abu Dhabin jälkeen 50 pistettä, titteli on sinetissä.

 
Näin pitkän linjan toimittajat näkevät MM-taiston ratkeavan.

 
Livio Oricchio, O Estado de Sao Paulo:

– Tuolla joka paikkaan sopivalla autolla ja tällä vauhdilla Vettel kyllä johtaa yli 75 pisteellä sarjaa jo Intian jälkeen. Kun Vettel on aina vahva myös Koreassa ja Japanissa, tämä 60 pisteen johto vahvistuu entisestään jo ennen Intiaa, mutta tuskin on kuitenkaan riittävä vielä ennen sitä. Intiassa Vettel juhlii titteliään.

 

Alberto Antonini, Auto Sprint:

– Tämän Singaporen voiton jälkeen Vettel ei kyllä enää häviä mestaruutta millään. Kun johtaa 60 pisteen erolla ja kuusi kisaa on jäljellä, kaikki valtit ja jokerit ovat kädessäsi. Hän voittaa mestaruuden, ellei lentokone putoa tai tapahdu jotain muuta yhtä järkyttävää.
– MM-taisto ratkeaa… Seuraava on Korea, sitten Japani… Vaikka Vettel häviäisi 7 tai vaikka 10 pistettä seuraavissa kisoissa Intiaan mennessä, uskon mestaruuden olevan selvä jo Intian kisan jälkeen. Kun ottaa huomioon, että Vettel on voittanut Koreassa kahdesti, Japanissa kolmesti ja molemmat Intian kisat, tämä MM-taisto vihelletään kyllä poikki niiden jälkeen.

 

Michael Schmidt, Auto, Motor und Sport:

– Ratkaisu tulee vasta Abu Dhabissa. Kun joku näyttää F1:ssä varmalta, yleensä jotain mutkia tulee matkaan. Siksi sanon, että sinetti Vettelin mestaruudelle saadaan vasta kolmanneksi viimeisessä kisassa.

 

Roger Benoit, Blick:

– Intiassa se ratkeaa. Ei se millään mene sen kauemmas tuollaisella autolla ja tuollaisella ajovarmuudella..

 

Jonathan Noble, Autosport:

– Abu Dhabi on ratkaisupaikka. En usko, että Vettel vetää tästä eteenpäin pelkkää voittoputkea.

 

Mark Hughes, Autosport:

– Intiassa se varmistuu. Kun siihen mennessä johdon pitäisi kasvaa enää 15 pisteellä lisää, se näyttää toteutuvan väkisinkin, kun Vettel on autoineen niin vahva kaikilla radoilla jatkossakin.

 

Andrea Cremonesi, La Gazzetta dello Sport:

– Mielestäni se siirtyy vielä lokakuun kisojen ajan edemmäs ja ratkeaa vasta Abu Dhabissa. Ferrari näyttää kyllä pystyvän siirtämään sitä ratkaisua hieman, vaikka onkin ollut syvällä suossa. Muut ovat auttaneet Ferraria sen verran ja auttavat kyllä jatkossakin, että Alonso pystyy vielä venyyttämään Vettelin mestaruusjuhlia. Mark Webberkin tuntuu ajelevan ihan kuin Alonson paras kaveri.

 

Espanjalaistoimittajien ryhmässä vallitsee yhä usko, että Alonso ei taivu ihan tähän MM-taistossa.
– Onhan tämä mestaruus ratkaistu jo nyt, mutta matemaattisesti se kyllä siirtyy vielä tuonnemmas. Me kaikki tiedämme, ettei Fernando taivu koskaan. Hän painaa pelkällä taistelutahdollaan vaikka miten toivottomassa tilanteessa. Jos se olisi Fernandosta kiinni, tämä MM-taisto ei ratkeaisi koskaan, mutta luultavasti Abu Dhabin jälkeen viimeinenkin toivo on häneltä ohitse.
– 60 pisteestä 75 pisteeseen on kuitenkin niin lyhyt lisämatka, että vaarana on mestaruuden ratkeaminen jo siellä, ellei Vettel keskeytä vähintään kerran.

 

Näin suomalaisittain mestaruussinetin veikkailu tietysti voi tuntua yhtä puuduttavalta kuin kortisonipiikki Kimi Räikkösen selkävaivoihin Singaporessa, mutta samalla kysyn myös, mikä suomalaisvinkkelistä katsottuna tuntuu  loppukauden kiinnostavimalta jutulta?

9 Vastausta artikkeliin “Intia vai Abu Dhabi?”

Myrskymies: 25.9.2013 kello 12:26

Kiinnostavat asiat loppukaudelle ovat kutakuinkin Massan jatkosopimus, Grosjeanin nousu oikeaksi kuljettajaksi sekä Mersun, Ferrarin, Lotuksen ja McLarenin kamppailu pisteistä.

erkki petäjä: 25.9.2013 kello 14:37

Kiinnostavin juttu taitaa olla se, että saako Räikkönen rahansa eli palkkansa. Kuka maksaa ja millä maksaa, jos Lotus talli tekee konkurssin?(ko.velka noin 15 000 000) Toisekseen miksi Lotus talli edes antaa Räikkösen ajaa, kun neljäs sijoitus valmistajien mestaruuskisassa on jo taattu ja kolmanteen sijaan tuskin yltävät?. Edellisestä kisasta velka kasvoi n.750 000(15 pistettä*50000$).

erkka vähänkorpee: 27.9.2013 kello 16:19

Kuka teki huorin eli kuka ruuvas Räikkösen penkin? Lotuksen kukkaset Kimille loppukaudeksi; ovatko ne nastoja penkillä kuten kepposet kouluaikoina vai antavatko kyytiä ihan koko Rahan edestä. Koreassa voisi vaikka takasiipi irrota pääsuoralla tai ratti jäädä käteen. Massiivinen jarruvika voisi myös tehdä ajamisesta haasteellisempaa. Itse Kiminä pysyisin loppukauden visusti kotona ettei ajokyky menisi ihan kokonaan, ja hoitaisin selän kuntoon, kun se on vielä mahdollista. Ensi kaudella uutta putkeen kireämmillä ruuveilla.

Pete69: 1.10.2013 kello 9:22

Joo, ja maailman nopein Heikki ajamaan Lotusta loppukaudeksi!

Kohto: 13.10.2013 kello 12:43

Eiköhän mestaruus ole nyt selvä ja ratkeaa matemaattisestikin luultavasti Intiassa. Jotta mestaruus olisi varma Intiassa, pitää Vettelillä olla Alonsoon Intian GP:n jälkeen 75 pisteen ero. Tällä hetkellä miesten ero on 90 pistettä, joten Alonson pitäisi saavuttaa Vetteliä yli 15 pisteellä Intian GP:n aikana, jotta mestaruus ei vielä ratkeaisi.

Mestaruus on Vettelin seuraavissa tapauksissa varmasti:

1. Vettel sijoittuu Intiassa 5. tai paremmin.

2. Alonso keskeyttää tai sijoittuu huonommin kuin toiseksi.

3. Alonso sijoittuu toiseksi ja Vettel sijoittuu samanaikaisesti kahdeksanneksi tai paremmin.

isemän: 16.10.2013 kello 7:47

Ihmeellinen Intia, on maan mainoslause.. se toisiaan on ihmeellinen karu totuus on että melkein miljaardi ihmistä elää kaatopaikan ja rakennuspurkutyömaan tyyppisissä olosuhteissa. Ei tuonne kukaan vapaaehtoisesti halua mennä…ei formuloita Intiaan.

Kohto: 16.10.2013 kello 20:48

isemän: Ei siellä miljardia ihmisiä tuollaisissa olosuhteissa elä. Olen itse vieraillut Intiassa useita kertoja, kovaa vauhtia maa kehittyy.

Talli Määräys: 17.10.2013 kello 14:05

Kurjuus näytetään aina Intian olosuhteita kuvattaessa, yleensä on tapahtunut joku katastrofi kun tv-uutisissa tulee Intian raportti.

Kohto: 21.10.2013 kello 11:28

Tähän väliin on sanottava, että Ferrarin kuskikuviot vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta. Jos Alonson nyt lähtee jo ensi kaudeksi McLarenille, kasvaa Räikkösen maine entisestään.

Siinä missä Räikkönen ilmoittaa kylmän raakasti menevänsä Ferrarille ja hänelle on ihan sama, kuka toista autoa ajaa, lähtee Alonso karkuun jäämiestä.

Kommentoi

Heikki Kulta

  • Heikki Kulta on TS:n formulatoimittaja, joka kirjoitti ensimmäisen F1-juttunsa 1978 ja on tehnyt juttuja ja haastatteluja Suomen kaikista F1-kuljettajista Leo Kinnusesta Valtteri Bottakseen. Hän on raportoinut paikan päältä liki 300 Grand Prix -kisaa mm. Mika Häkkisen ja Kimi Räikkösen ratkaisevat mestaruuskisoista. Ensimmäisen kerran Kulta toimi varikolla median edustajana San Marinon GP-kisassa Imolassa 1983.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle